Trükköznek a cégek, hogy ne kelljen kifizetniük a bérminimumotForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-12 21:01:53 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28879
Címkék: Bihari hírek
TrĂĽkköznek a vállalatok, hogy ne kelljen kifizetniĂĽk az idĂ©n is jelentősen megemelt bĂ©rminimumot. Leginkább a kisebb cĂ©geknĂ©l kerĂĽlnĂ©k ki a bĂ©rminimummal járĂł kiadást – olvashatĂł a Magyar Idők pĂ©nteki számában.

A lapnak az ipari szereplőknĂ©l jelen lĂ©vő Vasas Szakszervezeti SzövetsĂ©g alelnöke azt mondta, számos, a munkavállalĂłk számára megalázĂł intĂ©zkedĂ©st hoz a kis- Ă©s közĂ©pvállalkozások egy rĂ©sze, hogy megĂşssza a garantált bĂ©rminimum jelentős emelĂ©sĂ©t. LászlĂł Zoltán szerint számos cĂ©g Ăşgy mĂłdosĂ­tja a foglalkoztatott munkakörĂ©t, hogy ahhoz már ne kelljen vĂ©gzettsĂ©g, Ă­gy a 181 ezer forintra emelkedő bĂ©rminimumnál alacsonyabb összeget is adhat.

A szakszervezet ebben az esetben azt tanácsolja, hogy a dolgozĂłk ne Ă­rják alá a munkakörök mĂłdosĂ­tására vonatkozĂł szerződĂ©smĂłdosĂ­tást.

LászlĂł Zoltán beszĂ©lt arrĂłl is, hogy továbbra is elterjedt, hogy a minimálbĂ©rre bejelentett munkavállalĂł a jövedelme egy rĂ©szĂ©t zsebbe kapja. Az Ă©rintett kkv-k jelentős rĂ©sze nem tagja egyetlen munkaadĂłi Ă©rdekkĂ©pviseletnek sem, Ă­gy az egyeztetĂ©sek rendkĂ­vĂĽl nehĂ©zkesek – tette hozzá.

Korábban a tĂ©mában megĂ­rtuk, hogy miközben a kormány sikerkĂ©nt tekint a bĂ©rnövekedĂ©sre, a vállalkozĂłk egy rĂ©sze Ăşgy prĂłbálja emelni a fizetĂ©seket, hogy ne kelljen több pĂ©nzt kiadnia. Tavaly a cĂ©gek ötöde döntött egyĂ©bkĂ©nt arrĂłl, hogy a bĂ©rek emelĂ©se mellett csökkentik a mozgĂł bĂ©reket – ez a Gazdaság- Ă©s VállalkozáskutatĂł IntĂ©zet felmĂ©rĂ©sĂ©ből derĂĽl ki, amelyet mĂ©g a tavaly januári bĂ©remelĂ©sek kapcsán vĂ©gzetek, 3200 vállalkozĂłt kĂ©rdeztek meg erről. A megkĂ©rdezettek harmada beruházásokat Ă©s tervezett lĂ©tszámbővĂ­tĂ©st is elhalasztott. VĂ©lhetően az idĂ©n sem lesz ez máskĂ©ppen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!