A munkaadók 84 százalékánál talált jogsértést az NGMForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-02 14:55:36 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19604
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, ÉPÍTŐIPAR, MEZŐGAZDASÁG, FEKETEMUNKA, JOGSÉRTÉS, MUNKAVÁLLALÓ, NGM
A vizsgált cégek többségénél találtak szabálytalanságot, a munkások több mint felét szabálytalanul alkalmazták, leginkább a feketefoglalkoztatás jellemző.

1036 vállalkozásnál razziázott a érintett a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya, a munkavállalói jogviszony tisztaságát ellenőrizték. A munkáltatók 84 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, míg a munkavállalók 64 százaléka vagy nem volt megfelelően bejelentve, vagy sérültek a munkavállalói jogaik.

Elterjedt a feketemunka

A főosztály összefoglaló jelentésében kiemelték: a munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a hatóságnak. A bejelentés hiányát a vizsgálatban érintett 4500 munkavállaló 30 százalékánál tárták fel, az összes intézkedés 42 százaléka a feketefoglalkoztatás jogkövetkezménye volt.

Az építőiparban a legelterjedtebb a feketefoglalkoztatás

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A legtöbben az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgoztak feketén. Az építőiparban gyakori volt a nyilvántartási kötelezettség megszegése. míg a munkaidő nyilvántartására vonatkozó szabályok megkerülése főként a kereskedelem és a vendéglátás, valamint a feldolgozóipar területén volt jellemző: a vizsgált cégek 11-12 százalékában követtek el ilyen jogsértést.

101 bírság

A munkaidőre vonatkozó szabályok (például az illegális túlóráztatás) megszegése szintén a kereskedelmet és a vendéglátást érintette leginkább, az összes ilyen jellegű jogsértés 28-35 százaléka ezekben a szektorokban történt. A jelentés szerint a szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, illetve ismételt szabályszegésnek minősült, hogy 101 esetben munkaügyi bírságot szabhatnak ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!