Változtak az agrárkár-enyhítési feltételek ez évtőlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-13 06:58:58 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19145
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, agrárkár, agrárkár-enyhítés, mezőgazdaság
Változtak a agrárkár-enyhítési feltételek ez évtől a korábbi évekhez képest – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek.

Az üvegházi és fóliás termesztés esetében a kötelező tagságra vonatkozó területi limithatár szántóföldi zöldségek esetében legalább 5, ültetvények esetében legalább 1, együttesen pedig legalább 5 hektár.

Az ez alatti területekkel rendelkező termelők számára az önkéntes csatlakozás lehetősége továbbra is fennáll. Így például, ha egy mezőgazdasági termelő legalább 5 hektár nagyságú üvegházi vagy fólia alatt termesztett növény (például fejes káposzta és földieper) megjelölésével nyújt be egységes kérelmet, akkor már az idei kárenyhítési évben kötelezően tagjává válik az agrárkár-enyhítési rendszernek.

A kárenyhítési hozzájárulás hektáronkénti összegét annak függvényében határozzák meg, hogy az üvegház, vagy fóliasátor alatt milyen növényt termesztenek. Szántóföldi zöldség esetében hektáronként 3 ezer, ültetvények esetében pedig ezer forint hektáronként a hozzájárulás mértéke.

Az idevonatkozó miniszteri rendelet szerint a kárenyhítés az elemi káresemények által, a termesztett növényekben okozott károkat kompenzálja. Így a kárenyhítő juttatás az elemi káresemény által okozott 30 százalékot meghaladó mértékű hozamcsökkenést, illetve üzemi szinten a 15 százalékot meghaladó mértékű hozamérték-csökkenést kompenzálhatja.

Az üvegházi és fóliás termesztés esetében a kedvezőtlen időjárási jelenségek magában az üvegházban, illetve a fóliasátorban is okozhatnak károkat, azonban ezek a károk továbbra sem képezik részét az agrárkár-enyhítési rendszernek – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!