Hivatalosan már csak ennyien dolgoznak minimálbérértForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-11 17:05:47 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28870
Címkék: Bihari hírek
Az adatok nemzetközi összehasonlításban és a szürkefoglalkoztatás figyelembevételével már nem jelentenek akkora sikert.

Az Ă©v első hĂłnapjában hivatalosan 303 ezer ember, a munkavállalĂłk kevesebb mint tĂ­z százalĂ©ka dolgozik minimálbĂ©rĂ©rt, a bruttĂł 138 ezer forintra emelkedett legalacsonyabb fizetĂ©sĂ©rt – Ă­rta a Magyar Idők a Nemzetgazdasági MinisztĂ©rium adatai alapján. A kĂ©pet ugyanakkor árnyalja a szĂĽrkefoglalkoztatás, Ă©s szĂ©les körben vannak olyan dolgozĂłk, akik csak nĂ©hány ezer forinttal kapnak többet a bĂ©rminimumnál, rĂłluk azonban nem áll rendelkezĂ©sre statisztika. A minimálbĂ©res dolgozĂłk száma nemzetközi összehasonlĂ­tásban magasabb az átlagosnál.

A hivatalosan minimálbĂ©ren foglalkoztatottak száma jelentős a feldolgozĂłiparban, a gyártás terĂĽletĂ©n, az alvállalkozĂłk többsĂ©gĂ©ben, a beszállĂ­tĂłk körĂ©ben, illetve az ágazatban működő kis- Ă©s közĂ©pvállalkozásoknál. A zsebbe fizetett jövedelem bevett gyakorlat a feldolgozĂłipari kis cĂ©gek mellett a benzinkutakon, a gĂ©pkocsivezetőknĂ©l, valamint egyĂ©b kkv-knál.

NĂ©hány Ă©ve mĂ©g 1,5 milliĂł dolgozĂłt foglalkoztattak a legkisebb bĂ©rekĂ©rt, mára ez a szám 1,2 milliĂł fő alatt van, mivel a szakmához kötött munkakörökben adhatĂł legalacsonyabb keresetĂ©rt, a garantált bĂ©rminimum 181 ezer forintos összegĂ©Ă©rt dolgozĂłk száma az NGM adatai szerint 876 ezer fő. Az ágazatokat vizsgálva az állami szfĂ©rában nem jellemző a minimálbĂ©r. A legalacsonyabb adhatĂł jövedelmet elsősorban a mezőgazdaság, valamint az Ă©pĂ­tőipar betanĂ­tott munkásai kapják, de a turizmus Ă©s a vendĂ©glátás terĂĽletĂ©n is jellemző a minimálbĂ©r.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a foglalkoztatottak száma novemberre elĂ©rte a 4,45 milliĂł főt. KözĂĽlĂĽk az elsődleges munkaerőpiacon – tehát nem a közfoglalkoztatásban Ă©s nem kĂĽlföldi telephelyen – 4,16 milliĂłan dolgoznak. NagyjábĂłl 1,18 milliĂłan keresnek bruttĂł 138 ezer vagy bruttĂł 181 ezer forintot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!