Kider√ľlt mekkora volt tavaly a magyar infl√°ci√≥Forr√°s: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-12 21:26:38 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/28882
Címkék: Bihari hírek
A K√∂zponti Statisztikai Hivatal k√∂zz√©tette a 2017 december√©re vonatkoz√≥ infl√°ci√≥s adatokat. Mivel ezzel teljess√© v√°lt a tavalyi adatsor, √≠gy kider√ľlt az is, hogy mekkora volt az √°tlagos dr√°gul√°s tavaly Magyarorsz√°gon.

A KSH leg√ļjabb gyorst√°j√©koztat√≥ja szerint, a fogyaszt√≥i √°rak √°tlagosan 2,4 sz√°zal√©kkal emelkedtek 2017-ben az előző √©vhez k√©pest.

Decemberben 2,1 sz√°zal√©kkal voltak magasabbak az egy √©vvel kor√°bbin√°l. Az elemzők 2,3-2,4 sz√°zal√©kos √©ves √°tlagos infl√°ci√≥t v√°rtak 2017-re, √≠gy kijelenthető, hogy a tavalyi infl√°ci√≥ a v√°rakoz√°soknak megfelelően alakult.
√Črdemes megeml√≠teni, hogy 2012 ut√°n nőtt ism√©t az infl√°ci√≥ az előző √©vhez k√©pest, azonban az m√©g √≠gy is a 3 sz√°zal√©kos infl√°ci√≥s c√©l alatt van.
Az infláció alakulásaForrás: KSH

Min√°ry Borb√°la, a KSH oszt√°lyvezetője az adatok ismertet√©sekor elmondta, hogy az infl√°ci√≥ decemberi lassul√°s√°ban az √ľzemanyagok √°r√°nak m√©rs√©klőd√©se j√°tszott főszerepet.

Tavaly a legnagyobb dr√°gul√°st a szeszes italok, doh√°ny√°rukn√°l, valamint az √©lelmiszerekn√©l m√©rt√©k. Egy főcsoportban m√©rtek cs√∂kken√©st, a tart√≥s fogyaszt√°si cikkek√©rt 0,4 sz√°zal√©kkal kellett kevesebbet fizetni tavaly.

Tavaly az év egészében az élelmiszerekért 2,8 százalékkal többet kellett fizetni.

A legnagyobb mértékben, átlagosan 4,8 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak.
Az egyéb cikkek ára átlagosan 3,6,
a szolgáltatásoké 1,5,
a háztartási energiáé 0,8,
a ruházkodási cikkeké 0,5 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni 2017-ben.
Legjobban a toj√°s dr√°gultForr√°s: Shutterstock

Egy √©v alatt, 2016 decemberhez k√©pest az √©lelmiszerek √°ra 3,5 sz√°zal√©kkal emelkedett, ezen bel√ľl
a toj√°s 39,4,
a vaj, vajkrém 15,1,
a tejtermékek 7,9,
a kenyér 7,7,
a kávé 5,6,
a p√°rizsi, kolb√°sz 5,1,
a sert√©sh√ļs 5,0 sz√°zal√©kkal dr√°gult.

A cukor √°ra 12,5, a baromfih√ļs√© 11,8 sz√°zal√©kkal cs√∂kkent.

A h√°ztart√°si energia √°ra 1,6 sz√°zal√©kkal magasabb lett, m√≠g az elektromos energia, vezet√©kes g√°z √©s t√°vfűt√©s √°ra nem v√°ltozott.

A j√°rmű√ľzemanyagok√© 0,5 sz√°zal√©kkal emelkedett egy √©v alatt, a gy√≥gyszerek √©s gy√≥gy√°szati term√©kek 2,9 sz√°zal√©kkal dr√°gultak, a tank√∂nyvek 58,7 sz√°zal√©kkal olcs√≥bbak lettek.

A ruházkodási cikkekért 0,5 százalékkal többet kellett fizetni.
Az √ľzemanyagok alig dr√°gultakForr√°s: Origo

A tart√≥s fogyaszt√°si cikkek√©rt 0,4 sz√°zal√©kkal olcs√≥bbak voltak, mint 2016 december√©ben, ezen bel√ľl, a haszn√°lt aut√≥k√©rt 7,1 sz√°zal√©kkal kevesebbet kellett fizetni.

A szolg√°ltat√°sok √°ra √°tlagosan 1,1 sz√°zal√©kkal emelkedett, de a postai tarif√°k 5,9 sz√°zal√©kkal emelkedtek, m√≠g a telefon √©s internet szolg√°ltat√°s √°rai 5,1 sz√°zal√©kkal cs√∂kkentek. A k√ľlf√∂ldi √ľd√ľl√©s 5,1 sz√°zal√©kkal kevesebbe, a belf√∂ldi 5,9 sz√°zal√©kkal t√∂bbe ker√ľlt, mint az előző √©v december√©ben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!