VĂ©gleg megszűntek a 40-es hĂ­vĂłszámokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-12 20:47:49 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28877
Címkék: Bihari hírek
Január 1-jĂ©től már nem használhatĂłak Magyarországon a 40-es hĂ­vĂłszámok, az Ăşgynevezett kĂ©k számok, a 40-es számokat használĂł cĂ©geknek kĂ©t Ă©vĂĽk volt áttĂ©rni más hĂ­vĂłszámokra, Ă©s jellemzően a 80-as zöldszámok vagy a vezetĂ©kes földrajzi számok mellett döntöttek – közölte a Nemzeti MĂ©dia- Ă©s HĂ­rközlĂ©si HatĂłság (NMHH) pĂ©nteken az MTI-vel.

A közlemĂ©ny szerint a 40-es számokat főkĂ©nt nagy ĂĽgyfĂ©lkörrel rendelkező cĂ©gek, pĂ©ldául a közĂĽzemi szolgáltatĂłk, bankok vagy fogyasztási cikkeket gyártĂł vállalkozások használták ĂĽgyfĂ©lszolgálati számkĂ©nt.

A hatĂłság mindenkinek azt javasolja, hogy az Ăşj elĂ©rhetősĂ©gekről az Ă©rintett cĂ©gek honlapján tájĂ©kozĂłdjanak.

FelidĂ©ztĂ©k, hogy korábban a kĂ©kszámok hĂ­vásdĂ­jával kapcsolatos, fogyasztĂłi panaszok vezettek oda, hogy az NMHH előĂ­rta a szolgáltatás magyarországi megszĂĽntetĂ©sĂ©t egy 2016-os rendeletĂ©ben, a kivezetĂ©s pedig a fogyasztĂłk Ă©rdekeit kĂ©pviselve kĂ©t lĂ©pcsőben valĂłsult meg. Erre azĂ©rt volt szĂĽksĂ©g, mert a hatályos szabályozás ellenĂ©re a hĂ­vĂł Ă©s a hĂ­vott előfizető között elosztott dĂ­jas hĂ­vás teljes dĂ­ját a szolgáltatĂł sokszor a hĂ­vĂłra, vagyis az előfizetőkre hárĂ­totta, a többfordulĂłs szolgáltatĂłi egyeztetĂ©sek pedig eredmĂ©nytelennek bizonyultak.

A kĂ©k számokat 1997-ben vezettĂ©k be, hogy az akkori, többsĂ©gĂ©ben vezetĂ©kes telefont használĂłk a számot az ország bármely pontjárĂłl ugyanannyiĂ©rt, a helyi hĂ­vás dĂ­jáért hĂ­vhassák. Ez Ăşgy valĂłsulhatott meg, hogy a helyi Ă©s a távhĂ­vás dĂ­jkĂĽlönbözetĂ©t a hĂ­vott fĂ©l fizette. A mobiltelefonálás elterjedĂ©sĂ©vel viszont a helyi hĂ­vás fogalma Ă©rtelmĂ©t vesztette, a kĂ©k számok hĂ­vásáért a szolgáltatĂłk kĂĽlönböző dĂ­jakat számláztak ki, Ă©s gyakran a kĂ©k számok hĂ­vása többe kerĂĽlt, mint bármely más belföldi hĂ­vás. Emiatt a szolgáltatás Ă©ppen a lĂ©nyegĂ©t, a kedvezmĂ©nyes dĂ­jĂş informáciĂłcsere lehetősĂ©gĂ©t vesztette el. A 40-es számok jelentősĂ©gĂ©nek csökkenĂ©sĂ©hez az is hozzájárult, hogy ma már az ĂĽgyfĂ©lszolgálatok elĂ©rhetősĂ©gĂ©t a cĂ©gek más mĂłdon, Ă­gy pĂ©ldául e-mailben, internetes hĂ­vással, közössĂ©gi oldalakon keresztĂĽl vagy akár chatszolgáltatással is biztosĂ­thatják a fogyasztĂłk számára, ráadásul ingyen – olvashatĂł az NMHH közlemĂ©nyĂ©ben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!