Mesteri konyhai praktik�k h�ziasszonyoknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 12:47:41 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/15939
Címkék: Bihari h�rek, konyha, f�z�s, h�ziasszony, praktika, h�ztart�s, s�t�s, ev�s
Egy j� h�ziasszony nem csup�n s�r�g-forog a konyh�ban hanem mesteri praktik�kkal ny�g�zi le a csal�dot. Most mutatunk n�h�nyat �gyes megold�st!

- A felv�gott z�lds�get ne �ztassuk v�zben, mert a s�r�lt sejtekb�l kiold�dik a vitamin. Ink�bb eg�szben mossuk meg, �s csak ut�na szeletelj�k fel.
- Kelk�poszta f�z�s�n�l tegy�nk egy-k�t sz�l zellert a v�zbe, megsz�nik a kellemetlen illat.
- Pan�roz�skor, ha fogyt�n a toj�s, de m�r nem �rdemes egy �jabbat felt�rni, �rdemes egy kis tejjel felhig�tani.
- Az els�zott levesbe f�zz�nk bele n�h�ny szem h�mozott burgony�t, mag�ba sz�vja a s� egy r�sz�t.
- Bef�z�skor a bef�ttes �vegeket �ll�tsuk nedves konyharuh�ra, hogy ne pattanjanak meg a hirtelen h�m�rs�kletv�ltoz�skor. T�lts�k tele, ha csavaros tetej� az �veg. Ha celof�nnal k�tj�k le, ne legyen sz�n�ltig tele.
- Ha t�len vesz�nk paradicsomot �s paprik�t, �gy tudjuk elt�rolni sok�ig a h�t�ben, hogy darabonk�nt szalv�t�ba csomagoljuk, �s egy pap�rdobozba helyezve tessz�k a h�t�szekr�nybe. Hetekig el�ll!


- Ha t�l er�sre siker�lt az �tel, tegy�nk bele eg�szben egy megpucolt alm�t.
- A v�r�shagym�t kis id�re ( 5-10 perc) tegy�k a m�lyh�t�be, �gy nem fogja cs�pni a szem�nket apr�t�skor.
- Ha f�z�skor a lencs�hez p�r szelet paradicsomot adunk, hamarabb puhul.
-Tartsunk vizet a sz�nkban mik�zben hagym�t pucolunk, �s nem fogja b�ntani a szem�nket az ill�olaj.
- Ha s�t�ben k�sz�lt �telre reszelt sajtot tesz�nk, hints�k meg kev�s morzs�val, �gy a sajt nem �g meg, hanem sz�p piros �s ropog�s lesz.
- Ha fokhagym�t tiszt�tunk, egyszer�bb, ha el�tte a k�s lapj�val megroppantjuk, ut�na m�r k�zzel is pillanat alatt le lehet h�zni a h�j�t.
- Egyszer�en p�rolhatunk brokkolit mikr�ban is: egy j�nai t�l alj�ra 1-2 ev�kan�lnyi enyh�n s�zott vizet kanalazzunk, majd helyezz�k bele a r�zs�ira szedett, 1-2 cm-es sz�ras brokkolit. Lefedve 6-8 perc alatt megpuhul.


