Nov√°k Katalin: orsz√°gszerte helyi k√∂zpontok seg√≠tik majd a nők foglalkoztat√°s√°tForr√°s: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-13 14:55:55 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29123
Címkék: Bihari hírek
Heteken bel√ľl megny√≠lnak a nők elhelyezked√©s√©t √©s rugalmas foglalkoztat√°s√°t seg√≠tő első helyi k√∂zpontok ‚Äď mondta az Emberi Erőforr√°sok Miniszt√©rium√°nak csal√°d- √©s ifj√ļs√°g√ľgy√©rt is felelős √°llamtitk√°ra kedden Budapesten.

Nov√°k Katalin a k√∂zpontok munkat√°rsainak rendezett szakmai nap előtti sajt√≥t√°j√©koztat√≥n kiemelte, azt szeretn√©k, ha a csal√°d folyamatosan v√°ltoz√≥ dinamik√°j√°t a munk√°ltat√≥k rugalmas foglalkoztat√°ssal t√°mogatn√°k, ez√©rt 13,3 milli√°rd forint eur√≥pai uni√≥s forr√°sb√≥l orsz√°gszerte hat region√°lis k√∂zpontot √©s 67 helyi centrumot hoznak l√©tre, amelyekben a gyerekv√°llal√°s előtt √°ll√≥, illetve a sz√ľl√©s ut√°n a munkaerőpiacra visszat√©rni v√°gy√≥ nőket is v√°rj√°k.

A centrumok helyi szinten ny√ļjtanak seg√≠ts√©get a nők rugalmas foglalkoztat√°s√°hoz, k√©pz√©seket √©s tanfolyamokat szerveznek, tov√°bb√° √∂sszek√∂tik a munkav√°llal√≥kat √©s a munkaad√≥kat ‚Äď k√∂z√∂lte az √°llamtitk√°r.

A korm√°ny szeretn√© megadni a nőknek a v√°laszt√°s szabads√°g√°t, ez√©rt t√°mogatj√°k a gyerek√ľkkel hosszabb ideig otthon marad√≥ √©s a munkaerőpiacra hamarabb visszat√©rő any√°kat is ‚Äď hangoztatta Nov√°k Katalin.

Kit√©rt arra is, hogy az elm√ļlt √©vekben nőtt a nők foglalkoztatotts√°ga Magyarorsz√°gon, a kisgyermekesek√© azonban nemzetk√∂zi √∂sszehasonl√≠t√°sban m√©g alacsony. Egyre t√∂bb c√©g felismeri viszont, hogy a munkav√°llal√≥k√©rt foly√≥ versenyben előnyt jelenthet a rugalmas foglalkoztat√°s biztos√≠t√°sa ‚Äď fűzte hozz√°.

Kir√°ly N√≥ra, a Fiatal Csal√°dosok Klubj√°nak (Ficsak) alap√≠t√≥ja arr√≥l besz√©lt, hogy az elm√ļlt nyolc √©vben a korm√°ny rengeteget tett a nők foglalkoztat√°s√°nak n√∂vel√©s√©√©rt, 2010 √≥ta 270 ezerrel nőtt a foglalkoztatott nők sz√°ma, a 15-24 √©ves nők k√∂r√©ben pedig 25 ezerrel emelkedett, de m√©g sok a teendő az atipikus foglalkoztat√°si form√°k terjeszt√©s√©ben.

Sz√©kely Andr√°s, a Csal√°dbar√°t orsz√°g projekt szakmai vezetője elmondta, a Csal√°dbar√°t Orsz√°g Nonprofit K√∂zhaszn√ļ Kft. biztos√≠tja a centrumok műk√∂d√©s√©hez sz√ľks√©ges szakmai t√°mogat√°st. Az egys√©ges sz√≠nvonal megteremt√©s√©√©rt k√©sz√≠tettek egy m√≥dszertani k√©zik√∂nyvet, amely szab√°lyozza a műk√∂d√©shez sz√ľks√©ges minimum felt√©teleit, kidolgoztak k√ľl√∂nb√∂ző tananyagokat, amelyek a munka √©s a mag√°n√©let √∂sszeegyeztet√©s√©t, valamint a munkaerőpiaci reintegr√°ci√≥t seg√≠tik, √©s szeretn√©k √∂sszekapcsolni a helyi k√∂zpontokat is a tapasztalatcsere √©rdek√©ben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!