TĂ©nyleg lehetsĂ©ges: Ă­gy lehet ingyenpĂ©nzből Ăşj TV-d, mosĂłgĂ©ped, laptopodForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-14 17:48:59 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29972
Címkék: Bihari hírek
Már megszokhattuk, hogy a nagyobb ĂĽnnepek közeledtĂ©vel megszaporodnak az akciĂłs, akár 0 százalĂ©kos áruhitelek igĂ©nybevĂ©telĂ©vel is elĂ©rhető ajánlatok. A vásárlĂłk számára azonban egyre fontosabb szemponttá válik a kĂ©nyelem: a kedvező ajánlatok mellett egyre többen várják el, hogy online, otthonrĂłl vĂ©gezhessĂ©k el a vásárlást. Azonban nem kell választanunk a kettő közĂĽl: a legnagyobb elektronikai áruházláncoknál ugyanis online vásárlás esetĂ©n is könnyedĂ©n igĂ©nybe vehetjĂĽk az olcsĂł, esetenkĂ©nt 0 százalĂ©kos áruhiteleket.

Az áruhitelek alapvetően a legdrágább hiteltĂ­pusok közĂ© tartoznak, ugyanakkor meglehetősen gyakran találkozhatunk olyan akciĂłs ajánlatokkal, melyek keretein belĂĽl akár 0 százalĂ©kos THM mellett is vásárolhatunk áruhitel igĂ©nybevĂ©telĂ©vel. Ez fokozottabban igaz a nagyobb ĂĽnnepek közeledtĂ©vel, de az is elterjedt gyakorlat, hogy egy-egy áruház egy ilyen akciĂłval igyekszik megtámogatni az eltervezett árukisöprĂ©st.

Bátorítóan hat a vásárlásra

A 0 százalĂ©kos ingyenhiteleknĂ©l megfigyelhető, hogy bátorĂ­tĂłan hatnak a vásárlĂłkra, legalábbis ez derĂĽl ki az Extreme Digital adataibĂłl. Az elektronikai cikkeket Ă©rtĂ©kesĂ­tő áruház megfigyelĂ©sei szerint egy-egy 0 százalĂ©k THM-es kampány során emelkedik az átlagos kosárĂ©rtĂ©k, mivel a vásárlĂłk hajlamosak ilyenkor a drágább, minősĂ©gibb termĂ©keket választani.

Hogyan érheti meg az áruházaknak ingyenhitelt adni?

 

A hitelt tulajdonkĂ©ppen nem az áruházak, hanem egy velĂĽk partneri viszonyban lĂ©vő pĂ©nzĂĽgyi szolgáltatĂł nyĂşjtja. Nekik termĂ©szetesen akkor Ă©ri meg a kölcsön kihelyezĂ©se, ha utána az adott összeget kamatostul kapják vissza. Az ingyenhitelek esetĂ©ben jellemzően az törtĂ©nik, hogy ennek a kamatnak a megfizetĂ©sĂ©t az áruház átvállalja a vásárlĂłktĂłl.

MegkĂ©rdeztĂĽk ezzel kapcsolatban a Media Marktot, illetve partnerĂĽket, a Cetelemet is. Az ő tapasztalataik ilyen tĂ©ren megegyeznek a fentiekkel, legalábbis abban az esetben, ha az ingyenhitel futamideje meghaladja a 15 hĂłnapot. (ÉrdekessĂ©g, hogy a Cetelem adatai alapján a standard áruhitelek átlagos futamideje ennĂ©l rövidebb, mindössze 12-13 hĂłnap, ugyanakkor az Extreme Digitalnál a 36 hĂłnapos futamidő a legnĂ©pszerűbb.)

Emellett az az egyĂ©bkĂ©nt teljesen logikus jelensĂ©g is megállapĂ­thatĂł, hogy jellemzően a drágább termĂ©keket vásárolják hitelre az emberek. A határ nagyjábĂłl 100 ezer forintnál hĂşzhatĂł meg: az ennĂ©l drágább árucikkeket már nagyobb gyakorisággal vásárolják rĂ©szletre a vásárlĂłk.

Csak pár kattintás

Egyre nagyobb azok aránya, akik vásárlásaikat kĂ©nyelmesen, otthonrĂłl szeretik lebonyolĂ­tani. Ez termĂ©szetesen igaz az elektronikai cikkek megvásárlására is, Ă­gy teljesen logikus, hogy az eladĂłk lehetővĂ© tettĂ©k, hogy a sokak által igĂ©nybe vett áruhitelek igĂ©nylĂ©se is megoldhatĂł legyen az interneten keresztĂĽl. Az Extreme Digital adatai szerint mostanra elfogadottá vált az áruhitelek online igĂ©nylĂ©se, mára az összes vásárlás 30-40 százalĂ©ka interneten keresztĂĽl törtĂ©nik. Ugyanakkor a rendelĂ©sek 90-95 százalĂ©ka az internetről indul olyan Ă©rtelemben, hogy a vásárlĂłk a weboldalon böngĂ©szve hozzák meg döntĂ©sĂĽket, választják ki a termĂ©keket, az ĂĽzletekbe pedig már konkrĂ©t igĂ©nyekkel, elkĂ©pzelĂ©sekkel Ă©rkeznek.

Az igĂ©nylĂ©s Ă©s a bĂ­rálat folyamata mostanra teljesen digitalizált - tudtuk meg a Cetelemtől. A szĂĽksĂ©ges okmányok másolatait postán kell eljuttatni a pĂ©nzĂĽgyi szolgáltatĂłhoz, mĂ­g az ĂĽgyfĂ©l kötelező beazonosĂ­tása a megvásárolt termĂ©k átvĂ©teli helyĂ©től fĂĽggően a boltban vagy az ĂĽgyfĂ©l otthonában törtĂ©nik meg. Tehát mĂ©g az ilyen "bonyolultabb" vásárlások is könnyedĂ©n megoldhatĂłak a fotelből, megspĂłrolva ezzel a szemĂ©lyes ĂĽgyintĂ©zĂ©sre szánt időt.

Csak Ăłvatosan

Ahogyan fentebb is Ă­rtuk, az áruhitelek gyakran kvázi ingyen vannak, Ă©s az is igaz, hogy ezek a kölcsönök gyakorta viszonylag kis összegűek. Ettől fĂĽggetlenĂĽl tartsuk Ă©szben, hogy ez egy hitel, tehát legyĂĽnk körĂĽltekintőek a felvĂ©telekor. És persze itt is, mint minden pĂ©nzĂĽgyi termĂ©knĂ©l igaz, hogy feltĂ©tlenĂĽl Ă©s alaposan olvassuk el a szerződĂ©s rĂ©szleteit, ugyanis a rĂ©szletekben lehetnek kellemetlen meglepetĂ©sek. Decemberben pĂ©ldául találtunk olyan 0 százalĂ©kos ingyenhitelt, amelynek a kĂ©sedelmi kamata 10 százalĂ©k feletti volt.

Érdemes továbbá a megvásárolni kĂ­vánt termĂ©k árát több áruházban is megnĂ©zni, hiszen elkĂ©pzelhető, hogy az ingyenhitellel megvásárolhatĂł termĂ©khez máshol olcsĂłbban is hozzájuthatunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!