Ne dobja ki a kar�csonyi �telmarad�kotForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-28 14:25:15 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/20040
Címkék: Bihari h�rek, MARAD�K, �TEL, KAR�CSONY
Neh�z kisz�m�tani, mib�l mennyi fogy az �nnepi lakom�kon, mennyire lesz sz�ks�g, ha berobbannak a rokonok, bar�tok. Nem kell k�ts�gbeesni, ha a s�skahad levonul�sa ut�n el�raszt benn�nket a marad�k. Isteni fog�sokat var�zsolhatunk a mad�rl�tta s�ltekb�l, s�tem�nyekb�l is.

A bejgli, a kar�csony elmaradhatatlan kal�csa, az �nnep f�nypontja, a h�ziasszonyt vizsg�ztat� s�lt remekm�, oly m�ltatlan volna h�t hozz�, ha a szem�tben, jobb esetben egy eb t�ny�rj�ban v�gezn�.

De ha megszikkad, ugyan ki kapkodna ut�na? A kuty�nak se kell.

Babon�k �s hiedelmek
Sokf�le babona f�z�dik a kar�csonyi abroszhoz, h�t m�g a re� s k�r� hullott kar�csonyi morzs�hoz! Ennek gonosz�z�, gy�gy�t� hat�st tulajdon�tottak, j� term�st �s az �llatoknak szaporas�got �g�r� var�zsszerk�nt tisztelt�k.

A kuty�nak sem kell m�r a marad�k?

Forr�s: Halmos M�nika

A forr�, cukros tejjel meg�nt�zgetett m�kosbejgli-szeletek kit�n� reggelik vagy vacsora�telek lehetnek - finomabbak, mint a m�kos guba. Szaftos desszert kerekedhet a megunt di�sb�l, ha van�liakr�mmel r�tegezve, n�h�ny szem bef�ttel gazdag�tva �vegt�lba halmozzuk. J�l megy hozz� a meggy, a szilva; �s ha m�g egy kis rummal is meglocsoljuk…

A bejgli �tv�ltoz�sa

Hozz�val�k:

L�tv�nynak sem utols�, csemeg�nek pedig isteni

Forr�s: Halmos M�nika

A tejb�l 1 decit elvesz�nk, a t�bbit a van�lia kikapart bel�vel felforraljuk. A f�lretett tejet a cukorral, a kem�ny�t�vel meg a toj�ss�rg�kkal elhabarjuk, a forr�sban l�v� tejbe csorgatjuk. Ha �jb�l felforrt, a t�zr�l leh�zzuk �s a habb� vert toj�sfeh�rj�t beleforgatjuk. A bejgliszeleteket (ami lehet di�s, m�kos, vagy a mind a kett�, vegyesen) a van�li�s kr�mmel r�tegezve t�lba rakjuk, beh�tj�k.

�tra k�szen a bejgli

Forr�s: Halmos M�nika

N�lunk kisebb �vegekbe porci�zva ker�l, �s ezt vissz�k magunkkal a t�li t�r�kra.

H�ssal�ta alm�val

Ott szomorkodik az �nnepi pecsenye marad�ka? Ha akadna mell� egy-k�t lilahagyma, egy kis gy�m�lcs, percek alatt k�sz lenne a virtu�z sal�ta.

Hozz�val�k:


Elk�sz�t�si id�: 10 perc + �rlel�s

H�ssal�ta alm�val

Forr�s: Halmos M�nika

A s�lt h�st kicsontozzuk �s cs�kokra met�lj�k. Hozz�adjuk a v�kony szeletekre v�gott alm�t, a felkarik�zott hagym�t, �s ha lelt�nk m�g m�sf�le gy�m�lcs�t, azt is beletessz�k. Finomra v�gott met�l�hagym�val megsz�rjuk.Az ecetet a must�rral elkeverj�k, v�zzel a k�tszeres�re h�g�tjuk.Megs�zzuk, majd a t�lban v�rakoz� sal�t�ra locsoljuk. K�nnyed�n �sszeforgatjuk, �s egy f�l �r�ra beh�tj�k, hogy az �zek j�l �ssze�rjenek. Sal�talevelekre halmozva, pir�t�s keny�rrel k�n�ljuk.

A kacsa- �s libas�lt �z�vel remek n�gyest alkot az alma, a hagyma �s a f�ge. Pr�b�ljuk meg egyszer �gy is, amikor csak ez�rt s�tj�k meg egy sz�p kis k�v�natos sz�rnyas mell�t.

