Rétvári: a napokban megérkeznek a megemelt nyugdíjakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-12 20:40:36 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28876
Címkék: Bihari hírek
Elkezdődik a megemelt nyugdĂ­jak kĂ©zbesĂ­tĂ©se, a pĂ©nz a napokban megĂ©rkezik az idősekhez – mondta RĂ©tvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pĂ©nteken, Budapesten.

A parlamenti államtitkár kifejtette: pénteken banki utalással, január 16-án postai úton kezdik kézbesíteni a megemelt nyugdíjakat.

RĂ©tvári Bence elmondta: idĂ©n tavalyhoz kĂ©pest 3 százalĂ©kkal magasabb nyugdĂ­jat utalnak át, Ăşgy számoltak, hogy ennyi lesz az infláciĂł 2018-ban. Ez azt jelenti, hogy átlagosan bő nĂ©gyezer forinttal Ă©rkezik több az Ă©rintettek számlájára havonta, mint a tavalyi Ă©vben – közölte a parlamenti államtitkár.

Kifejtette: a megemelt nyugdĂ­jak 2,7 milliĂł ember számára jelentenek jĂł hĂ­rt, közte mintegy 2 milliĂłan vannak az öregsĂ©gi nyugdĂ­jasok. Emellett Ă©rinti a nyugdĂ­jszerű ellátásban rĂ©szesĂĽlőket, többek között az árvaellátásban, a megváltozott munkakĂ©pessĂ©gűeknek járĂł ellátásban, az özvegyi járadĂ©kban, rokkantsági ellátásban, baleseti járadĂ©kban rĂ©szesĂĽlőket.

RĂ©tvári Bence Ăşgy fogalmazott: Magyarország egy többgeneráciĂłs otthon, kĂĽlönböző nemzedĂ©kek Ă©lnek egyĂĽtt, s ha nőnek a bĂ©rek, javul a gazdaság teljesĂ­tmĂ©nye, akkor fontos, hogy ezt az idősek, nyugdĂ­jasok is Ă©rezzĂ©k. EmlĂ©keztetett: 2010-ben vállalták, hogy megőrzik a nyugdĂ­jak Ă©rtĂ©kĂ©t. Az ezt megelőző időszak arrĂłl szĂłlt, hogy mennyit veszĂ­tenek a nyugdĂ­jak Ă©rtĂ©kĂĽkből, ekkor vettĂ©k el az Ă©rintettektől a 13.havi juttatást is – jegyezte meg az államtitkár, aki hozzátette: 2010 Ăłta nem csak megőriztĂ©k a nyugdĂ­jak Ă©rtĂ©kĂ©t, de közel 10 százalĂ©kkal növelni is tudták azt.

Hozzátette: a nyugdĂ­jak Ă©rtĂ©kĂ©nek megőrzĂ©se mellett többletjuttatásokat is szerettek volna számukra biztosĂ­tani, ezt a cĂ©lt szolgálta a 10 ezer forintos ErzsĂ©bet-utalvány, amelyet tavaly Ă©s tavalyelőtt is megkaptak a nyugdĂ­jasok, Ă©s ilyen juttatás a nyugdĂ­jprĂ©mium is, amelyet először Magyarország törtĂ©netĂ©ben 2017-ben utaltak. Jelezte: az idei költsĂ©gvetĂ©sben már szerepel az a 32 milliárd forint, amit – ha a gazdaság teljesĂ­tmĂ©nye megfelelően magas szintű lesz, s amire Fidesz-KDNP kormány esetĂ©ben jĂł esĂ©ly van – kifizetnek a nyugdĂ­jasoknak. A parlamenti államtitkár hozzátette: arra fognak törekedni, hogy a nyugdĂ­jak Ă©rtĂ©ke ne csökkenjen, hanem tovább növekedjen az elkövetkező Ă©vekben, s a kabinet által bevezetett pluszjuttatásokat ezentĂşl is biztosĂ­tani tudják.

KitĂ©rt arra is: folytatják a Nők 40 programot, ebben eddig 200 ezren rĂ©szesĂĽltek, Ă©s amelyre az idei költsĂ©gvetĂ©sben 260 milliárdot kĂĽlönĂ­tettek el.

Megjegyezte: az intézkedést egyetlen ellenzéki párt sem támogatta.

Jelezte: változás még januártól, hogy a nyugdíj mellé havonta plusz 50 ezer forintot kapnak, akik legalább 20 éven keresztül otthon ápolták tartósan beteg gyermeküket.

RĂ©tvári Bence összegzĂ©se szerint a kormány nemcsak szavakban, tettekben is megbecsĂĽli az időseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!