MSZP: egyetemhez emelt szintű érettségi!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2009-10-22 16:26:11 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/1577
CĂ­mkĂ©k: Önkormányzati hírek, továbbtanulás, érettségi, egyetem, főiskola, felvételi
Módosítaná az oktatási törvényt az MSZPFőiskolára és egyetemre csak az mehessen, aki emelt szinten is érettségizik.

Főiskolára és egyetemre csak az mehessen, aki egy vagy két tantárgyból is emelt szinten érettségizik - többek között így módosítaná az oktatási törvényt az MSZP. A párt emellett nagyobb jogkört adna a tantestületeknek az igazgató kinevezésekor, illetve szabályokat fogalmazna meg az iskolák területére belépő "idegeneknek". Az ezekről szóló törvénymódosító javaslatot szerdán nyújtották be - olvasható az MSZP közleményében.

 

A javaslat a felsőoktatásba való bekerülést egy-két tantárgyból letett emelt szintű érettségihez köti. Az MSZP tervei szerint a kormánynak 2010. márciusig kellene meghatározni, hogy a 2012-ben induló alapszakokhoz mely tantárgyból szükséges az emelt szintű vizsga. A párt úgy látja, hogy ez visszatérést jelentene a kétszintű érettségi eredeti koncepciójához. Most ugyanis a főiskolák és egyetemek az alaptantárgyakból felzárkóztató foglalkozásokat kénytelenek indítani, mert a középszintű érettségivel érkező fiatalok tudásszintje nem elegendő.

A javaslatok között szerepel az is, hogy növelnék a tantestületek, szülői közösségek jogkörét az igazgatói posztra pályázók elbírálásában. A tervek szerint akkor lehetne kinevezni az igazgatót, hogyha a programja 40 százalékos támogatást élvez, ebben kapnának szerepet a tantestület és a szülői közösség képviselői is.

A szocialista párt továbbá intézményi előírásokat fogalmazna meg a külsősökkel szemben. A hatályos rendelkezések szerint ugyanis azokkal szemben lehet eljárni, akik az iskolában dolgoznak vagy oda járnak. A javaslat ahhoz teremti meg a törvényi keretet, hogy az intézménnyel közvetlen jogi kapcsolatban nem állókkal szemben is követelményeket lehessen megfogalmazni, adott esetben szabálysértési eljárást lehessen indítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!