Kincsek lapulhatnak a padláson, spájzban: itt a lista, mi, mennyit érForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-14 17:43:37 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29971
Címkék: Bihari hírek
Sokan csak legyintenek a rĂ©gi bĂştorok vagy egyĂ©b eszközök láttán, mondván azok Ăłsdiak Ă©s semmire sem valĂłk már. Ők eközben persze nem is tudják, hogy egyes tárgyak, bĂştorok mennyire sokat is Ă©rhetnek, Ă©s az Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂĽk sokkal jövedelmezőbb lenne, mint a padláson, spájzban tartásuk vagy az eltĂĽzelĂ©sĂĽk. Éppen ezĂ©rt egy paraszti bĂştor kereskedő segĂ­tsĂ©gĂ©vel utánajártunk, mely tárgyakra, berendezĂ©sekre Ă©rdemes kĂĽlönösen odafigyelni, Ă©s felkutatni a rĂ©gi kacatok között. Lesz itt öt ezer forintos befőttesĂĽveg, tĂ­z ezer forintos mosĂłteknő, de akár több százezreket Ă©rő komĂłdok Ă©s asztalok is. Ja, Ă©s persze egytől-egyig Ă©rtĂ©kes sámlik, szĂ©kek, de mĂ©g szenesvasalĂłk is.

A 2008-as gazdasági világválság az ingatlanpiac bedöntĂ©sĂ©vel kemĂ©nyen odavágott a bĂştoriparnak is, Ă©s bár a 2013-as mĂ©lypont Ăłta a bĂştoreladási forgalom Magyarországon folyamatosan növekszik, a számok mĂ©g mindig elmaradnak a 2008 előttiektől.

Ugyanez a mĂ©rtĂ©kű hanyatlás, Ă©s az ezek után következő, az utĂłbbi Ă©vekben megfigyelhető fellendĂĽlĂ©s ugyanakkor nem csak a modern bĂştoripar által előállĂ­tott termĂ©kek Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂ©re, hanem az antik áruk forgalmára is igaz - mondja Zsolt, aki több mint 20 Ă©ve foglalkozik paraszti bĂştorok Ă©s eszközök felvásárlásával, felĂşjĂ­tásával Ă©s Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂ©vel. Az ĂşjbĂłli fellendĂĽlĂ©s kapcsán arrĂłl kĂ©rdeztĂĽk a szakĂ©rtőt, milyen kincsekre bukkanhat bárki a családi vagy kertes háza padlásán, pincĂ©jĂ©ben vagy spájzában; továbbá megkĂ©rdeztĂĽk azt is, mikĂ©nt lehet ezeket okosan pĂ©nzzĂ© tenni.

FellángolĂłban a rĂ©gi tűz

 

A 2008-as válság után egyĂ©rtelműen bedőlt az az antik piac, amiben Ă©n is dolgoztam, akkor már 14 Ă©ve. Utána muszáj is volt egy kis szĂĽnetet tartani, de ma Ăşgy látom Ăşjra felĂ©ledőben a rĂ©gi tűz - mondta el a PĂ©nzcentrumnak Zsolt, antik bĂştorkereskedő. A szakĂ©rtő pályafutása során több száz házban, lakásban fordult meg rĂ©gisĂ©gek után kutatva, amiket aztán nagyrĂ©szt felĂşjĂ­tott, majd Ă©rtĂ©kesĂ­tett.
Én az Ăşgynevezett paraszti eszközökben utaztam, ez egy átfogĂł neve a nĂ©pi, illetve paraszti világhoz köthető bĂştoroknak, tárgyaknak. UgyanĂşgy beletartozik pĂ©ldául ebbe a halmazba a szenes vasalĂłtĂłl, a vajköpĂĽlőn át, a lĂłcáig, komĂłdig, asztalig minden- mesĂ©lte Zsolt, aki hozzátette, hogy ezek az eszközök jellemezően a 18.-19. századbĂłl származnak, Ă©s fő ismertetőjegyĂĽk, hogy
egyszerűen, puritán mĂłdszerekkel kivitelezettek, ami a bĂştorok esetĂ©ben jellemzően puha fát, azaz fenyőt jelentett.

