Lesz támogatás a családi házak felújításáhozForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-23 15:37:50 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/20141
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, PÁLYÁZAT, ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS, INGATLANPIAC, FELÚJÍTÁS, ÉPÍTŐIPAR
Most készül a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő pályázatcsomag, a tulajdonosok várhatóan augusztustól pályázhatnak hitelre – válaszolta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján megjelent válaszában az államtitkár leszögezte: a kormány számára fontos, hogy  a családokat olyan programokkal támogassa, amelyeknek köszönhetően a háztartások energiafelhasználása csökken. Ennek jegyében született döntés az Otthon Melege Program folytatásáról is, amelynek keretében kidolgozás alatt áll a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő pályázatcsomag.

Fónagy János kitért arra, hogy egy tavaly novemberi kormányhatározat alapján megkezdődött a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) rögzített elvárások teljesíthetőségének a felülvizsgálata.

A felülvizsgálat eredményétől függ a KEHOP módosítása, összhangban azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerűsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Ennek forrása a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop). Az új konstrukció megjelentetését nem késleltetheti a KEHOP esetleges módosítása.

A kormány még december közepén elfogadta a GINOP idei fejlesztési keretét, ennek része a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel,  103,19 milliárd forint forráskerettel, a várható megjelenése pedig ez év augusztusa.

A Ginop további három energetikai pályázatot is tartalmaz. Ezek a következők:

A pályázatok június és december között jelennek meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!