Az egyetem is felkészült az Ebola-vírusraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-26 15:48:25 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/14378
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, Afrika, Debreceni Egyetem, ebola, egészségügy, járvány
A Debreceni Egyetem vezetése folyamatosan egyeztet az illetékes szakhatóságokkal és szakigazgatási szervekkel az afrikai Ebola-járvány kapcsán.

A Debreceni Egyetem vezetése és Nemzetközi Oktatást Koordináló Központja hetek óta figyelemmel kíséri az Ebola-láz terjedéséről szóló híreket, mivel egyetemünkön több mint háromszáz, az érintett afrikai országokban élő hallgató kezdi meg a tanévet szeptemberben. A diákok többsége az Általános Orvostudományi Kar hallgatója.

Az illetékes szakhatóságokkal, szakigazgatási szervekkel – Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Országos Epidemiológiai Központ, Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv – hetek óta folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, az általuk előírt szükséges megelőző intézkedéseknek eleget teszünk. A külföldről érkező hallgatók jogszabályban előírt egészségügyi biztosítása és szűrése – a mostani helyzettől függetlenül is – évek óta folyamatosan megoldott intézményünkben. Ez azt jelenti, hogy addig nem kezdhetik meg a klinikai gyakorlatot a külföldi hallgatók, amíg a jogszabályban előírt szűrővizsgálatokon nem vettek részt.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől kapott tájékoztatás szerint „rendkívül alacsony az esély arra, hogy az érintett területeken élő emberek megfertőződjenek, így az uniós lakosságra, ezen belül Magyarországra nézve az Ebola-vírus csak csekély kockázatot jelent.” A Debreceni Egyetem – annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse a kockázatokat – az NSZSZ útmutatásai szerint kérdőívet és nyilatkozatot küldött ki az érintett külföldi hallgatóknak.

Az intézmény – az országos tisztifőorvos javaslatára – három, angolul is beszélő egészségügyi szakembert jelölt ki az érintettek további tájékoztatására, kérdéseik megválaszolására. A Debreceni Egyetem a szakmai szervezetek útmutatásai alapján mindent megtesz, hogy az előírt, szükséges óvintézkedésekkel az intézmény minden oktatója, dolgozója és hallgatója biztonságban legyen.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte: „a Debreceni Egyetem vezetése felkészült arra is, hogy amennyiben az Ebola-járványban érintett afrikai országokból érkezőknek a hazai szakhatóságok a beérkezést követően központi megfigyelési időszakot rendelnek el, vagy átmeneti beutazási tilalom lép életbe, akkor az az egyetemünkön tanulmányokat folytató külföldi diákok képzésében ne okozzon fennakadást, az érintett hallgatók be tudják fejezni a félévet”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!