Jogerős Ă­tĂ©let a pĂĽspökladányi megbĂ­zások ĂĽgyĂ©benForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-13 15:03:44 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29124
Címkék: Bihari hírek
A Debreceni TörvĂ©nyszĂ©k keddi nyilvános ĂĽlĂ©sen kihirdetett Ă­tĂ©letĂ©vel megváltoztatta a Berettyóújfalui JárásbĂ­rĂłság tavaly nyáron abban a bĂĽntetőĂĽgyben hozott Ă­tĂ©letĂ©t, melyben a vádlott által kĂ©pviselt társaság mĂ©g 2008-ban több szerződĂ©s után valĂłs teljesĂ­tĂ©s nĂ©lkĂĽl vett fel csaknem 14 milliĂł forint megbĂ­zási dĂ­jat, több pĂĽspökladányi projekthez kapcsolĂłdĂłan.

A másodfokĂş bĂ­rĂłság határozata meghozatalakor nem az elkövetĂ©s idejĂ©n, hanem a jelenleg hatályos Btk. rendelkezĂ©seit alkalmazta, mivel ez a vádlottra nĂ©zve kedvezőbb elbĂ­rálást tartalmaz a feltĂ©teles szabadságra bocsátás tekintetĂ©ben.

A törvĂ©nyszĂ©k a vádlottat folytatĂłlagosan, bűnsegĂ©dkĂ©nt elkövetett hűtlen kezelĂ©s bűntette miatt mondta ki bűnösnek, az első fokon kiszabott 2 Ă©v prĂłbaidőre felfĂĽggesztett 1 Ă©v 2 hĂłnap börtönbĂĽntetĂ©sen nem változtatott. Amennyiben a prĂłbaidő eredmĂ©nytelenĂĽl telik el, Ăşgy a vádlott legkorábban a szabadságvesztĂ©s bĂĽntetĂ©s kĂ©tharmad rĂ©szĂ©nek kitöltĂ©sĂ©t követő napon helyezhető feltĂ©teles szabadságra.

Mivel a hatályos Btk. már pĂ©nzmellĂ©kbĂĽntetĂ©st nem tartalmaz, a bĂ­rĂłság a vádlottat 160 napi tĂ©tel pĂ©nzbĂĽntetĂ©sre Ă­tĂ©lte, egy napi tĂ©tel összegĂ©t 5000 forintban megállapĂ­tva. Ennek megfelelően a vádlottnak 800 ezer forintot kell megfizetnie.

Az eljárás során keletkezett 1 milliĂł 760 ezer forintos bűnĂĽgyi költsĂ©g megfizetĂ©sĂ©re az elsőfokĂş döntĂ©ssel egyezően kötelezte a vádlottat, mikĂ©nt a gazdasági társaság jogutĂłdjára kiszabott 12 milliĂł forint Ă©rtĂ©kű vagyonelkobzást is helyben hagyta.

A Debreceni TörvĂ©nyszĂ©k felĂĽlbĂ­rálati eljárása során megállapĂ­totta, hogy az elsőfokĂş bĂ­rĂłság perrendi szabályokat nem sĂ©rtett, ĂĽgyfelderĂ­tĂ©si kötelezettsĂ©gĂ©nek mindenben eleget tett, s tĂşlnyomĂłrĂ©szt megalapozott tĂ©nyállást állapĂ­tott meg.

Eszerint a rendőrsĂ©g vagyoni hátrányt okozĂł hűtlen kezelĂ©s bűntette miatt indĂ­tott eljárást, melyben tanĂşkĂ©nt hallgatták meg PĂĽspökladány azĂłta elhunyt polgármesterĂ©t. GyanĂşsĂ­tás Ă©s vádemelĂ©s ellene nem törtĂ©nt. A.S. 2006-2010 között volt PĂĽspökladány polgármestere, 2008-tĂłl pedig országgyűlĂ©si kĂ©pviselő. A kĂ©pviselőtestĂĽlet felhatalmazása alapján ő felelt több pályázat megvalĂłsĂ­tásáért a telepĂĽlĂ©sen.

