Bej√°rtuk a hullad√©k √ļtj√°tForr√°s: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-15 20:25:09 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29978
Címkék: Bihari hírek
Esz√©be jutott m√°r, mit t√∂rt√©nik a kidobott hullad√©koddal? A KUKAkulT√öR√Ān, azaz a hullad√©kkezelők ny√≠lt napj√°n betekinthett√ľnk a hullad√©kkezel√©s kulissz√°i m√∂g√©. A beretty√≥√ļjfalui telepen k√∂vett√ľk a hullad√©k √ļtj√°t, √©s megtudtuk, mi√©rt fontos a szelekt√≠v hullad√©kgyűjt√©s, hasznos inform√°ci√≥kat tudtunk meg a szelekt√≠v hullad√©kgyűjt√©s fontoss√°gr√≥l √©s t√°j√©koz√≥dtunk a hullad√©k feldolgoz√°s√°r√≥l is.

A szelekt√≠v gyűjtőszigetn√©l kezdt√ľk utunkat, ahol a lakoss√°g d√≠jmentesen helyezheti el h√°rom frakci√≥ba a hullad√©kot. K√ľl√∂n rakjuk a pap√≠rt, az √ľveget √©s a műanyagot (megengedett a f√©m italosdobozok bedob√°sa is).

‚Äď A c√©l a nulla hullad√©k lenne. Ehhez k√©pest mi m√©g nagyon gyerekcipőben j√°runk. A skandin√°v √°llamok p√©ld√°ul m√°r import√°lj√°k a hullad√©kot, hiszen a hullad√©kuk ‚Äě√©rt√©ket‚ÄĚ k√©pvisel: van hasznos√≠that√≥ hullad√©k √©s nem hasznos√≠that√≥ hullad√©k ‚Äď magyar√°zta V√©kony G√©za, a hullad√©klerak√≥ műszaki vezetője. ‚Äď Szerintem ahhoz kell egy √ļj gener√°ci√≥, hogy t√©nylegesen v√°logatva gyűjts√ľk a hullad√©kot. √Čppen az√©rt fontos, hogy kisiskol√°s- vagy ak√°r m√°r √≥vod√°skorban elkezdj√ľk a szeml√©letform√°l√°st.

A depóban

Jelenleg k√©t, egyenk√©nt k√©t hekt√°r nagys√°g√ļ dep√≥nk van. Ide ker√ľl a kocsi 120 literes ed√©nyeiből a kommun√°lis hullad√©k (mindazok a szerves √©s szervetlen hullad√©kok, melyek a lak√≥√©p√ľletekben, k√∂zint√©zm√©nyekben, k√∂zter√ľleteken keletkeznek). A dombok mintegy 12 m√©ter magasak, abban 260 ezer tonna hullad√©k van.

Fotó: Kiss Dóra

A 29 tonn√°s kompaktor (speci√°lis szem√©ttelepi t√∂m√∂r√≠tőg√©p) m√©g √≠gy is rengeteg √ļjrahasznos√≠that√≥ hullad√©kot ‚Äď kem√©ny műanyagot, PET-palackot vagy √©ppen befőttes√ľveget ‚Äď temet maga al√° a dombon.

A g√©p t√∂m√∂r√≠ti, apr√≠tja √©s dar√°lja a kommun√°lis hullad√©kot, aminek nagyon magas a szervesanyag-tartalma, ez√©rt is van szaga. Hossz√ļ a boml√°si folyamat, ami k√∂zben biog√°zt √©s met√°ng√°zt termel a hullad√©k. A tud√≥sok szerint az √≥zonr√©tegre 21-szer vesz√©lyesebbek ezek a g√°zok, mint a sz√©n-dioxid.