- A brokkoli r�zs�i hamarabb puhulnak meg, mint a sz�ra, ez�rt f�z�s el�tt v�gjuk be hossz�ban a sz�rait.
- Ha a karfiol f�z�viz�be kev�s tejet tesz�nk, akkor sz�p feh�r marad.
- Leveseket, p�rk�lteket csak akkor s�zzuk meg, ha m�r f�lig megf�tt! �gy sokkal hamarabb puhul meg.
- A t�szta f�z�viz�be csak forr�s ut�n tegy�nk s�t �s olajat, �gy sokkal gyorsabban felforr.
- H�sszeletek klopfol�sakor, tegy�nk a deszka al� t�bb r�tegben �szehajtott konyharuh�t, �gy nem zavarjuk a szomsz�dot.
- A gy�m�lcsleves nagyon finom lesz, ha a habar�sba liszt helyett puncspudingport tesz�nk.
- Ha a h�sszeletek klopfol�sakor a h�st frissentart� f�li�val letakarjuk, nem fr�cs�g a h�sl� �s a h�sklopfol� is tiszta marad.
- �zletesebb a h�s, ha pan�roz�skor a toj�sba kev�s olajat �nt�nk.
- Nem barnul (�g) meg az olaj, ha has�bburgonya s�t�sekor s�rgar�p�t is tesz�nk a forr� olajba.
- Aki nem szeret fokhagym�t pucolni minden f�z�sn�l, az egy f�l�r�t sz�njon r� egy este �s dar�lja le, majd olajjal keverje �ssze �s el�ll h�napokig egy m�anyag t�lban. H�t�ben, m�lyh�t�be is tehet� j�gkocka tart�ban, �gy megvan az adag is �s k�nny� kivenni a tart�b�l. Ak�r fagyosan is beletehet� az �telbe, mert �gyis elolvad a f�z�sn�l.


- K�sz rakott t�szt�nk tetej�t m�g forr�n kenj�k meg egy kis margarinnal, �gy nem lesz sz�raz, ropog�s, hanem visszagyeng�l.
- Ha a j�nai ed�nyt kivajazzuk, nem tapad az ed�ny fal�hoz sem a t�szta, sem a h�s.
- Ha a hust elk�sz�t�s el�tt le�ntj�k f�szeres olajjal 1-2 �r�ra betessz�k a h�t�be, fele id� alatt megpuhul a s�t�ben, vagy grillen.
- Els�zott �telbe toj�s s�rg�j�t teszek (�vatosan, hogy egyben maradjon). A toj�s s�rg�ja is rengeteg s�t k�pes felvenni.
- Ha friss cserepes f�szert vesz�nk �s nem haszn�ljuk fel az eg�szet, v�gjuk �ssze �s fagyasszuk le, az �telben ugyanolyan �ze lesz, mint a frissnek.
- Tej forral�sa el�tt �bl�ts�k ki az ed�nyt hideg v�zzel. Nem �g le.
- Puding f�z�sekor el�bb a pudingport �s a cukrot keverj�k �ssze,azt�n a tejet hozz�.Nem csom�sodik �ssze.
- A t�szta f�z�viz�be tegy�nk p�r csepp �tolajat, nem ragad �ssze a t�szt�nk,f�z�s ut�n.
- B�rmilyen h�s hamarabb megpuhul, ha f�z�s k�zben tesz�nk bele egy k�v�skan�l cukrot vagy sz�dabikarb�n�t.


- T�lt�tt h�stekercs k�sz�t�sekor a a szeletet egyik oldal�n kloffoljuk ki. Ez az oldala ker�lj�n kiv�lre teker�skor.A h�s nem fog �sszeugrani.
- Bep�colt h�sokat nem szabad s�zni, az olaj �s a f�szerek mell� egy kis ecetet kell adni, �gy hamarabb �tj�rja a f�szer �ze. S�t�s k�zben c�lszer� a h�st s�rrel locsolni, �gy a h�s nem sz�rad ki a grillen.
- Finomabb a r�ntott h�s, ha morzsa helyett �sszet�rt chipsbe forgatjuk.
- A burgonya k�retnek jobb ize lesz, ha f�z�s k�zben egy kisebb bab�rlevelet tesz�k hozz�. �zes�thetj�k rozmaringgal vagy bazsalikommal is.
- Nem kem�nyedik meg a m�j, ha a k�v�nt szeletekre v�gjuk vagy csikozzuk �s olajba vagy tejbe �zni hagyjuk legal�bb egy �r�t. M�snap is porhany�s. (K�rt�s Lajosn�)
- Ha kem�nytoj�st f�z�nk,a v�zbe tegy�nk s�t (1 dl-hez,1 kan�llal),�gy k�nnyebben lej�n a h�ja, pucol�skor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!