Látható biztonságot szeretnénekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-06 12:15:35 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/15067
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, Bagamér, Biharkeresztes, bűnmegelőzés, Hajdúhadház, Hajdúsámson, Hencida, hosszúpályi, kaba, Konyár, Körösszakál, mintaprogram, Szerep
Újabb százötven településen vezetik be a bűnmegelőzési mintaprogramot.

Folytatódik a rendőrség, a polgárőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös bűnmegelőzési mintaprogramja – jelentette be Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a programot elindító rendezvényen Budapesten.

A programot 100×00 biztonságról 250×100 biztonságra nevezik át, utalva arra, hogy már 250 településen vezetik be, teljes biztonságra törekedve. A mintaprogram célja 2013. márciusi indulása óta nem változott: javítani kell a lakosság szubjektív biztonságérzetét és csökkenteni kell a jogsértések számát. A programhoz szeptembertől négy fővárosi kerület, 31 város és 115 község csatlakozott.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a polgárőrség munkájában a rendőrséggel kialakított együttműködés az egyik legfontosabb, ennek volt mintapéldája a 100×100 elnevezésű program, amely jó gyakorlatnak minősült. A kormánytól a polgárőrség idén további 200 millió forintot kap. Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány azt mondta, kétségekkel és kérdőjelekkel indult el a program, de több regionális fórum után látszott: “telitalálat” volt, és folytatni kell. Fontosnak nevezte, hogy a rendőrség az önkormányzatok álláspontját is figyelembe veszi, és hangsúlyozta: a települések egyedi helyzetére egyedi válaszokat kell adni és közösen kell kidolgozni a programokat – mondta. A 250×100 program 2015 végéig tart.
Csak közösen

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) munkájának utóbbi két évtizedes tapasztalata az, hogy a bűnözés olyan összetett társadalmi jelenség, amely ellen csak minden egyes állampolgár és a helyi közösség közreműködésével lehet. Az OPSZ rendszeresen hirdet és végrehajt bűnmegelőzési programokat, amelyek akkor eredményesek, ha összhangban vannak az adott település sajátosságaival, s azok alapján dolgozzák ki a módszert. Az eredményes programokat folytatva („Kistelepülések biztonsága”; Tiszteletet az éveknek – biztonságot az időseknek”; Egy iskola – egy polgárőr”; SZEM – mozgalom) alakult ki a mintaprogram – olvasható a célok között.

A tavalyi belépők között szerepel Hajdúhadház, amely a lovas polgárőrség megszervezésével már korábban felhívta magára a figyelmet. Molnár Balázs elnök rendszeresen be tud számolni olyan akciókról, amikor például falopást akadályoztak meg a figyelőszolgálat segítségével. Csáfordi Dénes polgármester sosem titkolja, az, hogy a kertségeikben elérték, hogy végre biztonsággal lehessen termelésbe kezdeni, megelőzzék az idény jellegű bűncselekményeket, jórészt a polgárőrök és rendőrség hatékony összefogásának, jelenlétének köszönhető.
Kell a támogatás

Biharkeresztes új a programban. Sándor Péter elnök kiemelte, határszélen vannak, ezért a migrációs határsértők jelenlétéből adódó feladatok megoldása az első.

- Korábban is közös szolgálatot szerveztünk a határrendészekkel; most is az a prioritás, hogy még jobban figyeljünk az idegenekre a buszpályaudvaron, vasútállomáson is – mondta.

A szerepiek vezetője nagyon örül, hogy ők is részesei a programnak. Azt is elmondta, az bizony nem öröm, hogy a bűnelkövetési statisztikák alapján a kiválasztottak, az viszont igen, hogy ez plusz forrással jár. – Önkormányzatunk hozzáállása példamutató, de ebben az évben csak 130 ezer forintot tudott adni a működésünkre. Az a félmillió forint, amellyel a program által gazdagodunk, végre lehetővé teszi, hogy például megfelelő egyenruhánk legyen. Szomorú, de a pénz kérdését nem hagyhatjuk figyelmen kívül – mondta a szerepi szövetség elnöke, Dezső Gyula. Hozzátette, fontos cél, hogy fiatalokat is bevonzzanak maguk közé, ne elöregedő legyen a szervezet. Szerepen is megszervezték a lovas szolgálatot, öten lesznek, köztük két apa a lányával – tudtuk meg. S hogy mi viszi előre ezt az önkéntesekből álló közösséget, így fogalmazta meg: Legyünk láthatóak. Ha így teszünk, észrevesznek, és a visszajelzés, a jó vélemény jól esik.

HBN-BB
A megyei belépők:

2013.: Hajdúhadház, Bagamér, Konyár, Hosszúpályi, Hajdúsámson

2014.: Kaba, Körösszakál, Hencida, Biharkeresztes, Szerep
A program tartalmi elemei:

- a település helyzetének értékelése; a bűncselekmény elkövetési okok feltárása, megállapítása, a sértetté válást befolyásoló tényezők feltárása; a polgárőr szolgálatok földrajzilag behatárolható területeinek meghatározása; a megelőzés alkalmazható módszereinek meghatározása; a polgárőr egyesületek alapfeladatainak a rendőrség szakmai koordinálásával történő végrehajtása; szoros együttműködés a rendőrséggel, az önkormányzattal, a szakmai szervezetekkel, a helyi intézményekkel, a helyi lakosokkal, az információk hatékony továbbítása, folyamatos kommunikálása; a közösségi bizalomerősítés; esélyegyenlőség, etnikai problémák megoldásának segítése. Stb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!