Mindenkinek azt szoktam mondani, hogy j√∂jj√∂n ki a telepre, √©s ha nem hiszi el, n√©zze meg itt, hogy a k√ľl√∂n gyűjt√∂tt hullad√©kot mi nem keverj√ľk √∂ssze a kommun√°lis hullad√©kkal. Nagyon sok energi√°t √©s p√©nzt fektet√ľnk abba, hogy √ļjrahasznos√≠t√°s t√∂rt√©njen a telepen‚ÄĚ‚Äď hangs√ļlyozta a vezető. ‚Äď Az √ļjrahasznos√≠t√°s azt jelenti, abb√≥l az anyagb√≥l m√°st k√©sz√≠t√ľnk, ha nem is ugyanezt, ami eredetileg volt; p√©ld√°ul m√°r √©lelmiszercsomagol√°sra nem lehet haszn√°lni egy szennyezett PET-palackot, de abb√≥l lehet csin√°lni p√©ld√°ul kerti locsol√≥t, v√∂dr√∂ket, vir√°gtart√≥t √©s sz√°mtalan egy√©b dolgot. Negyvenk√©t telep√ľl√©s hullad√©ka van n√°lunk, ami nagyj√°b√≥l 100 ezer lakosnyi hullad√©kot jelent. T√∂bbs√©ge PET-palack √©s műanyag, ami nagyon k√∂nnyen elk√ľl√∂n√≠thető lenne ‚Äď t√°j√©koztatott V√©kony G√©za.
A válogatócsarnok

Ottj√°rtunkkor pap√≠rb√°l√°z√°s folyt a csarnokban, elsősorban a kartonpap√≠rb√≥l, ami leg√©rt√©kesebb, de foly√≥iratokat, √ļjs√°gokat is be tudnak b√°l√°zni.

Fotó: Kiss Dóra

‚Äď Ez m√°r egy előv√°logatott, tiszta, vegyes pap√≠r, amit b√°l√°zunk. A főhord√≥ szalagra r√° kell tolni az elők√©sz√≠tett pap√≠rt, ami egy automata pr√©sg√©pbe tov√°bb√≠tja. Egy ilyen pap√≠rb√°la t√∂bb mint 400 kilogramm, √©s az√©rt, hogy ne essen sz√©t, dr√≥thuzallal k√∂t√∂zi meg egy g√©p. Ut√°na le kell szedni a csomagot, amire egy speci√°lis 1,5 tonn√°s b√°lafog√≥ targonca √°ll rendelkez√©sre ‚Äď mutatta be a g√©p műk√∂d√©s√©t V√©kony G√©za. ‚Äď Sajnos kev√©s az a mennyis√©g, amivel dolgozni tudunk, √≠gy folyamatosan nem tudjuk √ľzemeltetni a v√°logat√≥műhelyt. Ugyan√ļgy tudn√°nk b√°l√°zni PET-palackokat is, de a v√°logat√°sra nincs kapacit√°sunk, √©s itt z√°r√≥dik a hullad√©k √ļtja, innen tov√°bbker√ľl a hasznos√≠t√≥khoz ‚Äď z√°rta a mondat√°t.

Helyes zsákolás és a sziget

A szelekt√≠v szigeteket az√©rt kellett megsz√ľntetni, mert nagyon sok szem√©t gyűlt k√∂r√©. T√∂bb volt a szem√©t √©s kosz, mint a szigetnek a haszna.

‚Äď Havonta gyűjt√ľnk be hullad√©kot a lehető legegyszerűbb, h√°zhoz menő zs√°kos m√≥dszerrel. Ez √ļgy műk√∂dik, hogy mindenki ah√°ny zs√°kot kirak, annyi cserezs√°kot kap. K√ľl√∂nb√∂ző helyeken, √∂nkorm√°nyzatokn√°l, √ľgyf√©lszolg√°latn√°l hozz√° lehet jutni plusz zs√°kokhoz ‚Äď mondta V√©kony G√©za, a hullad√©klerak√≥ műszaki vezetője. ‚Äď Sajnos sűrűbben nem tudjuk hordani a hullad√©kot, mert jelen pillanatban vesztes√©ges ez a tev√©kenys√©g√ľnk. Sokszor a zs√°k √°r√°t sem √©ri el a benne l√©vő hullad√©knak az √©rt√©ke, a zs√°k √°ra pedig mind√∂ssze 19 forint ‚Äď panaszolta. ‚Äď Megk√©rn√©nk mindenkit, hogy olyan m√≥don helyezze el a PET-palackot, hogy ne sz√≥r√≥djon √©s ne √°zzon! A ‚Äětapossa laposra-elv‚ÄĚ műk√∂dik, √©s √ļgy helyezz√ľk el a zs√°kba, hogy r√°tekerj√ľk a kupakot. Majd ezut√°n a legegyszerűbben be kell k√∂tni ‚Äď h√≠vta fel mindenki figyelm√©t a helyes haszn√°latra a műszaki vezető.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!