Már egyre többet spórolnak a magyarokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-11 17:27:36 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28873
Címkék: Bihari hírek
ĂšjĂ©vkor sokan megfogadják: ezentĂşl jobban odafigyelnek pĂ©nzĂĽgyeikre. Az Intrum Justitia kutatási adatai szerint sok magyar elhatározását tett is követte: az előző Ă©vekhez kĂ©pest jelentősen nőtt azok száma, akik minden hĂłnapban fĂ©lreraknak egy előre meghatározott összeget.

Az Intrum Justitia, EurĂłpa vezető követelĂ©skezelő vállalatcsoportja Ă©vente elkĂ©szĂ­ti EurĂłpai FogyasztĂłi FizetĂ©si JelentĂ©sĂ©t. Az idei kutatásban 24 országbĂłl 24 401 eurĂłpai – köztĂĽk 1006 magyar – állampolgár vett rĂ©szt.

A 2017 novemberében készített kutatás szerint a magyarok több mint fele havonta megtakarít egy bizonyos összeget. A rendszeresen spóroló magyarok aránya 8 százalékponttal emelkedett egy év alatt, így alig marad el az 57 százalékos európai átlagtól.


A fiatalabb generáciĂłk körĂ©ben többen vannak, akik minden hĂłnapban spĂłrolnak. MĂ­g a 18-34 Ă©vesek között tĂ­zből hat magyar rendszeresen megtakarĂ­t, addig az 50 Ă©vnĂ©l idősebbek körĂ©ben tĂ­zből nĂ©gy megkĂ©rdezett tesz fĂ©lre havonta.

Nem elsősorban a fĂ©lretett összeg nagysága a fontos, hanem az, hogy rendszeresen legyen megtakarĂ­tásunk. Az elv, a szemlĂ©let Ă©s a hozzáállás az igazán lĂ©nyeges. Kedvező, hogy az elmĂşlt Ă©vek adataihoz kĂ©pest egyre többen állĂ­tják, minden hĂłnapban figyelnek arra, hogy legyen tartalĂ©kuk" – emelte ki Kis Annamária, az Intrum Justitia ĂĽzletfejlesztĂ©si Ă©s Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©si igazgatĂłja.

 

Váratlan kiadások és saját lakás

A megkĂ©rdezettek döntő többsĂ©ge, több mint 60 százalĂ©ka az előre nem láthatĂł kiadások miatt tesz fĂ©lre.

EurĂłpai összehasonlĂ­tásban a magyarok körĂ©ben a legmagasabb a lakáscĂ©lbĂłl megtakarĂ­tĂłk aránya – a kutatásban szereplő országok átlaga 16 százalĂ©k, Magyarországon azonban minden negyedik rendszeresen spĂłrolĂł erre a cĂ©lra is fĂ©lretesz. Ezzel szemben utazásra fĂ©lrerakni nem olyan nĂ©pszerű hazánkban, mint EurĂłpában. MĂ­g a nemzetközi adatok szerint tĂ­zből nĂ©gy ember tesz fĂ©lre utazásra, addig hazánkban ez az arány 25 százalĂ©k.

Az Ă©letkori sajátosságok erősen befolyásolják a megtakarĂ­tási prioritásokat. A 18-34 Ă©v közöttiek inkább lakáscĂ©lra, esetleg utazásra spĂłrolnak, az idősebb korosztályok azonban a gyerekeiknek, unokáiknak teszik fĂ©lre pĂ©nzĂĽket.


A magyar megtakarĂ­tási szokások kevĂ©s kivĂ©teltől eltekintve megegyeznek az eurĂłpai jellemvonásokkal. Az egyik ilyen magyar sajátosság, hogy inkább lakásra spĂłrolunk, mint utazásra. Abban is eltĂ©rĂĽnk az eurĂłpai átlagtĂłl, hogy hazánkban felĂĽlreprezentált a kĂ©szpĂ©nz megtakarĂ­tási cĂ©lĂş használata a megtakarĂ­tási számlák rovására" – hangsĂşlyozta Kis Annamária.

Magyarországon a legnĂ©pszerűbb megtakarĂ­tási forma a kĂ©szpĂ©nz, majdnem minden második megtakarĂ­tĂł ilyen formában is fĂ©lrerak.
A malacpersely mellett a megtakarĂ­tási számla igen gyakori, a válaszadĂłk 35 százalĂ©ka ezt az eszközt alkalmazza. A világ pĂ©nzĂĽgyi tendenciáihoz hasonlĂłan egyre többen keresik a kriptovalutát. A kutatási adatok szerint közel annyian emlĂ­tettĂ©k használt megtakarĂ­tási formakĂ©nt a kĂĽlönböző virtuális pĂ©nzformákat, amennyien az aranyat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!