Pároskolbászt töltenek a diákok DebrecenbenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-07 21:46:49 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/20081
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, DEBRECEN
Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton a farsangnyitó debreceni dalidót, felelevenítve a régi hagyományt, miszerint Vízkereszt utáni első szombaton a debreceni céhek mesterei együtt vigadoztak a város polgáraival - közölte Debrecen kulturális alpolgármestere csütörtökön, az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.

Az egykori cívis mesterségbeli tudás felidézésével is szeretnék erősíteni a mai fiatalok kötődését a városhoz, a debreceni hagyományokhoz. A település valamennyi kulturális rendezvénye, a dalidótól az adventi programokig azt is szolgálja, hogy a lakók ismerjék meg értékeiket, legyenek büszkék arra, hogy debreceniek - magyarázta az alpolgármester.

Egy falat debreceni

Forrás: Ács Bori

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképző Centrum vezetője elmondta: 12 helyi szakképző intézmény tanulói csatlakoznak a programokhoz, s az "új idők inasaiként" látványos formában mutatják be szakmai jártasságukat.

Az Irinyi szakiskola hentes tanulói például debreceni pároskolbászt töltenek majd,a pék tanulók kalácsot dagasztanak és fonnak,a Mechwart András szakközépiskola tanulói mobil kohójukban szerencsepatkót kovácsolnak, a Péchy építőiparisok fa emléktéglákat készítenek a vegyiparisok "csodatévő" folyadékokat kutyulnak, a Bethlen közgazdasági szakközépiskolások pedig kínai jövendőmondó pagodát üzemeltetnek - avatott be a részletekbe az igazgató.

Mulatságok kurtalábúaknak

Bódor Edit, a dalidót szervező Főnix Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a farsangnyitó vigadozásba bekapcsolódik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) debreceni tankerületének két művészeti iskolája is.

A hagyományokhoz híven a "kurtalábú közönséget" idén is gólyalábasok várják: a dalidót vásári komédiával nyitják meg langaléta garabonciások a Kölcsey Központban, illetve előtte, a Baltazár Dezső téren - tette hozzá. A dalidó keretében maszkabált tartanak a Kölcsey Központban, a legötletesebb jelmezeseket pedig díjazzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!