Mennyi a t�panyag a gomb�ban?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-06 11:05:57 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/13355
Címkék: Bihari h�rek, t�pl�lkoz�s, magas v�rnyom�s, diab�tesz, gomba, szel�n, sz�v- �s �rrendszer, D-vitamin, cukorbetegs�g, t�pl�lkoz�studom�ny
Az eg�szs�ges t�pl�lkoz�s egyik alappill�re a rendszeres z�lds�g- �s gy�m�lcsfogyaszt�s, m�gis amikor az �trend �ssze�ll�t�s�ra ker�l sor, a gombaf�l�k t�bbnyire kimaradnak a v�laszt�sb�l.

K�r, hiszen a gomba �rt�kes t�panyagok forr�sa, rendszeresen fogyasztva pedig t�bb kr�nikus betegs�g megel�z�s�ben is seg�ts�g�nkre lehet.

A legn�pszer�bb z�lds�gek, gy�m�lcs�k �s f�szern�v�nyek eg�szs�gre gyakorolt hat�sair�l k�sz�tett cikksorozatot a Medical News Today szakport�l, amelyben r�szletesen ismertetik, hogy mi�rt �rdemes egyik-m�sik n�v�nyt rendszeresen beiktatni az �trendbe. A felsorol�sban sz� esik a gombaf�l�kr�l is, amelyek az amerikai dietetikus szakemberek szerint m�ltatlanul kis szerepet kapnak az eg�szs�gtudatos t�pl�lkoz�sban.

A gombaf�l�knek igen alacsony a sz�nhidr�t-, zs�r- �s n�triumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban (riboflavin, folsav, pantot�nsav, niacin, tiamin) �s �sv�nyi anyagokban, p�ld�ul szel�nben, k�liumban �s vasban gazdagok. Emellett a gomba az egyetlen n�v�nyi eredet� D-vitamin-forr�s. A gombaf�l�k az�rt is fontosak, mert kolint �s b�ta-gl�k�nokat tartalmaznak: el�bbinek f�k�nt az izomm�k�d�sben �s a mem�riafolyamatokban, ut�bbinak pedig a v�r koleszterinszintj�nek cs�kkent�s�ben �s az immunrendszer er�s�t�s�ben van szerepe.
Cs�kkenti a v�rnyom�st, j� a cukorbetegs�g ellen

Sz�mos kutat�s meger�s�tette, hogy a rendszeres z�lds�g- �s gy�m�lcsfogyaszt�s cs�kkenti az elh�z�s, a diab�tesz, a sz�vbetegs�gek �s a daganatok kialakul�s�nak kock�zat�t. A gomb�k z�me antioxid�nsban legal�bb annyira gazdag, mint a r�pa, a paradicsom, a paprikaf�l�k vagy a cukk�ni, r�ad�sul a legt�bb z�lds�ggel �s gy�m�lccsel ellent�tben a gomba kiv�l� szel�nforr�s is. A szel�n antioxid�ns hat�sa r�v�n g�tolja egyes daganatok kialakul�s�t, �s er�s�ti az eg�szs�ges sejtek v�dekez�k�pess�g�t.

A gombaf�l�k a cukorbetegs�g elleni harcban is bevethet�k: tanulm�nyok igazolt�k, hogy a diab�teszben szenved�kn�l a rostban gazdag �trend cs�kkenti a v�rcukorszintet �s pozit�van hat a szervezet zs�rh�ztart�s�ra is. A rostok mellett a gomba magas k�lium- �s alacsony n�triumtartalma r�v�n a v�rnyom�st is cs�kkenti, �gy hossz� t�von a sz�vbetegs�gek kock�zata is cs�kken. Nem szabad tov�bb� megfeledkezni arr�l sem, hogy a gomb�k alacsony energiatartalm� �lelmiszerek, amelyek gyorsan eltel�tenek �s hosszan tart� j�llakotts�g �rz�st okoznak, �gy a norm�l tests�ly megtart�s�ban is fontos szerepet j�tszanak.

Ne r�ntsuk, grillezz�k

A gomba j�t�kony hat�sa els�sorban akkor �rv�nyes�l, ha p�rolt vagy grillezett form�ban ker�l az asztalra - emeli ki a cikk. R�nt�s helyett ink�bb grillezz�k a gomb�t, vagy hirtelen s�ss�k meg egy kis hagym�val minim�lis zsirad�k hozz�ad�s�val. A nagyobb gombafejeket meg is t�lthetj�k, majd a s�t�ben k�szre s�tve fogyaszthatjuk. Szeletelve tehetj�k r�ntott�ba, omlettbe vagy quiche-be is. Gombav�s�rl�skor �gyelj�nk arra, hogy megb�zhat� forr�sb�l sz�rmaz�, s�r�l�smentes, kem�ny darabokat v�s�roljunk (ha ny�lk�s vagy megnyom�dott, ne vegy�k meg), �s a h�t�ben t�rolva a lehet� leghamarabb haszn�ljuk fel.
M�rgez�s �s egy�b vesz�lyek

B�r a vadon term� ehet� gomb�k �vsz�zadok �ta az ember t�pl�lkoz�s�nak r�sz�t k�pezik, a biztons�gosan fogyaszthat� fajt�k egy�rtelm� felismer�se elengedhetetlen a gombam�rgez�sek megel�z�s�hez - ez�rt csak bevizsg�lt gomb�t v�s�roljunk!

K�zismert, hogy a m�rgez� gomb�k komoly betegs�geket, s�t ak�r hal�lt is okozhatnak, de az ehet� gomb�k is rejthetnek bizonyos vesz�lyeket: a benn�k l�v� b�ta-gl�k�nok az autoimmun betegs�gben (pl. asztma, szkler�zis multiplex, lupus vagy sok�z�leti gyullad�s) szenved�kre n�zve kock�zatot jelenthetnek, �gy �k a gombafogyaszt�sr�l felt�tlen�l k�rj�k ki orvosuk v�lem�ny�t.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!