Mindez persze nem volt vĂ©letlen, hiszen a falusi, tanyasi világ lakĂłi rendkĂ­vĂĽl szegĂ©nyek voltak, Ă­gy mindent saját kĂştfőből oldottak meg, tákoltak össze, amihez jellemzően a legolcsĂłbb, legkönnyebben beszerezhető anyagokat használták fel.
Sok esetben 100-150 Ă©ves eszközökről beszĂ©lĂĽnk, olyan tárgyakrĂłl, amik mĂ©g ma is állnak a lábukon. Vannak persze, akiket hidegen hagynak a rĂ©gi dolgok, mondván azok Ăłsdik, kinek kellenek már. Mások viszont Ă©ppen antik jellegĂĽkben látják meg a szĂ©pet. A paraszti bĂştorok Ă©s eszközök sava-borsát egyĂ©bkĂ©nt pontosan a puritán elnagyoltság, durva megmunkálás adja - magyarázta a bĂştorkereskedő. A felĂşjĂ­tott paraszti bĂştorok egyĂ©bkĂ©nt Ăłriási nĂ©pszerűsĂ©gnek örvendenek tőlĂĽnk nyugatabbra is. NĂ©metországban, Ausztriában Ă©s Olaszországban is vintage gyűjtőnĂ©v alatt minden vásárban nagyon kapĂłsak. Az imádatukĂ©rt ráadásul sokan áldozni is hajlandĂłak.

Van benne pénz, nem is kevés

 

A bĂştorok Ă©s eszközök Ă©rtĂ©kĂ©nek legalapvetőbb Ă©rtĂ©kmeghatározĂłja az állapot. Azaz, hogy a felĂşjĂ­tĂł/kereskedő, milyen állapotban jut hozzá az adott darabhoz. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy nagyon szĂ©pen tartott, letakart komĂłd pihen-e a spájzban, vagy egy szĂşrágta, beszakadt aljĂş, lábatlan darab- szögezte le Zsolt, aki rögtön hozzá is tette, hogy az állapoton kĂ­vĂĽl termĂ©szetesen mĂ©g rengeteg árbefolyásolĂł tĂ©nyező is van. Stelázsik esetĂ©ben pĂ©ldául vannak olyan rĂ©gi darabok, amiket mĂ©g Ăşgynevezett bardolásos technikával - azaz szekercĂ©vel vagy baltával - hoztak sĂ­kra, bár ezek ma nagyon ritkák, rendkĂ­vĂĽl sokat is Ă©rnek. UgyanĂ­gy fontos lehet pĂ©ldául, hogy egy adott darabon van-e valamilyen faragott vagy festett virág vagy egyĂ©b nĂ©pi motĂ­vum.

Ahhoz azonban, hogy megĂ©rtsĂĽk a bĂştorok Ă©s egyĂ©b eszközök árcĂ©duláján fityegő számot, nem árt kicsit mĂ©lyebben belelátnunk a paraszti bĂştorok Ă©letĂştjába. Ezek a darabok jellemzően falurĂłl, rĂ©gi parasztházak padlásairĂłl, spájzaibĂłl kerĂĽlnek elő, ám ez sem kőbe vĂ©sett.
NemrĂ©giben mesĂ©lte egyik volt kollĂ©gám, hogy teljesen vĂ©letlenĂĽl összetalálkozott egy rĂ©gi ismerősĂ©vel Ă“budán, aki felhĂ­vta őt kávĂ©zni. Ahogy beszĂ©lgettek kitĂ©vedtek az erkĂ©lyre, ahol cimborámnak majd leesett az álla. Egy makulátlan állapotban lĂ©vő ĂłnĂ©met tálalĂłszekrĂ©nyt tartott ugyanis kinn az ismerőse, mondván, máshová nem fĂ©rt el, de azĂ©rt kidobni mĂ©g nem akarta. Persze több se kellett a cimborámnak, azonnal megvette a bĂştort Ă©s már vitte is- mesĂ©lte a PĂ©nzcentrumnak Zsolt, nyomatĂ©kosĂ­tva, hogy a tárgyak bizony vándorolnak Ă©s a falurĂłl könnyen városokba is átkerĂĽlhetnek az Ă©rtĂ©kes darabok. SzĂłval soha nem lehet tudni, hogy hol lehet kincsekre bukkanni.

