2024. április 23. Kedd, Béla.
 

A vasutas-tiltakozás erõsödésére számít a VDSZSZ elnöke, ha januárban folytatják a sztrájkot.

Felfüggeszti az országos vasutassztrájkot hétfõn éjféltõl a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - jelentette be Gaskó István elnök. Karácsonykor járnak majd a vonatok, a MÁV szerint a teljes menetrend 24 órán belül, azaz 24-én hajnalra állhat helyre. A közlekedési miniszter azt mondta korábban, hogy a munkabeszüntetés hátterében politikai indítékok állnak, az a Fidesz "tudatos rombolási" törekvéseit segíti.

Amint az ismeretes, a MÁV és a VDSzSz december 21-én, vasárnap 17 órakor egyeztetést tartott. Nem született megállapodás, a legközelebbi egyeztetésre ma délután öt órakor kerül sor. A MÁV azt szeretné, ha a sztrájkolók befejeznék a sztrájkot, vagy legalábbis felfüggesztenék a munkabeszüntetést, hogy minél elõbb helyreálljon a rend, a menetrend.Amennyiben erre a mai napon nem kerül sor, a karácsonyi ünnepekre nem állhat helyre a vasúti közlekedés.

Csütörtökön is folytatódik a vasutasok sztrájkja, mert a szakszervezet megint nem tudott megegyezni a MÁV képviselõivel. A Déli pályaudvar ismét mûködik, miután a nappalos mûszakváltás után némileg javult a vasúti közlekedés. Szegeden, Pécsen és több más városban viszont teljesen bizonytalanul járnak a vonatok. A MÁV-nak a sztrájk napi százmilliós veszteséget okoz.

Zökenõmentesen pótolják a három napja tartó sztrájk miatt kiesõ vonatközlekedést a Hajdú Volán buszai.

Este 6 órától az egész ország területére kiterjesztette a határozatlan idejû vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). A szombat éjfélkor kezdõdött, vasárnap napközben az ország keleti részét érintõ sztrájk miatt vasárnap este hat után már az egész ország területén akadozik a vonatközlekedés. A VDSZSZ azt állította, napközben megbénult a vasúti közlekedés Kelet-Magyarországon, a MÁV szerint viszont a vonatok 88 százaléka közlekedett.

Folytatják a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének tagjai. A szakszervezet elnöke szerint hétfõn 24 óráig kezdõdik meg a munkabeszüntetés, de, hogy pontosan mikor, azt egyelõre õ sem tudja. A szakszervezet követelése egyebek mellett továbbra is az, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételébõl.

Súlyos vonatbaleset történt Monorierdõnél, 26 sérült van, többük állapota életveszélyes. Az Országos Mentõszolgálat szerint eddig négyen haltak meg, de elképzelhetõ, hogy további áldozatokra is bukkannak a roncsok között. Két vonat ütközött össze, egy InterCityre szaladt rá hátulról nagy sebességgel egy személyvonat. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint az ütközés ereje ledobta a sínrõl az IC-t. Az egyik vonat utasa csak az óriási csattanásra emlékszik.

A forgalmi engedély felmutatásával lehet majd utazni az Európai Autómentes Napon, szeptember 22-

én a MÁV Start és a GYSEV vonalain.
« Előző « 3. oldal »