RĂ©g kezdte ilyen erősen az Ă©vet a gazdaságForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-15 21:02:59 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29983
Címkék: Bihari hírek
Az első negyedĂ©vben a bruttĂł hazai termĂ©k 4,4 százalĂ©kkal, szezonálisan Ă©s naptárhatással kiigazĂ­tva 4,7 százalĂ©kkal nőtt az előző Ă©v azonos időszakához kĂ©pest – jelentette kedden első becslĂ©se alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A rĂ©giĂłban ezzel a harmadik helyen vagyunk, Lengyelország 5,1 százalĂ©kkal nőtt, Csehország 4,5 százalĂ©kkal, mögöttĂĽnk Románia áll 4 százalĂ©kkal, Szlovákia pedig az Ă©v elejĂ©n csak 3,6 százalĂ©kkal pörgött, Ă­rta mĂ©g a Reuters.

Az előző negyedĂ©vhez mĂ©rten 1,2 százalĂ©kos volt a gazdasági növekedĂ©s. Éves összevetĂ©sben a piaci alapĂş szolgáltatások, kĂĽlönösen a kereskedelem Ă©s a turizmus járult hozzá legnagyobb mĂ©rtĂ©kben a növekedĂ©shez. Az előző negyedĂ©vhez viszonyĂ­tott volumenváltozás a mĂşlt Ă©v utolsĂł negyedĂ©vĂ©ben 0,1 százalĂ©kponttal nagyobb volt, de nyolcadik negyedĂ©ve jelez folyamatos növekedĂ©st. A tavalyi első negyedĂ©vi 1,4 százalĂ©kos adat kĂ©tĂ©ves csĂşcsot Ă©rt Ă©s azĂłta sem dőlt meg.

Forrás: KSH

A 4,4 százalĂ©kos kiigazĂ­tatlan növekedĂ©s Ă©ppen megegyezik az előző negyedĂ©vi adattal, de az első negyedĂ©veket tekintve 2014 Ăłta - amikor szintĂ©n 4,4 százalĂ©kos volt - az idei a legmagasabb index. Az elmĂşlt tizenkĂ©t Ă©vben ennĂ©l magasabb növekedĂ©st egyszer jegyzett fel a statisztika, 2014 második negyedĂ©vĂ©ben 4,7 százalĂ©kkal.

Az EurĂłpai UniĂł statisztikai hivatala, az Eurostat által figyelt szezonálisan Ă©s naptárhatással kiigazĂ­tott idei első negyedĂ©vi adat 0,2 százalĂ©kponttal elmarad ugyan a tavalyi negyedik negyedĂ©vitől, de attĂłl eltekintve az idei 4,7 százalĂ©knál sem mĂ©rt magasabbat 2004 Ăłta a statisztika.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!