A diabĂ©teszről tanulhatnak jövőre az általános iskolásokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-15 20:07:49 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29976
Címkék: Bihari hírek
Jövőre diákok, tanárok Ă©s a gyerekek szĂĽlei is átfogĂł ismereteket szerezhetnek a cukorbetegsĂ©gről a Nemzetközi DiabĂ©tesz SzövetsĂ©g által Ă©letre hĂ­vott KiDS program keretĂ©ben, amely elsősorban a betegsĂ©g jobb megismerĂ©sĂ©re, megelőzĂ©sre Ă©s a betegsĂ©gben szenvedők elfogadására irányul.

A program magyarországi bevezetĂ©sĂ©ben az Egy Csepp Figyelem AlapĂ­tvány működik közre Ă©s a következő tanĂ©vben egy teszt verziĂłval indul, öt iskola rĂ©szvĂ©telĂ©vel – közölte a magyar szervezet kedden az MTI-vel.

A KiDS bevezetĂ©se mellett tovább folytatĂłdik az alapĂ­tvány BelevalĂłk elnevezĂ©sű oktatási programja is, amelynek cĂ©lja, hogy az ĂłvĂłpedagĂłgusokat Ă©s tanĂ­tĂłkat felkĂ©szĂ­tse a cukorbeteg gyerekek körĂĽli mindennapi feladatokra. Az akciĂł során eddig 40 állomáson csaknem 3000 pedagĂłgus szerzett ismereteket a cukorbetegek gondozásárĂłl.

A szakemberek szerint ezek a kezdemĂ©nyezĂ©sek azĂ©rt is fontosak, mert az Országos EgĂ©szsĂ©gbiztosĂ­tási PĂ©nztár adatbázisa szerint az elmĂşlt Ă©vekben az egyes tĂ­pusĂş cukorbeteg gyermekek Ă©s serdĂĽlők száma 2594-ről 3668-ra emelkedett, mĂ­g a kettes tĂ­pusĂş diabeteses gyermekek Ă©s serdĂĽlők száma 401-ről 635-re. Figyelemre mĂ©ltĂł, hogy a kettes tĂ­pusĂş cukorbetegsĂ©g gyermekkori előfordulásának aránya 15 százalĂ©k, ami kifejezetten magasnak számĂ­t.

Elindul az alapĂ­tvány Egyszer ÉlĂĽnk KörĂştja is: május vĂ©gĂ©től a szervezet sárga sátrai ott lesznek a legnagyobb futĂłversenyeken, fesztiválokon Ă©s családi napokon, Ă­gy ezeken a helyszĂ­neke is lehetősĂ©g lesz vĂ©rnyomás-, vĂ©rcukor- Ă©s koleszterinszint mĂ©rĂ©sre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!