Külföldre menekültek a készházszerelőkForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-11 20:33:42 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/20104
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, KÉSZHÁZ, ÁFACSÖKKENTÉS, ÉPÍTŐIPAR, LAKÁS
A lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése miatt nőttek a készházgyártók, illetve forgalmazók megrendelései, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelő csapatok hiánya, mert nagy hányaduk a válságot követő időszakban külföldre ment dolgozni.

A készházépítők legjobb éve 2009-ben volt, akkor 2200 könnyűszerkezetes családi ház épült. Ebből – az akkor még készházépítő tagozatba tömörült 31 cég – 950 házra kapott megbízást. A megrendelések száma a múlt évben 100-ra csökkent, miközben a tagozatba tömörült cégek száma hétre apadt – mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

Megrendelés van, szerelő nincs

Az áfacsökkentés miatt a könnyűszerkezet-építő tagozatba tömörült társaságok 100 készházra kaptak megrendelést, így már január elején annyi a munka, mint tavaly egész évben volt, gondot okoz ugyanakkor a szerelőcsapatok hiánya” – mondta.

Hatalmas a munkaerőhiány a készházépítőknél

Forrás: ÉVOSZ

Egy-egy csapat öt emberből áll, ésa  tagjait nem lehet egyik napról a másikra kiképezni. A helyzet annyira rossz, hogy az újsághirdetésekre egyáltalán nincs jelentkező, így nem marad más lehetőség, mint a külföldre – leginkább Németországba – távozott szerelőcsapatok hazacsábítása.

Nyugati bér nélkül nem jönnek

Ez azonban csak az ottani bérek itthoni megadásával lehet – vélte az elnök. Hozzátette azt is, hogy külföldön is fellendülőben van a készházépítés, így a jelenlegi munkaadók mindent megtesznek a szakemberek megtartásáért. 

A magasabb bér miatti többletmunkadíj egy házra vetítve mintegy 2 millió forint. Miután egy földszintes és tetőtér-beépítéses ilyen ház – 150 négyzetméteres alapterülettel, alapozás nélkül – 30 millió forintba kerül az 5 százalékos áfával, ez emelkedik meg a többletszerelési díjjal 32 millió forintra. Így máris 3 millióra olvad az áfacsökkentésből adódó 5 milliós árelőny – jegyezte meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!