5 tipp, hogy gyermekünk tudatosan netezzenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-12 20:33:44 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28875
Címkék: Bihari hírek
A családi fotĂłktĂłl kezdve a feldĂ­szĂ­tett karácsonyfáig Ă©letĂĽnk minden fontos pillanatát megosztjuk az ismerőseinkkel – a gyermekeink miĂ©rt ne tehetnĂ©k ugyanezt?

A Kaspersky online kutatása szerint a 14–16 Ă©ves fiatalok közel fele a közössĂ©gi mĂ©dia nĂ©lkĂĽl ma már szinte elkĂ©pzelhetetlennek tartja az Ă©letĂ©t. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött nĂ©hány tippet, amelyek segĂ­tsĂ©gĂ©vel mi is tudatos digitális szĂĽlővĂ© válhatunk.

Első a biztonság

Ugye nem szeretnĂ©nk, ha egy idegen ránk nĂ©zve egyből tudná a szĂĽletĂ©si időpontunkat, lakĂłhelyĂĽnket, családi státuszunkat, vallásunkat Ă©s az összes rokonunk nevĂ©t? Márpedig, ha nem figyelĂĽnk az adatvĂ©delemre, könnyen illetĂ©ktelen kezekbe juthatnak ezek az informáciĂłk. EzĂ©rt amint gyermekĂĽnk regisztrál valamelyik közössĂ©gi csatornára, segĂ­tsĂĽnk beállĂ­tani az adatainak láthatĂłságát – legtöbbször elĂ©g, ha ez az ismerősei körĂ©re korlátozĂłdik.

Virtuális leszólítás

Az online világ nem sokban kĂĽlönbözik a valĂłságtĂłl, Ă©ppen ezĂ©rt, ha az utcán nem állunk szĂłba ismeretlenekkel, ezt a virtuális szfĂ©rában se tegyĂĽk meg! TudatosĂ­tsuk gyermekeinkben, hogy minden esetben mutassák meg, ki akar kapcsolatba lĂ©pni velĂĽk Ă©s miĂ©rt; valĂłszĂ­nűleg mi jobban meg tudjuk Ă­tĂ©lni az illető profilja alapján a szándĂ©kot.

Mutasd, ki vagy!

Bár mi is izgatottan mesĂ©lĂĽnk barátainknak a családi nyaralásunkrĂłl, tudjuk jĂłl, hogy nem biztonságos a közössĂ©gi mĂ©dián keresztĂĽl közzĂ©tenni utazásunk időpontját Ă©s cĂ©lját. A tartĂłzkodási helyĂĽnk megosztása sok esetben egyenĂ©rtĂ©kű azzal, mintha tárva-nyitva hagynánk a lakásunk ajtaját. Magyarázzuk el gyermekeinknek, milyen tĂ­pusĂş megosztások kockázatosak.

Nincs törlés

SzĂ­vesen osztottunk meg rĂ©gen a baráti bulikrĂłl fotĂłkat, viszont most szĂ©gyenkezĂĽnk a főnökĂĽnk előtt? Bár sokszor Ăşgy gondoljuk, hogy a „törlĂ©s” gomb megoldást jelenthet a korábbi bejegyzĂ©seinkre, sajnos az online tĂ©rben minden megmarad. EzĂ©rt kell mindig tudatosan döntenĂĽnk arrĂłl, milyen tartalmakat osztunk meg másokkal – ezt mindenkĂ©pp magyarázzuk el a gyermekeinknek is.

SegĂ­tő kĂ©z

Főleg az első időszakban nem árt ránĂ©zni a gyermekĂĽnk profiljára, Ă©s segĂ­teni, ha problĂ©más esettel találkozunk. Fontos, hogy elmagyarázzuk, miĂ©rt nem jĂł közszemlĂ©re tenni a telefonszámunkat, vagy panorámafotĂłt kĂ©szĂ­teni a családi házunkrĂłl Ă©s megosztani. Tiltással viszont nem Ă©rĂĽnk el semmit, hiszen Ă­gy lehet, hogy egy idő után inkább előlĂĽnk fogja a tartalmakat elrejteni…

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!