Lendületben a debreceni kutatókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-21 16:28:41 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/12292
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, Debreceni Egyetem, egyetem, MTA, tudomány
A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjának támogatásával két debreceni tudós alakíthat önálló kutatócsoportot 2014-ben.

Az Akadémia öt évvel ezelőtt indította el a Lendület programot, melynek célja, hogy egyedülálló kutatási lehetőséget kínálva itthon tartsa, illetve hazahívja a legkiválóbb fiatal kutatókat. Idén 18 fiatal szakember alakíthat önálló kutatócsoportot, amit az MTA országosan 800 millió forinttal támogat.

A Debreceni Egyetemen két új Lendület-kutatás indul: Bárány Attila, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének docense és Bay Péter, az Orvosi Vegytani Intézet biokémikusa nyert támogatást a következő öt évben megvalósítani kívánt tudományos célokra.

- Az akadémiai támogatásnak köszönhetően a Magyar Királyság nemzetközi szerepét, a róla élő képet tárjuk fel. Az ország a latin kereszténység szerves alkotórészeként a középkorban közelebb állt az európai centrumhoz, egy európai közös lét részese volt. Fő kérdésünk, hogyan tudott „csatlakozni” Európához, és volt képes megmaradni hatalmi tényezőkkel egyenrangú monarchiaként. A Debreceni Egyetem Történelmi Intézetében több éve dolgoznak szakemberek abban a műhelyben, ahol a középkori Magyarország európai képének vizsgálatával, a régió magyar uralkodókhoz kapcsolódó forrásainak gyűjtésével és elemzésével foglalkozunk. Az előttünk álló öt évben levél- és kézirattári alapkutatások révén a magyar vonatkozású görög, latin, francia, angol, spanyol, német-osztrák és olasz írott és ikonográfiai forrásokat, tárgyi emlékeket is feltárjuk, nyomtatott kiadványaink mellett egy digitális dokumentum-adatbázist is létrehozunk – ismertette a terveket Bárány Attila.

Bay Péter biokémikus onkológusokkal, sugárterapeutákkal, mikrobiológus szakemberekkel alapított kutatócsoportot, amely az emberi szervezet és a tumorok közötti kölcsönhatásokat tervezi vizsgálni. – Az emberi szervezetben nagyon sok egysejtű élőlény él, amit összefoglaló néven mikrobiomnak nevezünk. A mikrobiom összetételében bekövetkező változások befolyásolják az anyagcserénket. Az emberi szervezetben kialakuló tumorok anyagcseréje eltér a környező szövetekétől és feltételezhető, hogy a baktériumflóra változásai ezen anyagcsere változásokon keresztül hajlamosíthatnak bizonyos tumorok kialakulására. A mikrobiom változásait fogjuk feltérképezni tumoros betegekben és kísérleti modellekben, azt reméljük, hogy eredményeink segítséget nyújthatnak a rák korai felismerésében, illetve új kezelési lehetőségek azonosításában (pl. mikrobiom átültetés) – fogalmazott Bay Péter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!