RĂ©gen egyĂ©bkĂ©nt mindez Ăşgy működött, hogy kĂĽlönböző ismeretsĂ©gek rĂ©vĂ©n magukhoz hĂ­vták a kereskedőt a tulajok, beengedtĂ©k a házba, Ă©s hagyták, hogy szabadon válogathasson. Majd utána letárgyalták az árakat. Ez nagyjábĂłl persze ma is Ă­gy megy, de termĂ©szetesen az internet elterjedĂ©se sok mindent megváltoztatott. A világhálĂłn ugyanis minden fenn van, ezĂ©rt a laikusok könnyen gondolhatják, hogy egy rövid szörfözĂ©s után, már szakĂ©rtői a tárgyaknak, Ă©s hogy őket nem lehet csak Ăşgy átvágni.
TĂ©ny, hogy ma már sokan nagyjábĂłl tisztában vannak a tulajdonukban lĂ©vő tárgyak Ă©rtĂ©kĂ©vel. Ez azonban sokszor a visszájára sĂĽl el, Ă©s mindenki azt kezdi hinni, övĂ© Dárius kincse. Ez pedig egyáltalán nincs Ă­gy - hĂ­vta fel a figyelmet Zsolt, aki bővebben is kifejtette ennek okát: az egy dolog, hogy valaki látja az interneten vagy a kĂĽlönböző vásárokban, hogy egy teknő vagy egy fatál ennyibe Ă©s ennyibe kerĂĽl, az viszont már egy másik, hogy ezeket valakinek elő kellett kaparnia a padláson lĂ©vő hĂşsz centis szutyok alĂłl, le kellett tisztinai, esetleg lakkoznia, festenie. Ez pedig mind pĂ©nzbe kerĂĽl. Egy komolyabb bĂştor felĂşjĂ­tási költsĂ©ge pĂ©ldául 40 ezer forint is lehet, ami nem kevĂ©s.

A szakĂ©rtő szerint tehát senki ne számĂ­tson arra, hogy a szemĂ©t alĂłl csak Ăşgy előásott rĂ©gisĂ©gek önmagukban aranybányák. Már csak azĂ©rt se, mert a kereskedő azt is elmondta, hogy a felĂşjĂ­tás, rendbe tĂ©tel mindig is Ă©rtĂ©knövelő tevĂ©kenysĂ©g, ahhoz pedig szakĂ©rtelemre Ă©s eszközökre van szĂĽksĂ©g. Persze ezeket bárki megtanulhatja, ám nem árt tisztán látni.

Ezeket keresd

Zsolt elmondása szerint a bĂştorok közĂĽl a komĂłdok mindig is slágernek számĂ­tanak, az persze nem mindegy, hogy mekkora darabokrĂłl van szĂł. Ő Ăşgy látja ma divatosabbak a kisebb, három fiĂłkos darabok. Ezeket 70 000-100 000 forintĂ©rt lehet eladni felĂşjĂ­tott állapotukban, de egy 5 fiĂłkost, amibe nagyjábĂłl annyi ruhát lehet pakolni, mint egy mai, normál mĂ©retű kĂ©tajtĂłs szekrĂ©nybe, már 130 000-150 000 forintot is kĂłstálhat.

Emellett nagyon mennek mĂ©g, a rĂ©gen rendkĂ­vĂĽl nĂ©pszerű, Ăşgymond falra szerelhető konyhai polcok, melyek tetejĂ©re tányĂ©rt, a kampĂłira pedig bögrĂ©ket tettek. NĂ©melyiken ráadásul festett, virágos motĂ­vumok is vannak, egy ilyen darab akár 50 000-60 000 forintot is megĂ©rhet. A vásárlĂłk manapság nagyon szeretik a kisebb, könnyen mozdĂ­thatĂł darabokat is, mint pĂ©ldául a hokedlik vagy sámlik - akár szobadĂ­sznek, akár a cipő felvĂ©telĂ©hez -. Ezek felĂşjĂ­tott darabjaiĂ©rt is simán adnak 10 000-15 000 forintot. De is sorolhatĂłk egyĂ©bkĂ©nt, hasonlĂł áron pĂ©ldául a paraszt fenyőszĂ©kek vagy az esztergált lábĂş/kockalábĂş konyhaasztalok is, igaz utĂłbbiakĂ©rt inkább 23 000-30 000, de akár 50 0000 forintot is elkĂ©rnek.

Drágább árkategĂłriát jelent pĂ©ldául a hĂ©t darabos hálĂłszoba garnitĂşra, aminek, ha minden darabja megvan jĂł állapotban, akár 300 000 vagy ennĂ©l is többet Ă©rhet. CsĂşcsdarabnak számĂ­t pĂ©ldául egy teljesen egyben maradt szövőszĂ©k is, aminek festett pĂ©ldánya akár fĂ©l milliĂł forintot is Ă©rhet. Igaz, Zsolt szerint egy ilyet találni manapság már szinte lehetetlen.

