‚ÄěEgy√ľtt kis√ľt√∂tt√©k‚ÄĚ ‚Äď k√∂vetendő a p√©ldaForr√°s: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-15 20:17:44 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29977
Címkék: Bihari hírek
A főv√°rosb√≥l √©rkeztek vend√©gek, hogy tanulm√°nyozz√°k a beretty√≥√ļjfalui p√©ld√°t.

Di√©t√°s √©trendet k√©sz√≠tenek a v√°rosban az √©tel-intoleranci√°ban szenvedő gyerekeknek.

A Liszt√©rz√©kenyek √Črdekk√©pviselet√©nek Orsz√°gos Egyes√ľlete szervez√©s√©ben Budapestről h√°rom csoport m√°r harmadik alkalommal √©rkezett a v√°ros koll√©gium√°nak konyh√°j√°ra, hogy megtapasztalj√°k, ott mik√©nt műk√∂dhet, √©s mitől lehet sikeres a di√©t√°s k√∂z√©tkeztet√©s. Emellett a l√°togat√°s c√©lja volt m√©g, hogy megismerj√©k a helyi csoport m√°r orsz√°gos h√≠rűv√© v√°lt tev√©kenys√©g√©t. Az √ļjfalui csoport 2016 november√©ben alakult. Műk√∂d√©s√ľk sor√°n a Beretty√≥√ļjfalu √©s a v√°ros k√∂rny√©ki liszt√©rz√©kenyek, illetve √©tel-intoleranci√°ban szenvedők (glut√©n-, tej-, lakt√≥z-, sz√≥ja, kukorica-, rozs-, toj√°s√©rz√©kenys√©g) sz√°m√°ra ny√ļjt seg√≠ts√©get, az ezzel kapcsolatos ‚Äě√ļj‚ÄĚ √©let- √©s √©tkez√©si m√≥d √©s megismertet√©s√©vel foglalkozik.

Saj√°t főzőkonyh√°jukban

A budapesti √©rdeklődők egy tartalmas napot t√∂lt√∂ttek Beretty√≥√ļjfaluban. √Črkez√©s ut√°n r√∂vid előad√°st hallhattak a K√∂zint√©zm√©nyek Szolg√°ltat√≥ Irod√°ja (K√ĖSZI) √°ltal v√©gzett k√∂z√©tkeztet√©si tev√©kenys√©gben ell√°tott di√©t√°s √©tkeztet√©sről, valamint az int√©zm√©ny √©s a helyi csoport kapcsolat√°r√≥l.

Beretty√≥√ļjfalui √∂nkorm√°nyzata 2015. november 2. √≥ta saj√°t főzőkonyha √ľzemeltet√©s√©vel l√°tja el a di√©t√°s √©tkez√©st ig√©nylő gyermekeket. Ezen √©tkez√©s keret√©ben magasabb nyersanyagnorm√°val dolgoznak ugyan, ez viszont az √©rintett sz√ľlők r√©sz√©re nem jelent t√∂bbletk√∂lts√©get, a sz√ľlők az √∂nkorm√°nyzat d√∂nt√©se alapj√°n a norm√°l √©tkez√©s t√©r√≠t√©si d√≠j√°t fizetik.

A di√©t√°s konyha indul√°sa √≥ta szoros kapcsolat alakult ki a sz√ľlőkkel, recepteket, √∂tleteket osztanak meg egym√°ssal. Orsz√°gosan kuri√≥zumnak sz√°m√≠t, hogy az √∂nkorm√°nyzat t√°mogat√°s√°val, a di√©t√°s konyha dolgoz√≥inak seg√≠ts√©g√©vel, a helyi csoport havonta k√∂z√∂s főz√©seket, s√ľt√©seket rendez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!