2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az év utolsó napján az üzletek csak délig lehetnek nyitva a kiskereskedelmi szektorban történõ vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény alapján.

Hétfõ délután kiderül, lehet-e aláírást gyûjteni a vasárnapi boltzárról szóló népszavazás ügyében, és az is, hogy lehet-e ellene vagy mellette szóló referendum kiírására.

Mint üzlettulajdonos éjjel-nappal nyitva tartaná a boltját, de látja ennek az emberi oldalát is – egyebek mellett errõl beszélt egy interjúban a CBA üzletlánc elnöke, Baldauf László.

Vasárnap már nem nyithatnak ki a világörökségi területen sem a kiskereskedelmi üzletek, miután pénteken megjelent a kiskereskedelmi szektorban történõ vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosítása.

Az Országgyûlés hétfõtõl szerdáig ülésezik a jövõ héten. A képviselõk kedden a világörökségi területekre is kiterjeszthetik az üzletek kötelezõ vasárnapi zárva tartását, ugyanakkor a többi napon lehetõvé tehetik, hogy a jelenlegi reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. A parlament emellett tárgyalni kezdheti a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorítását.

Már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén mûködõ olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és idõben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az errõl szóló törvénymódosítás.

A szállodaiparban és a vendéglátásban is gyakran találkozhatunk diákmunkásokkal.

A webshopokról nem állapítható meg egyértelmûen, hogy üzletnek minõsülnek-e, így a PwC jogászainak álláspontja szerint nem tartoznak a vasárnapi pihenõnapról szóló törvény hatálya alá, amely az üzletek zárva tartását szabályozza – hangzott el a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédjeinek sajtóbeszélgetésén csütörtökön, Budapesten.

Ez az utolsó hét, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül tarthatnak nyitva az üzletek.

A hazai bevásárlóközpontok nagy többsége március 15-e után is fogadja a látogatókat vasárnaponként, a törvény elõírásainak betartása mellett - közölte a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerdán az MTI-vel.

A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyûlési képviselõknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhítését támogatja több szakmai szervezet is.

A családtagok, ha nem is mindig egymással, de egymás mellett lesznek, ez pedig már önmagában nagyon sokat számít a gyereknek - mondja a pszichológus. Aki pedig eddig a plazába vitte a gyereket, kénytelen lesz elgondolkodni, hogyan tud kevésbé modernizált élményt nyújtani neki, egy kicsit lelassulni, megállni, és örülni a pillanatnak.

Megváltozik az élet március 15-tõl. Az Országgyûlés elfogadta a vasárnapi pihenõnapról szóló törvényt. A nagy üzletek nem nyithatnak ki, csak a kis családi vállalkozásban mûködõ boltok. De lesznek kivételek: így kiflit, kenyeret, benzint, virágot, újságot vasárnap is lehet majd venni, és a szórakozóhelyek, mozik, éttermek is nyitva lesznek.

Az Országgyûlés mai, várhatóan idei utolsó elõtti ülésén szavaz a jövõ évi költségvetésrõl és a vasárnapi pihenõnap bevezetésérõl.

A családtagok, ha nem is mindig egymással, de egymás mellett lesznek, ez pedig már önmagában nagyon sokat számít a gyereknek - mondja a pszichológus. Aki pedig eddig a plazába vitte a gyereket, kénytelen lesz elgondolkodni, hogyan tud kevésbé modernizált élményt nyújtani neki, egy kicsit lelassulni, megállni, és örülni a pillanatnak.

A Fidesz-frakció megvizsgálta, és egy koncepcióváltás mellett, módosításokkal, újraszabályozva támogatja is a KDNP-s javaslatot - erõsítette meg a Ma reggelben Tuzson Bence, a képviselõcsoport szóvivõje.

A magyar élelmiszerkereskedelem három legnagyobb forgalmú (2013-ban együttesen 1441,4 milliárd forint bevételt elérõ, összesen 77 000 dolgozót foglalkoztató) hazai tulajdonú üzletlánca a CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést - közölték a cégek az MTI-vel.

A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza - jelentette be a kisebbik kormánypárt frakcióvezetõje.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) alapvetõen támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartását, mert úgy véli, ezzel csökkenhetne az ágazatban dolgozók megterhelése, ám csak akkor tartja elfogadhatónak, hogy az üzletek ne nyissanak ki vasárnap, ha az minden üzlettípusra, tehát nemcsak a nagyokra vonatkozna – mondta el hétfõn az MTI-nek a szakszervezet elnöke.

Az üzletek vasárnapi zárva tartása mellett vannak nyomós érvek, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez mintegy 15-20 ezer dolgozó elbocsátásával járhat – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) fõtitkára az MTI megkeresésére hétfõn.

Nem ördögtõl való a vasárnapi boltzárlat ötlete. Egy kedves barátom kifejezetten bojkottálja a nyitva tartókat. Hat után és hétvégén nem hajlandó boltba menni, pedig lehetõsége volna rá, hiszen megyeszékhelyen élHorváth Borbála jegyzete.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozását elõíró törvénymódosító javaslat megszavazása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne – közölte a szervezet az MTI-vel hétfõn.

« 1. oldal »