�nyenc szendvicskr�m

Hozz�val�k:

Elk�sz�t�si id�: 10 perc + h�t�s

�nyenc szendvicskr�m, garant�ltan elfogy

Forr�s: Halmos M�nika

A marad�k s�lt h�st – ami lehet sz�rnyas, sert�s, vad, ami �ppen maradt, mag�t�l �rtet�d�en kicsontozva – finomra dar�ljuk. Hozz�adjuk a vajat, a kr�msajtot (amelynek kor�bbi tesztj�t�ittolvashatj�k), a felapr�tott petrezselymet, �s �r�lt borssal, szerecsendi�val, must�rral, a f�szer fel�vel (ha sz�ks�ges, s�val) �zes�tj�k. Alaposan �sszekeverj�k, majd egy t�ny�rra halmozzuk. Vill�val becs�kozzuk, a marad�k f�szerrel meghintj�k. Ha van k�zn�l, gyufasz�lnyi cs�kokra met�lt sonk�val kicsinos�tjuk, �s beh�tj�k. Pir�t�s kenyeret k�n�lhatunk hozz� – amiben a t�bb napos keny�r �j �letet nyerhet!

Extra tipp�nk
Az elk�sz�tett szendvicskr�met kenj�k v�kony keny�rszeltekre, sz�rjuk meg cs�ppnyi reszelt sajttal, �s grills�t�ben s�ss�k, m�g a tetej�n a sajt sz�pen megpirul! Szikkadt keny�r is megfelel e c�lra.

Marin�lt halszeletek

N�lunk nagyany�m�k ezt tett�k asztalra az �nnep m�snapj�n mindenkor.A k�v�r, aranyl� bund�s halszeletek k�z� hajsz�lnyira v�gott hagym�t igazgattak, savanyk�s-f�szeres l�vel locsolgatt�k.Nem csup�n az �het oltotta, de j� szolg�latot tett m�snapos, sajg� gyomornak is, kellemesen nyugtatgatta, ha olykor a lakom�z�s t�l j�l siker�lt volna.

Hozz�val�k:

Elk�sz�t�si id�: 10 perc + �rlel�s

Marin�lt halszelet

Forr�s: Halmos M�nika

A r�ntott halszeleteket hagymakarik�kkal r�tegezve t�lba tessz�k. A porcukrot, az ecettel az olajjal �s kb. 3 dl v�zzel elkeverj�k, s�val, borssal, bab�rlev�llel �zes�tj�k, �s a hagym�s halra �ntj�k. Letakarva, h�v�s helyen 2-3 �r�n �t �rlelj�k.

Ha a s�tem�nyv�geket �s sz�leket �sszegy�jtve, j�l megsz�r�tva - nehogy megpen�szedj�k - ledar�ljuk, ak�r szilveszteri csemegek�nt is viszontl�thatjuk. Ehhez lekv�rral, tejjel �sszedolgozzuk, majd kedv�nk szerint k�kusz- vagy csokol�d�reszel�kbe hempergetj�k. �ze messze f�l�lm�lja a hasonl�, dar�lt kekszb�l kre�lt rokon��t. Ugyanez a dar�lt s�tem�nymorzsa az alapja a keksztekercsnek is: a tejjel form�zhat�v� puh�tott massz�t j� f�l centi vastagon f�li�ra sim�tjuk, majd ugyanilyen r�tegben tortakr�met egyenget�nk el rajta. F�lcsavarjuk, �s j�l beh�tve p�r �rai �ll�s ut�n szeletelj�k f�l.

L�tezik egy igaz�n k�l�nleges desszert m�zeskal�csmorzs�b�l.Ha nincs k�zn�l megmaradt, megunt, megsz�radt m�zes, �sszed�lt m�zeskal�csh�z, tal�n �rdemes beszerezni hozz� m�zeskal�csot, csakis a morzsa kedv��rt.

M�zeskal�cspuding

Hozz�val�k:

Elk�sz�t�si id�: 20 perc + pihentet�s �s dermeszt�s

A toj�sok s�rg�j�t a m�zzel habosra keverj�k. R��ntj�k a tejet, belesz�rjuk a m�zeskal�csmorzs�t, �s f�l �r�n �t pihentetj�k. Ezalatt a narancs k�ls� h�j�t v�konyan leh�mozzuk, felcs�kozzuk, �s kev�s, cukorral �zes�tett v�zben megp�roljuk. (2 ev�kan�l narancslekv�rral is helyettes�thetj�k!)

M�zeskal�cspuding

Forr�s: Halmos M�nika

A narancs lev�t, a lesz�rt narancsh�jat, a mazsol�t, a dar�lt di�t meg a rumot a toj�sos morzs�hoz adjuk. A narancsh�j f�z�lev�ben feloldjuk a zselatint, �s a toj�sok feh�rj�b�l vert kem�ny habbal egy�tt a massz�ba forgatjuk, azut�n az eg�szet f�li�val b�lelt �zgerincform�ba sim�tjuk. H�t�szekr�nyben 4-5 �ra alatt megdermesztj�k. Felszeletelve, cukrozott gy�m�lcs�kkel vagy m�lnasz�rppel meglocsolva k�n�ljuk.

Nem kell k�ts�gbe esni, ha teli van marad�kkal a h�t�! �rdemes ezeket �tdolgozni: sok finom �zt tartogatnak k�t nappal k�s�bb is az �nnepi �telek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!