Banai a csokr√≥l: ‚ÄěK√©rd√©s, mennyi maradt meg belőle a c√©lcsoportn√°l‚ÄĚForr√°s: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-15 20:40:49 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29980
Címkék: Bihari hírek
B√°r a piacon elterjedt n√©zet szerint t√ļl optimista a konvergenciap√°ly√°juk, a Magyar Nemzeti Bank igazgat√≥ja √ļgy gondolja, nincs sz√ľks√©g az ad√≥ss√°gf√©kszab√°lyok szigor√≠t√°s√°ra, √©s sokkal t√∂bb √ļj lak√°sra lenne sz√ľks√©g. Id√©n 10-12 sz√°zal√©kos √°rn√∂veked√©ssel sz√°molnak.

A Portfoli√≥nak adott interj√ļt Banai √Ād√°m, a Magyar Nemzeti Bank igazgat√≥ja. Banai szerint a lak√°spiacon egyelőre nincs bubor√©k, hiszen orsz√°gos szinten 10-15 sz√°zal√©kkal a gazdas√°gi fundamentumok √°ltal meghat√°rozott m√©rt√©k alatt tart√≥zkodnak a lak√°s√°rak, egyed√ľl Budapesten vannak minim√°lisan afelett. Ut√≥bbi ez√©rt erőteljesebb odafigyel√©st is ig√©nyel: az MNB elsősorban a haszn√°lt lak√°sok √°rsz√≠nvonal√°t√≥l magasra rugaszkodott főv√°rosi √ļjlak√°s-piacot √©s a k√ľlf√∂ldi keresletet vizsg√°lja, ut√≥bbi egyes belv√°rosi ker√ľletekben ak√°r a 25-30 sz√°zal√©kot is el√©rheti.

Az MNB igazgat√≥ja a csokr√≥l is nyilatkozott; v√©lem√©nye szerint a legfontosabb k√©rd√©s ezzel kapcsolatban az, hogy ‚Äď b√°r az √ļjlak√°s-piacon egy√©rtelműen volt √©l√©nk√≠tő hat√°sa ‚Äď mennyire jelenik meg az √°rakban, √©s mennyire marad meg kedvezm√©nyk√©nt a c√©lcsoportn√°l. Ennek √°tgondol√°sa, tov√°bbfejleszt√©se azonban a korm√°ny kompetenci√°ja.

Ugyan√≠gy a korm√°ny hat√°sk√∂re az kedvezm√©nyes √°fa meghosszabb√≠t√°sa vagy elt√∂rl√©se is, erre a d√∂nt√©sre a piac h√≥napok √≥ta v√°r. Banai szerint sz√ľks√©g lenne arra, hogy a P√©nz√ľgyminiszt√©rium felm√©rje, milyen hat√°ssal j√°rt a cs√∂kkentett √°fa: ‚Äěprofitk√©nt lecsap√≥dott az √©p√≠tőiparban, vagy a lakoss√°gn√°l jelent meg kev√©sb√© dr√°gul√≥ lak√°s√°rakban?‚ÄĚ

Az MNB előrejelz√©se szerint 10-12 sz√°zal√©k lehet id√©n a lak√°s√°r-n√∂veked√©s, enn√©l hosszabb t√°vra m√°r csak az√©rt sem adnak ki becsl√©st, mert nem akarj√°k befoly√°solni a keresletet. Banai szerint a jelenlegi b√©rdinamika mellett a lak√°s√°rak emelked√©se tov√°bbra is fenntarthat√≥ lesz. Mivel az elm√ļlt √©vekben kb. 150 ezer lak√°stranzakci√≥ zajlott, mely m√©g elmarad a k√©tezres √©vek 200 ezres mutat√≥j√°t√≥l, ‚Äěvan t√©r a bőv√ľl√©sre‚ÄĚ.

Az MNB √°prilis k√∂zep√©n tette egy√©rtelműv√©, hogy b√°tor√≠tan√° a hitelfelv√©telt; konvergenciap√°ly√°juk szerint 2030-ig √©ves √°tlagban 18 sz√°zal√©kkal nőne a lakoss√°g lak√°shitel-tartoz√°sa. Ehhez azonban a k√∂vetkező √©vtizedben k√∂vetkezetesen 10 sz√°zal√©k felett kellene maradnia a lak√°s√°r-n√∂veked√©snek. Banai abban b√≠zik, az olcs√≥ hitelt j√≥val t√∂bben veszik majd fel, √©s az √°tlagos futamidő is nőne, a jelenlegi 15-ről 20 √©vre.

B√°r a hitelfelv√©tel b√°tor√≠t√°s√°t, az optimista konvergenciap√°ly√°t a szak√©rtők kritiz√°lj√°k, Banai szerint konverg√°lni kell Nyugat-Eur√≥p√°hoz. Az MNB igazgat√≥ja nem tart a lak√°shitel-kr√≠zis megism√©tlőd√©s√©től, hiszen abban egyr√©szt a deviza√°rfolyam-kock√°zatnak is szerepe volt, m√°sr√©szt most a fix kamatoz√°s√ļ hitelek fel√© tereln√©nek, de a HFM √©s JTM is kord√°ban tartja a hitelfelv√©telt; előbbi, azaz a hitelfedezeti mutat√≥ a lak√°s√©rt√©k ar√°ny√°ban korl√°tozza a felvehető hitelek nagys√°g√°t, a j√∂vedelemar√°nyos t√∂rlesztőr√©szlet mutat√≥ pedig korl√°tozza a felv√°llalhat√≥ terhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!