A nagyobb bĂştoroktĂłl fĂĽggetlenĂĽl termĂ©szetesen minden aprĂłságnak is ára van. Ezeket ráadásul sokan keresik dĂ­szeknek, de akár használati tárgyaknak is ("MiĂ©rt, egy 150 Ă©ves bögrĂ©ből is ugyanĂşgy lehet inni, mint egy maibĂłl, nem?"). A teljessĂ©g igĂ©nye nĂ©lkĂĽl összegyűjtöttĂĽnk jĂł pár darabot annak Ă©rdekĂ©ben, hogy nĂ©mi támpontot nyĂşjtsunk, mikre Ă©rdemes kĂĽlönösen figyelni:
sĂłzĂłteknő - 5-6 ezer, felĂşjĂ­tva/szĂ©p állapotban 10 000-15 000 forint;
cserĂ©pedĂ©ny, csupor, szilke: mĂ©rettől Ă©s mázolástĂłl fĂĽggően változĂł ár, egy 35-40 centis matt, agyag köcsög kb. 1 500 forint, viszont egy kĂ­vĂĽl-belĂĽl mázas, virágmintás már 5 000-6000 forintot is Ă©rhet;
szenesvasaló - egy szépen kidolgozott, kakas, hattyú vagy oroszlánmintás darab akár 25 000-30 000 forintot is érhet;
befőttes ĂĽveg - ha nagymĂ©retű Ă©s valamilyen pecsĂ©t van a nyakán akár 5 000 forintot is Ă©rhet egy darab;
gyalu - állapottĂłl, mĂ©rettől fĂĽggően 2 000-20 000 forint;
gyalupad - feltisztítva, viaszolva akár 50 000 forint;
zománcozott gyerekkád - 20 000 forint;
gobelin, hĂ­mzett falvĂ©dők - ami nem lyukas, jĂł állapotĂş 5 000-10 000 forint;
teatűzhely - 25 000 forint;
kések, bárdok - 3 000-12 000 forint
péklapát - 3 000-5 000 forint

Mindez persze csak egy merítés a gyakorlatilag végeláthatatlan eszközök sorából, továbbá az is igaz, hogy az itt feltüntetett árak pusztán irányadóak, ahogy ugyanis Zsolt fogalmaz:
Mindent csak annyiért lehet eladni, amennyiért hajlandóak megvenni. Mondhatom én, hogy ez a régi sörösüveg 5 ezer forintot ér, de ha csak 3-at hajlandók adni érte, akkor vagy a nyakamon marad vagy engedek...

És ez persze minden bĂştorra Ă©s más tárgyra is igaz. Azt is Ă©rdemes persze megemlĂ­teni, hogy tőlĂĽnk nyugatabbra - a már emlĂ­tett országokban - ezeknek az áraknak a sokszorosáért mennek el a vintage tárgyak, berendezĂ©sek. Ăšgyhogy, aki Ă©rzi magában az erőt, Ă©s az utánajárástĂłl sem retten vissza, arrafelĂ© is kacsintgathat. Csak pĂ©ldakĂ©ppen, mĂ­g itthon egy felĂşjĂ­tott, jĂł állapotĂş három fiĂłkos komĂłd 100 000-150 000 forint között mozog, addig kint ez 600-1000 eurĂł, azaz 300 000 forintnál is több, tehát a duplája.

Mindent egybevĂ©ve egyáltalán nem biztos, hogy a tĂĽzelĂ©sre szánt rĂ©gi asztal vagy a spájz mĂ©lyĂ©n elfeledett, pĂłkhálĂłs komĂłdok megfelelő helyen vannak. Lehet, hogy sokan nem is tudják, mekkora kincsesbánya van a kezĂĽk vagy Ă©ppen a lábuk alatt. Olyannyira igaz ez, hogy Zsolt szerint pĂ©ldául mĂ©g a rĂ©gi, megsárgult, megbarnult, elsőre Ă©rtĂ©ktelennek tűnő könyveket is Ă©rdemes mindegy szálig átnyálazni, hiszen ha Ă©rtĂ©kes könyvet nem is, egy obsitlevelet (leszerelő katonáknak adták az első világháborĂş idejĂ©n) könnyen találhatunk a lapok között, ami már rögtön 25 ezer forint pluszt jelenthet a családi kasszába.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!