Az MNB 25 millió forintra bírságolta a CIB BankotForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-07 08:53:03 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/16222
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, bírság, CIB Bank, kötelezettségszegés, Magyar Nemzeti Bank, MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 25 millió forintra bírságolt a CIB Bank Zrt-t, mivel a banknál kötelezettségszegést állapítottak meg - derül ki a jegybank határozatából.

Az MNB közölte azt is, hogy a hitelintézetet több intézkedés megtételére és rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezték, így a banknak egyebek mellett 2015 január 31-ig úgy kell módosítania a fogyasztónak és a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfeleivel kötött pénzforgalmi szolgáltatások nyújtására vonatkozó keretszerződésében az általános üzletszabályzatában foglalt feltételeket, hogy a beszedéssel érintett összegek esetében is biztosítsa a fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelek részére történő visszatérítés lehetőségét.

Emellett a határozat kimondja azt is, hogy a hitelintézetnél vezetett fizetési számlák - beleértve az egyéni vállalkozó részére vezetett fizetési számlákat is - a hatósági átutalási megbízás és az átutalási végzés alapján történő átutalás teljesítése szempontjából egy fizetési számlának minősülnek.

A banknak szavatolnia kell azt is, hogy 2015. január 31-ig teljesítse és azt követően folyamatosan biztosítsa a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójaként, hogy a fizetési művelet összege a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának a számláján legkésőbb a fizetési megbízás szerinti átvételét követő munkanap végéig jóváírásra kerüljön. A hitelintézetnek biztosítania kell, hogy a fizetési megbízás az átvételt követő négy órán belül lekésőbb jóváírásra kerüljön.

Az MNB a rendkívüli adatszolgáltatás keretében előírta a hitelintézet számára, hogy a határozat rendelkező részében foglaltak teljes körű teljesítésének igazolására 2015. március 16-ig számoljon be a megtett intézkedéseiről, és küldje meg a fogyasztónak és mikrovállalkozásnak minősülő ügyfeleivel kötött keretszerződés módosításának vonatkozó dokumentumait.

A hitelintézet a rendkívüli adatszolgáltatási kötelezettségét a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák igazgatóságának részére "a bekért dokumentumokat elektronikus úton történő megküldésével köteles teljesíteni" - tartalmazza a határozat.

A mulasztások miatt a határozatban kiszabott bírságot a CIB Bank Zrt-nek kiszabott bírságot a jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell az MNB számlájára átutalnia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!