A vidéki ingatlanpiacon is jöhet boomForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-08 19:01:18 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/20216
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, INGATLANPIAC, BOOM, VIDÉK, GKI
Rég nem látott ingatlanpiaci optimizmust tükröz a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése; a GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexének értéke januárban kilencéves csúcsra emelkedett.

Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a felmérés alapján az irodapiac kivételével minden területen javultak a várakozások. Egyebek mellett a csoknak köszönhetően a következő egy évben lakást vásárolni vagy építeni biztosan szándékozó háztartások száma41 százalékkal, az ezt valószínűleg szándékozóké 18 százalékkal emelkedett a tavaly októberihez képest, ami hétéves csúcsot jelent.

A vidéki ingatlanpiac is beindul

Míg a vidéki területeken a várható áremelkedés mértéke csak kismértékben nőtt az előző megkérdezéshez képest (keleten 2 százalékra, nyugaton 4 százalék közelébe), Budapesten az átlagosan várt áremelkedés az egy negyedévvel ezelőtti 2,4 százalékról 6 százalék közelébe nőtt. Az új építésű lakások áraira a következő 12 hónapra vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erőteljesebb, 5-8 százalékos áremelkedésre utalnak.

A csokra a budapestiek csapnak le leggyorsabban

Forrás: Northfoto

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozásoka következő 12 hónapban a vidéki régiókban erőteljesen javuló,a fővárosban és környékén lényegében stagnáló piaci helyzetet várnak az előző negyedévhez képest.

A nyugat-magyarországi kilátások most is számottevően kedvezőbbek a kelet-magyarországiaknál mondta Petz Raymund.
A kedvezményekre várhatóan a leggyorsabban a fővárosiak csapnak le,a rövid és a középtávú hatásokról kialakult véleményeket összevetve a budapesti piac tűnik a kormányzati intézkedések legnagyobb nyertesének.

A válaszadók szerint áremelkedést generálnak az intézkedések, 80 százalék szerint 2016-ban, kétharmaduk szerint pedig hosszabb távon is. Az irodapiaci kilátások harmadik negyedéve romlanak,jelezve, hogy a korábbi kirívóan derűlátó várakozások nem voltak teljesen megalapozottak. A piac a korábban gondoltnál lassabb ütemben fejlődhet, ugyanakkor a felmérés eredményei szerint Budapesten és környékén a kihasználtság tovább javult.

A fővárosra és környékére, illetve az ország egészére vonatkozó üzlethelyiség-piaci várakozások javultak, de az optimizmus nem terjedt ki a keleti országrészre, ott enyhén romló piaci helyzet várható.

A januári megkérdezés során 110 ingatlannal foglalkozó cég, illetve csaknem 1500 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig reprezentatív, ezerfős volt. A felmérés 2016-tól a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének támogatásával készül.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!