Mikor �s mi�rt vess�nk c�kl�t?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-17 18:13:46 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19230
Címkék: Bihari h�rek, c�kla, Debreceni Egyetem, mez�gazdas�g
Az egyetem kutat�ja szerint a m�sodvet�s� c�kla t�bb polifenolt �s flavonoidot tartalmaz, emiatt jobb a n�v�ny szabadgy�k-fog� k�pess�ge.

Kiv�l� vitaminforr�s, sok benne az �sv�nyi anyag, a termeszt�se sem bonyolult – igazi szupern�v�ny a c�kla.

- A c�kla felhaszn�l�sa �s elk�sz�t�si m�dja kedvez� �trendi- �s gy�gyhat�sa miatt val�sz�n�leg b�v�lni fog. Hazai viszonyok k�z�tt a c�kla j�r�szt feldolgoz�-ipari nyersanyag, tart�s�tott savany�s�gk�nt, iv�l� alapanyagak�nt vagy sz�nez�anyag form�j�ban hasznos�tj�k. Az ut�bbi �vekben sz�mos t�pl�l�k-kieg�sz�t� term�ket is el��ll�tottak bel�le – mondta el Tak�csn� H�jos M�ria, a Debreceni Egyetem Mez�gazdas�g-, �lelmiszertudom�nyi �s K�rnyezetgazd�lkod�si Kar egyetemi docense.

A r�patestek alakj�t�l f�gg�en a g�mb�ly�ekb�l kock�zott, m�g a hengeresekb�l szeletelt k�sz�tm�nyeket �ll�tanak el�. Kor�bban n�h�ny sz�r�t��zem k�lf�ldi megrendel�sre c�klapor gy�rt�s�val is foglalkozott, �jabban m�r pr�b�lkoznak torma- �s c�klap�r� k�sz�t�s�vel, illetve sz�mos t�pl�l�k-kieg�sz�t� term�k nyersanyagak�nt haszn�lj�k.

- T�bb eur�pai orsz�gban a zsenge leveleket f�zel�kek �s levesek alapanyagak�nt �rt�kes�tik. A r�patestb�l pedig tejsavasan erjesztett leveket k�sz�tenek, de fogyasztj�k s�tve is. N�lunk ezt a z�lds�gn�v�nyt f�k�nt m�sodvetem�nyk�nt termesztik. �n�ll� termeszt� k�rzetek nem alakultak ki, �ltal�ban a feldolgoz�ipar �s a helyi ig�nyek kiel�g�t�s�re �ll�tj�k el� – t�j�koztatott a kutat�.

A c�kla kedvez� t�pl�lkoz�s-�lettani hat�s�t igazolja a jelent�s v�r�s sz�nanyag-, �sv�nyi elem- �s dietetikus rosttartalma. A c�kla k�miai �sszet�tel�nek vizsg�lata az antitumor hat�s�nak el�t�rbe ker�l�s�vel gyorsult fel. A kutat�k ezt a r�patest v�r�s sz�nanyag�nak, valamint az egyes vitaminok (C �s E) kedvez� hat�s�nak tulajdon�tj�k.

-A n�v�ny sz�mos l�tfontoss�g� makro- �s mikroelemet tartalmaz. K�l�nb�z� fajt�kkal v�gzett vizsg�latok alapj�n kider�lt, hogy a levelek �sv�nyi elemekben gazdagabbak, mint a r�patest. S�t a r�patest h�j r�sze is d�sabb t�pelemekben, mint a h�sa, ez�rt aj�nlatos eg�szben f�zni, �s csak azt k�vet�en megtiszt�tani – h�vta fel a figyelmet az egyetemi docens.

A c�kla egyben ismert term�szetes �telsz�nez�k-forr�s is. Fest�kanyagait k�lf�ld�n m�r sz�lesk�r�en alkalmazz�k term�szetes �telsz�nez�kk�nt p�ld�ul j�gkr�mek, joghurtok, sz�jaterm�kek, kolb�szok sz�nez�s�re, p�colt h�sok fed�fest�kek�nt.

- A c�kla r�patest�nek sz�n�t a v�r�s betacianin �s a s�rga vulgaxantin ar�nya hat�rozza meg. K�s�rletekkel bizony�tott, hogy a m�sodvet�s�, j�nius v�g�n, j�lius elej�n vetett r�patestek sz�nezetts�ge j�val egy�ntet�bb, ebb�l ad�d�an l�nyegesen nagyobb a polifenol- �s flavonoid tartalmuk, ami az alapanyag jobb szabadgy�k-fog� k�pess�g�re utal. A m�sodvet�sb�l sz�rmaz� c�kla legink�bb feldolgoz�ipari c�lra �s t�rol�sra alkalmas. Ezzel szemben a tavaszi vet�st 100-110 nap eltelt�vel be kell takar�tani, hogy m�g zsenge �llapot� legyen. Ezt a term�st lehetne friss fogyaszt�sra felhaszn�lni, azonban haz�nkban ennek igen kicsi a gyakorlata. A savany�t�shoz felhaszn�lhat� c�kl�t ny�ron, a bors� vagy m�s korai betakar�t�s� n�v�nyek ut�n �rdemes vetni, hogy �szre finom sz�veti szerkezet�, j� beltartalmi �rt�k� r�p�t tudjunk betakar�tani- foglalta �ssze Tak�csn� H�jos M�ria.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!