Minden m√°sodik ember √ļj lak√°st venneForr√°s: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-12 20:27:02 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28874
Címkék: Bihari hírek
A t√©gl√°b√≥l √©p√ľlt √ļj vagy √ļjszerű lak√°sokat keresik a legink√°bb a v√°s√°rl√≥k, de tov√°bbra is sokan venn√©nek j√≥ √°llapot√ļ panelt ‚Äď der√ľl ki az Otthont√©rk√©p.hu legfrissebb, janu√°r eleji elemz√©s√©ből. A felm√©r√©s szerint ugyanakkor a rendk√≠v√ľl magas lak√°s√°rak miatt n√∂vekedhet azon csal√°dok k√∂re, amelyek ink√°bb az olcs√≥bb, k√ľlter√ľleti kertes h√°zak k√∂z√∂tt fognak v√°logatni.

A legfrissebb adatok szerint Magyarorsz√°gon a legt√∂bb ember (50 sz√°zal√©k) az √ļj √©s √ļjszerű ingatlanokat keresi, 18 sz√°zal√©k, illetve 20 sz√°zal√©k v√°s√°rolna j√≥ √°llapot√ļ √©s fel√ļj√≠tott otthont, valamivel t√∂bb mint 10 sz√°zal√©k pedig k√∂zepes √°llapot√ļt vagy fel√ļj√≠tand√≥t.
Forrás: Otthontérkép

Az Otthont√©rk√©p.hu keres√©si adatai szerint a v√°s√°rl√°sra k√©sz√ľlők 65 sz√°zal√©ka lak√°st keres, 30 sz√°zal√©ka h√°zat, 2 sz√°zal√©k nyaral√≥t, 2 sz√°zal√©k telket, 1 sz√°zal√©k pedig gar√°zst. Ennek h√°tter√©ben egyfelől a Budapest-centrikuss√°g, illetve az √ļj √©p√≠t√©sű t√°rsash√°zak n√©pszerűs√©ge lehet.

A k√∂vetkező 2-3 √©vben a csal√°di h√°zak n√©pszerűs√©ge tov√°bb n√∂vekedhet,
mivel v√°rhat√≥an egyre t√∂bb fiatal csal√°dban d√∂ntenek √ļgy, hogy a sz√°mukra megfizethetetlen√ľl dr√°ga lak√°s helyett - ugyan k√ľlső ker√ľletekben, vagy az agglomer√°ci√≥ban - ink√°bb kertes h√°zat, esetleg sorh√°zat v√°s√°rolnak - mondta Mester N√°ndor, az Otthont√©rk√©p.hu vezető elemzője.

A szak√©rtő szerint egyes kiemelt nyaral√≥√∂vezetekben (Balaton, Velencei-t√≥, Tisza-t√≥) a nyaral√≥v√°s√°rl√°s ar√°nya is emelkedhet, mivel ezek egy r√©sze k√∂zel fekszik a nagy iparv√°rosokhoz, √©s nem ritk√°n teljes√≠tik az √°lland√≥ lak√°s √∂sszes felt√©tel√©t, viszont olcs√≥bban megszerezhetők, mint a nagyv√°rosok k√∂zpontj√°ban l√©vő a lak√°sok.
A fiatal családosok egy része ilyen ingatlant vásárolva bátran vállalhatja az ingázást.
Forrás: Otthontérkép.hu

Egy√©rtelműen a t√©gla a legn√©pszerűbb √©p√≠t√©si alapanyag, a keresetts√©gi r√©szar√°nya 67 sz√°zal√©k. Ott van azonban a panel is, csaknem 15 sz√°zal√©kos r√©szar√°nnyal. 10 sz√°zal√©k alatti n√©pszerűs√©gnek √∂rvendenek a zsalu, a k√∂nnyűszerkezetes, a kő √©s a fa alapanyagb√≥l k√©sz√ľlt h√°zak.

Az ingatlanpiac tov√°bb √©l√©nk√ľl√©s√©re enged k√∂vetkeztetni egy kor√°bbi k√©rdő√≠ves felm√©r√©s is, melyből vil√°gosan kider√ľl, hogy a kit√∂ltők 84% tervezi, hogy elk√∂lt√∂zik abb√≥l az ingatlanb√≥l, ahol jelenleg √©l, 28,5 sz√°zal√©kuk m√°r most keresi j√∂vőbeni otthon√°t, 27,6 sz√°zal√©k pedig n√©h√°ny √©ven bel√ľl tervezi a k√∂lt√∂z√©st.
Forrás: Otthontérkép.hu

Az Otthont√©rk√©p.hu egy m√°sik elemz√©s√©ből az is kider√ľl, hogy a csok-hat√°snak k√∂sz√∂nhetően 2016 √©s 2017 k√∂z√∂tt megn√∂vekedett a 75 n√©gyzetm√©tern√©l nagyobb alapter√ľletű otthonok ir√°nti kereslet, √°r tekintet√©ben pedig a dr√°g√°bb ingatlanok ir√°ny√°ba √©rezhető az eltol√≥d√°s. M√≠g 2016-ban a keresők 30 sz√°zal√©k 7-12 milli√≥ forint k√∂z√∂tti ingatlant szeretett volna v√°s√°rolni, addig 2017-ben ez 22 sz√°zal√©kra cs√∂kkent.
A 12-20 milliós és a 20-35 milliós ingatlanok keresettsége azonban növekedett, 2 százalékkal illetve 5 százalékkal.

Az Otthont√©rk√©p.hu kor√°bbi keres√©si statisztik√°ib√≥l kiolvashat√≥ a ‚Äělak√≥park" sz√≥ keres√©si n√©pszerűs√©g is. Ez, hasonl√≥an az ingatlantematik√°hoz, az ut√≥bbi √©vekben v√°lt igaz√°n favoritt√°. K√ľl√∂n√∂sen 2015- 2016 fordul√≥j√°n, a csok kiterjeszt√©s√©nek időszak√°ban ugrott meg a lak√≥park sz√≥ keresetts√©ge.

Az ingatlan tematika n√©pszerűs√©ge a Google szerint 2014 √≥ta trendszerűen emelkedik. √Āltal√°noss√°gban elmondhat√≥, hogy a lak√°spiaci folyamatoknak van egyfajta szezonalit√°sa, ilyen p√©ld√°ul, hogy a t√©li h√≥napok jellemzően csendesebbek, m√≠g p√©ld√°ul az augusztus kifejezetten akt√≠v a tranzakci√≥k szempontj√°b√≥l.

A nagy ingatlanpiaci boom egy√©rtelműen 2016-ban robbant, ez az √°br√°n is j√≥ l√°that√≥ a sz√©lsős√©ges √©rt√©keknek k√∂sz√∂nhetően. A tavalyi √©vben egy ‚Äělecsillapult" roham szemtan√ļi lehett√ľnk, 2018-ra pedig tov√°bbi racionaliz√°l√≥d√°s v√°rhat√≥.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!