Gyógyszert szed vagy vezet?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-09 12:22:19 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/16254
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, álmosság, autó, baleset, gyógyszerek, sofőr, veszély, vezetés
A járművezetői képességet vénymentes gyógyszerek is befolyásolhatják.

Bárki, az „úrvezetők", a hivatásos busz-, villamos-, vonatvezetők, kamionsofőrök, pilóták, vagy a magasban dolgozók számára fontos tudnivaló, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszerek álmosságot okozhatnak. Ezáltal bizony befolyásolni képesek az illető járművezetői képességeit. Adott esetben ez veszélyes, és baleseti helyzeteket okozhat.
Vénymentesen is

A vénymentesen, bárki által megvásárolható gyógyszerek is rendelkeznek természetesen betegtájékoztatóval, amelyben részletes leírás szerepel a gyógyszer egyes tulajdonságairól. Természetesen a vénynélküli gyógyszerek alkalmazásának is vannak kockázatai. Ezek közül az egyik a gépjárművezetésre gyakorolt hatás. Az amerikai gyógyszerhatóság szakértője így nyilatkozik a vény nélkül kapható szerekről: ami a gépjárművezetésre gyakorolt gyógyszerhatást illeti, előfordulhat, hogy rövid időn belül jelentkezik és lecseng a hatás, de lassú felszívódású készítményeknél hosszú ideig eltarthat. Egyes esetekben a másnapossághoz hasonló érzést kelt az illetőben, és valóban még másnap is érezhető ez az elhúzódó hatás. Egyébként is fennálló alvászavar mellett a gyógyszer okozta álmosság még fokozhatja ezt a problémát a nappali álmosság- és fáradtságérzés felerősödhet. A volán mögött álmosnak lenni igen veszélyes.
A választás titka

Mit érdemes figyelni egy vény nélkül kapható gyógyszer leírásában, betegtájékoztatójában? Ha valaki esetleg más gyógyszert is szed/kap, meg kell nézni, hogy a hatóanyag nem azonos-e. Ez azért fontos, mert ha igen, a járművezetésre gyakorolt esetleges álmosító hatás éppúgy összeadódhat, mint minden egyéb hatás és mellékhatás. Ha egyéb betegségekre, állapotokra hívják fel a figyelmet, tehát mikor NEM javasolt alkalmazni, vagy mikor kell abbahagyni a kezelést, ennek tisztázására érdemes orvossal, egészségügyi szakemberrel konzultálni. A járművezetőknek érdemes tudni: a gyógyszer álmosságot okozhat; szedése közben álmosság fordulhat elő.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!