Már csak a mikrocégek pesszimistákForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-11 16:24:11 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28023
Címkék: Bihari hírek
A cĂ©gek várakozásait mutatĂł K&H kkv bizalmi index kisebb növekedĂ©st követően Ăşjra a pozitĂ­v tartományba kerĂĽlt, jelenleg 2 ponton áll. A javulás hátterĂ©ben az áll, hogy erősödött a kkv-k lĂ©tszámbővĂ­tĂ©si szándĂ©ka Ă©s a közterhekkel kapcsolatban is derűlátĂłbbak lettek.

A pĂ©nzĂĽgyeket tekintve enyhĂ©n növekvő árbevĂ©tellel, de alacsonyabb profittal terveznek a következő egy Ă©vben. A bizalom a mikrovállalkozások kivĂ©telĂ©vel mĂ©rettől Ă©s ágazattĂłl fĂĽggetlenĂĽl a pozitĂ­v tartományban van.

Az utĂłbbi három Ă©vben kisebb-nagyobb visszaesĂ©sekkel ugyan, de fokozatosan javulnak a cĂ©gek várakozásai – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A közĂ©pvállalkozások várakozásai javultak leginkább – 4,5 pontrĂłl 25 pontra –, ezzel ők a legoptimistábbak jelenleg. A kisvállalkozások bizalma ennĂ©l jĂłval szerĂ©nyebb mĂ©rtĂ©kben, 2 pontrĂłl 4 pontra javult, miközben a mikrovállalkozások hangulata a negatĂ­v sávban tartĂłzkĂłdik, bár az ő esetĂĽkben is javulás tapasztalhatĂł, hiszen az -6 pontrĂłl -3 pontra emelkedett.


Az ágazatok közĂĽl – szokás szerint – az agrárcĂ©gek hangulata a legjobb (17 pont), őket az ipari Ă©s a kereskedelmi vállalkozások követik (6 Ă©s 2 pont), miközben a szolgáltatĂł szektor jelenleg semleges állásponton van (0 pont).

Az index javulásának egyik oka, hogy erősödött a foglalkoztatási szándĂ©k. MegduplázĂłdott a több mint 4 fős lĂ©tszámbővĂ­tĂ©sben gondolkodĂłk aránya (9 százalĂ©kra), összessĂ©gĂ©ben pedig a cĂ©gek több mint harmada tervez Ăşj munkaerőt felvenni.

A vállalkozások pĂ©nzĂĽgyeiket tekintve felemás eredmĂ©nyre számĂ­tanak: A kkv-k árbevĂ©tel-várakozásai tovább emelkedtek, Ă©s jelenleg 8,6 százalĂ©kos bevĂ©tel növekedĂ©ssel terveznek a következő egy Ă©vben, profitvárakozásuk azonban jelentősen, 5,1 százalĂ©krĂłl 4,5százalĂ©kra mĂ©rsĂ©klődött az előző negyedĂ©vhez kĂ©pest – emelte ki Kovács.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!