H�ssz�vets�g: 2,9 sz�zal�kkal cs�kkent a h�s�gazat teljes�tm�nye tavalyForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-13 19:46:54 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29339
Címkék: Bihari h�rek
A h�s�gazat teljes�tm�nye 2,9 sz�zal�kkal cs�kkent 2017-ben, a visszaes�sben d�ntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdas�gi hat�sainak � mondta �der Tam�s, a Magyar H�siparosok Sz�vets�g�nek (H�ssz�vets�g) t�rsadalmi eln�ke kedden sajt�t�j�koztat�n, Budapesten.

�der Tam�s hozz�tette, a ter�letek teljes�tm�nye vegyes k�pet mutatott, a h�sfeldolgoz�s �s -tart�s�t�s �gazat kibocs�t�sa p�ld�ul 9,8 sz�zal�kkal n�vekedett, amelyet elsősorban a belf�ldi �rt�kes�t�s 23,3 sz�zal�kos bőv�l�se eredm�nyezett. A h�s�gazat �sszesen 746 milli�rd forint termel�si �rt�ket �ll�tott elő tavaly, ebből a k�sz�tm�nygy�rt�s 179 milli�rd forintot, a baromfih�s-feldolgoz�s 281 milli�rd forintot, a sert�s- �s marhah�s feldolgoz�s 285 milli�rd forintot tett ki.

Elmondta, a sert�s�llom�ny tavaly 1,2 sz�zal�kkal, 30 ezerrel cs�kkent �s decemberben 2,87 milli� volt. Az Eur�pai Uni�ban (EU) 2 sz�zal�kos n�veked�s volt jellemző.

A kocal�tsz�m is cs�kkent, t�bb mint 4 sz�zal�kkal, az �llom�ny nagys�ga 171,5 ezerre szűk�lt, az uni�ban 3 sz�zal�kos n�veked�s volt tapasztalhat� - tette hozz�. Tavaly 4,756 milli� sert�st v�gtak le a h�sipari c�gek, ami 1,7 sz�zal�kos emelked�s egy �v alatt, az uni�ban a v�g�ssz�m 260 milli� k�r�l alakult. 2014 �ta, az �lősert�s �s a f�lsert�s �f�j�nak cs�kkent�s�t k�vetően, a v�g�ssz�m 1 milli�val, 27 sz�zal�kkal nőtt, mik�zben a sert�sek sz�ma 4,5 sz�zal�kkal cs�kkent. Kit�rt arra is, hogy az �lősert�s �ra Magyarorsz�gon tavaly ism�t meghaladta az uni�s �tlag�rat, �s a magyar v�g�sert�s �tlag�ra k�zel 11 sz�zal�kkal volt magasabb, mint 2016-ban.

Hozz�tette, �ves �tlagban a legjobban a sert�scomb (9 sz�zal�k), a k�sz�tm�nyek k�z�l pedig az olasz felv�gott (8 sz�zal�k) fogyaszt�i �ra emelkedett. A r�vidkaraj fogyaszt�i �ra 5,7 sz�zal�kkal, a sz�razkolb�sz, g�psonka, p�rizsi �ra kilogrammonk�nt 4-5 sz�zal�k k�r�li m�rt�kben nőtt.

A magyar h�siparnak a nemzetk�zi versenyt�rsak nagy t�bbs�g�n�l dr�g�bb alapanyagb�l kell dolgoznia, a h�s�gazat pedig k�ptelen az alapanyag �s a munkab�rek n�veked�s�ből fakad� �nk�lts�g-n�veked�s teljes m�rt�kű be�p�t�s�re a fogyaszt�i �rakba.

Bogn�r Lajos, a F�ldművel�s�gyi Miniszt�rium (FM) �lelmiszerl�nc-fel�gyelet�rt felelős helyettes �llamtitk�ra elmondta, az id�n is mindent megtesznek az �lelmiszerbiztons�g v�delme �rdek�ben, �gy a Nemzeti �lelmiszerbiztons�gi Hivatal (N�bih) a h�sv�ti időszakban is fokozottan ellenőrzi a h�sokat �s h�sk�sz�tm�nyeket.

Az MTI k�rd�s�re az orsz�gos fő�llatorvos kifejtette, hogy a szakemberek fők�nt a nyomonk�vet�sre, a jel�l�si szab�lyok betart�s�ra �s az �ltal�nos higi�niai felt�telekre figyelnek majd.
Id�n is elsősorban a hagyom�nyos term�keket � p�ld�ul a sonk�kat �s a toj�st � ellenőrzik, valamint megvizsg�lj�k az �llatsz�ll�t�sok k�r�lm�nyeit is - mondta Bogn�r Lajos.

Szűcs Istv�n, a Debreceni Egyetem tansz�kvezető egyetemi docense megjegyezte, mintegy 6-6,3 ezer tonn�nyi f�st�lt �ru fogy a h�sv�ti időszakban, amelynek �rt�ke meghaladja a 7 milli�rd forintot. Az �vi sonkafogyaszt�s 25-30 sz�zal�ka ehhez az �nnephez k�tődik, szal�mib�l �s sonkaf�l�ből fejenk�nt mintegy 0,7 kilogrammot fogyaszt a magyar lakoss�g.

A szak�rtő felh�vta a v�s�rl�k figyelm�t arra, hogy a k�l�nf�le h�sokokat �s h�sterm�keket az emberek �ltal�ban bizalmi alapon veszik meg, ez�rt fők�nt azokt�l az elad�kt�l v�s�roljanak, akiket m�r kor�bbr�l ismernek �s �rujuk minős�g�vel el�gedettek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!