Ha már nassolunk, akkor az legyen egészséges!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 11:02:17 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/17512
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, életmód, nassolás, dió, mogyoró
Széleskörű vizsgálatok igazolják, hogy egy adag olajos mag, heti több mint egy alkalommal fogyasztva, úgy tűnt védelmet nyújt a szívroham és a stroke ellen.

Minél gyakrabban fogyasztotja valaki a dióféléket, annál nagyobb volt a védelem. Más tanulmányok következetesen igazolták ezeket a korai felfedezéseket, és azt találták, hogy a dióféléknek kedvező hatása van a szív egészségére férfiakban, nőkben, idős korban, és azoknál, akiknek magas a vérnyomásuk valamint azoknál is akiknek nem. Mint diófélék, magas zsiradéktartalmú élelmiszerek (a diófélékben az energiatartalom mintegy 80%-a zsiradékból származik) ez egy érdekes felfedezés volt és a tudósok nekiláttak kideríteni, hogy a diófélék melyik alkotórésze lehet felelős, és hogyan fejti ki jótékony hatásait a testben.

Jótékony hatású zsírok a diófélékben

A diófélék zsiradékainak legtöbbje nagy mennyiségű jótékony hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz és alacsony a koleszterinszint-növelő telített zsiradék tartalma. Az egyszeresen és különösen a többszörösen telítetlen zsírok csökkentik az LDL („rossz”) koleszterin- és vérzsír-szinteket. Ám még az után is, hogy figyelembe vették a diófélék kedvező zsírösszetételét, azt találták, hogy a dióféléknek a vártnál nagyobb a koleszterinszint csökkentő képessége. Ezenfelül, amiatt hogy a diófélék még mérsékelt fogyasztásának is jótékony hatása van, olyan, mintha a diófélék által kifejtett hatások túlmutatnának a koleszterinszintek csökkentésén.

Telve tápanyagokkal és más jótékony összetevőkkel

A hasznos zsírokon, fehérjéken és rostokon kívül minden egyes dióféle saját egyedi vitamin és ásványi anyag keveréket tartalmaz. A legtöbb dióféle tartalmaz: hasznos mennyiségű E vitamint, egy erőteljes antioxidánst, ami semlegesíti a szabadgyököket és megvédi tőlük az egészséges sejteket; folsavat, ami fontos a homocisztein koncentráció (egy vérben lévő aminosav) megemelkedésének (rizikófaktor a szívmegbetegedéseknél) megelőzésben; valamint a vérnyomás szabályozásában közreműködő magnéziumot.

Gyulladásellenes hatás

Újkeletű javaslat az, hogy a diófélék segíthetnek csökkenteni az artériák gyulladását, a szívbetegség egy korai jelét. A diófélék különösen gazdagok argininben, egy fehérjeeredetű aminósavban. Egy friss spanyol tanulmány azt találta, hogy a dióban (Juglans regia) gazdag diéta segített csökkenteni az arteriális gyulladásokat és képes volt ellensúlyozni a zsírban gazdag táplálkozás hatásait.

Más betegségek elleni védelem

Tény, hogy a gyakori diófélék fogyasztása összefügg a 2 típusú diabetes mellitus, más néven a felnőttkorban kezdődő diabetes alacsonyabb kockázatával. Megint csak a gyulladásellenes hatás a szóba jöhető ok. Szintén van néhány elmélet arról, hogy a diófélék védő hatásúak lehetnek bizonyos típusú rákokkal szemben. Például az Európai Prospektív Rák és Táplálkozás Vizsgálat azt találta nőknél, hogy minél több dió és magfélét fogyasztottak, annál alacsonyabb volt körükben a vastagbélrák kockázata. Férfiaknál nem találtak hasonló összefüggést.

Diófélék fogyasztása

Heti pár alkalommal egy marék vegyes dióféle fogyasztása jót tesz az egészségnek, azonban van néhány ellentmondás. Mivel a diófélék magas energiatartalmúak, javasolt valamilyen kevésbé egészséges helyett és nem egyszerűen mellé fogyasztani. Továbbá legjobb a dióféléket nyersen fogyasztani, mivel a pörkölés vagy sütés csökkentheti az aktív összetevők hatásosságát.

Dió

A diók nemzetségének tudományos elnevezése voltaképp egy latin kifejezésből eredeztethető, melynek jelentése: Jupiter makkja. A kifejezésből következtethetünk, hogy már az ókoriak is értékes termésnek tartották a természet eme ajándékát. A nemzetségbe közel 20 diófaj tartozik, a legelterjedtebbek a nemes dió, a vajdió és a fekete dió. Az előbbi Perzsiából tett meg hosszú utat, hogy Európába kerülhessen, míg az utóbbi kettő Észak-Amerikából származik. Tápanyag összetételüket tekintve magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és fitoszterintartalommal rendelkeznek. Kiemelkedő kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás, illetve B1-, B6-vitaminbomba.

Számtalan felhasználása ismert a konyhában. Dúsíthatjuk vele az ételeinket, például tehetjük gabona alapú köreteinkbe, ezáltal tápértékük magasabb lesz, ízük pedig különlegesebb. Ugyancsak gazdagíthatjuk vele salátáinkat, desszertjeink töltelékeit, nem utolsó sorban díszíthetünk is vele. Pikáns hidegtálak alapkomponense is lehet. Jól harmonizál a gyümölcsökhöz, kiemeli egyes sajtok aromáit. A dióolaj értékes ómega-3-zsírsavforrás, amely csökkentheti a vér káros koleszterinszintjét. Kellemes illatú és ízű hidegen sajtolt olaj. Mivel hajlamos az oxidációra, könnyen avasodik, ezért kerüljük a hosszú ideig való tárolását

Földimogyoró

A földimogyoró, bár a nevezéktan szerint a hüvelyesek rendjébe tartozik, tápanyag- összetétele szerint szoros kapcsolatban áll az olajos magvak csoportjával. A magok 50%-ban zsiradékot és kb. 30%-ban fehérjét tartalmaznak. Zsírsavprofiljukra dominánsan palmitinsav, olajsav és linolsav jellemző, ami nagy hasonlóságot mutat az olívaolajéval. Hidegen sajtolt olaja kellemes ízű, kiváló minőségű étolaj. Felhasználása igen sokoldalú, készítenek belőle földimogyoró vajat, mely az amerikaiak nagy kedvence. Magját pörkölve, sózva vagy natúr változatban is fogyaszthatjuk.

Napraforgómag

A napraforgó sokatmondó névvel rendelkezik. Egyrészt a növény azon képességére utal, miszerint virágaival a Nap járását követi. Másrészt fészekvirágzata a Napra emlékeztet, a közép-amerikai származású növény az ott élő bennszülöttek számára a Nap istenségét szimbolizálta. Magát a napraforgómagot – közismertebb nevén szotyolát – többféle módon hasznosíthatjuk a konyhában. Értékes kiegészítője lehet zöld salátáknak és köreteknek egyaránt. Növelhetjük vele a péksütemények, levesek rosttartalmát, illetve nem utolsó sorban gyümölcssaláták pikáns ízesítője is lehet. Táplálkozás-élettani jelentősége sokrétű. Számos egészséget támogató növényi hatóanyagot és esszenciális tápanyagot tartalmaz. Kiváló B6- B5-, E-vitamin-, szelén-, mangán- és vasforrás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!