2008 tavaszán a K. Zrt. a PĂĽspökladányi GyĂłgyfĂĽrdő fejlesztĂ©sĂ©hez kapcsolĂłdĂłan, előzetes megvalĂłsĂ­thatĂłsági tanulmány kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re kapott megbĂ­zást, a szerződĂ©st a cĂ©g kĂ©pviseletĂ©ben a vádlott Ă­rt alá. Az önkormányzat ősszel megkapta a számlát, a polgármester aláírta a kifizetĂ©shez szĂĽksĂ©ges utalványt Ă©s a hivatal kifizette a bruttĂł 6 000 000 forintot. A bĂ­rĂłsági eljárás során a tanĂşk megerősĂ­tettĂ©k: a tanulmányt valĂłjában az önkormányzat kĂ©t dolgozĂłja kĂ©szĂ­tette el, már a vállalkozási szerződĂ©s aláírását megelőzően. A kĂ©t tanulmány tartalma szinte teljesen megegyezett, olyannyira, hogy a tanulmány keltezĂ©se korábbi, mint a tanulmányt megrendelő szerződĂ©s dátuma.

Egy másik szerződĂ©s szerint a vádlott által kĂ©pviselt társaság a gyĂłgyfĂĽrdőhöz kapcsolĂłdĂłan a megvalĂłsĂ­thatĂłsági tanulmány elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re is megbĂ­zást kapott, 2008. március 4-Ă©n. A teljesĂ­tĂ©st március 14-i dátummal a polgármester igazolta, a cĂ©g a számlát szeptemberben benyĂşjtotta, majd elutalták a bruttĂł 6 milliĂł 720 ezer forintot. Ezt a dokumentáciĂłt egy nĂ©gy Ă©vvel korábbi engedĂ©lyes terv, illetve az önkormányzati dolgozĂłk tanulmánya alapján Ă­rták meg, a K. Zrt. nevĂ©vel fĂ©mjelzett tanulmány az átmásolt szöveg megszerkesztĂ©sĂ©n, fĂ©nykĂ©pek elhelyezĂ©sĂ©n, a fedőlap kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©n Ă©s az oldalak összefűzĂ©sĂ©n tĂşl Ă©rdemi munkát nem igĂ©nyelt.

További hat, zömĂ©ben projektmenedzseri feladatok ellátására Ă©s tanácsadásra jött lĂ©tre szerződĂ©s, 8 milliĂł forint Ă©rtĂ©kben. Ezek közĂĽl csak kettőt fizetett ki az önkormányzat, de kĂ©sőbb vissza is utaltatta a pĂ©nzt, a többi esetĂ©ben nem volt utalás. Ez utĂłbbiaknál a vagyongazdálkodási iroda vezetőjĂ©nek közbenjárására tagadta meg a polgármester a kifizetĂ©seket.

Dr. KovácsnĂ© dr. Kereszti RĂ©ka, a bĂĽntetőtanács elnöke az Ă­tĂ©let szĂłbeli indokolásakor kiemelte: a cĂ©g tevĂ©kenysĂ©ge nem volt dokumentálva, a tĂ©nyleges munkát az önkormányzat dolgozĂłi vĂ©geztĂ©k, a zrt. munkatársai csak bizonyos rĂ©szfeladatokat vĂ©geztek. A polgármester ellenőrzĂ©sek nĂ©lkĂĽl adott utasĂ­tást a megbĂ­zási dĂ­jak kifizetĂ©sĂ©re. A szerződĂ©sszerű teljesĂ­tĂ©sek elmaradásával, a számlák kiállĂ­tásával Ă©s az utalások elfogadásával T.JnĂ©, mint a zrt. vezĂ©rigazgatĂłja bűnsegĂ©di magatartást valĂłsĂ­tott meg, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány Ă©rje.

A másodfokú bíróság sem a büntetés súlyosítását, sem annak enyhítését nem tartotta indokoltnak.

A Debreceni TörvĂ©nyszĂ©k Ă­tĂ©letĂ©vel a Berettyóújfalui JárásbĂ­rĂłság Ă­tĂ©lete a mai napon jogerős Ă©s a szabadságvesztĂ©s bĂĽntetĂ©s kivĂ©telĂ©vel vĂ©grehajthatĂł.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!