Százmilliárdokat köszönhet a sportnak a magyar gazdaságForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-08 20:26:34 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19731
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, NAVRACSICS TIBOR, BRÜSSZEL, SPORT, MOZGÁS, SZABADIDŐSPORT, EURÓPAI SPORTHÉT, EURÓPAI UNIÓ
Az átlagos magyar keveset sportol és elhízott, pedig a mozgásnak és a sportolásnak nemcsak az egészségre van jótékony hatása. Navracsics Tibor az első Európai Sporthét megnyitóján arról beszélt, hogy a fizikailag inaktív emberek nem csupán az egészségügyi rendszert terhelik meg, de a gazdaságot is visszahúzzák. Az uniós biztos ezután pingpongütőt ragadt.

A magyar gazdaság szűkebb értelemben véve közvetlenül 0,6 milliárd eurót, míg tágabb értelemben véve 0,78 milliárd eurót köszönhet a sportnak, derül ki egy uniós tanulmányból. Tehát éves szinten

a sport 180-240 milliárd forintnyi hozzáadott értéket jelent a magyar gazdaságnak.

Miután igen nehéz megállapítani azt, hogy egy adott állam gazdaságához mennyit tesz hozzá a sport – rengeteg direkt és indirekt hatást kell figyelembe venni –, így a tanulmány készítői két értéket is megadtak országonként: egy szűkebb és egy tágabb értelemben vett hozzáadott értéket.

Mekkora hozzáadott értékkel bír a sport az EU országaiban?Create infographics

A listát - nem meglepő módon - az Európai Unió legnagyobb gazdasága, Németország vezeti. A 2012-es tanulmány szerint az EU 27 tagállama (Horvátország csak 2013-ban csatlakozott)  szűkebb értelemben 112 milliárd, tágabb értelemben 174 milliárd euró hozzáadott értéket köszönhet közvetlenül a sportnak. A sporthoz kapcsolódó bruttó hozzáadott érték közvetett módon összesen 294 milliárd eurót tesz ki – ez a teljes uniós bruttó hozzáadott érték 2,98 százaléka.

Százmilliárdokban mérhető a sport hozzájárulása a gazdasághoz

Forrás: Európai Bizottság / Shutterstock

Az első Európai Sporthét megnyitóján Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos arról beszélt, hogy a sportnak és úgy általában a mozgásnak nemcsak egészségügyileg és szociálisan van kiemelkedő szerepe, de egyre nagyobb hatása van az unió gazdaságára is.

Navracsics Tibor nyitotta meg a sporthetet

„Ez a hét a sport és a mozgás ünnepléséről szól” – mondta nyitóbeszédében a magyar uniós biztos.

Nem voltak tömött sorok a brüsszeli megnyitón

Forrás: Origo

„Meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy a sport szórakozás. Arra biztatjuk őket, hogy mozogjanak többet” – mondta Navracsics Tibor, aki szerint a sport kritikus szerepet játszik a közösségépítésben is.

Miért van erre szükség?

A magyar politikus három pontban foglalta össze, hogy miért is fontos az európai közösségnek a sport.

A sport a fentiek miatt különösen fontos szerepet játszik Európa gazdaságában és társadalmában egyaránt – Navracsics Tibor szerint ez a sporthét üzenete.

A brüsszeli rendezvény első napja nem hozott akkora érdeklődést, mint amekkorát a szervezők vártak: a felállított pavilonok, valamint a kültéri események (például streetball, kispályás foci, falmászás) körül is csak néhányan lézengtek. Magyarországot a Magyar Diáksport Szövetség képviselte. Viszont aki ott volt, láthatta az uniós biztost pingpongozni a sporthét egyik nagykövete, Jean-Michel Saive ellen. A belga asztaliteniszező nem akárki a sportágban, hiszen pályafutása során több mint száz érmet nyert.

Navracsics Tibor amellett, hogy megvillantotta pingpongtudását, személyes kötelezettségvállalásában azt írta, hogy hetente 1 kilométert, évi 52-t úszik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!