Egyeztet√©sek kezdődtek az aut√≥buszok biztos√≠t√°si d√≠jainak emel√©s√©rőlForr√°s: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-15 21:10:38 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29984
Címkék: Bihari hírek
H√°romoldal√ļ egyeztet√©st tartott az aut√≥buszok 2018. √©vi k√∂telező g√©pj√°rmű-felelőss√©gbiztos√≠t√°si d√≠jainak drasztikus emelked√©s√©ről kedden a fejleszt√©si t√°rca kezdem√©nyez√©s√©re a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Gazdas√°gi Versenyhivatal (GVH) √©s a fuvaroz√≥i √©rdekk√©pviselet - k√∂z√∂lte a NiT Hungary (Mag√°nv√°llalkoz√≥k Nemzeti Fuvaroz√≥ Ipartest√ľlete) az MTI-vel.

Az aut√≥buszos szem√©lysz√°ll√≠t√≥k √°prilisban a korm√°ny √©s a biztos√≠t√°sfel√ľgyelet beavatkoz√°s√°t k√©rt√©k a¬† k√∂telező g√©pj√°rmű-felelőss√©gbiztos√≠t√°si d√≠jak n√∂veked√©se miatt.

A NiT Hungary akkori k√∂zl√©se szerint a biztos√≠t√≥t√°rsas√°gok a k√∂zelm√ļlt buszbaleseteire hivatkozva √°tlagosan h√°romszoros, n√©gyszeres biztos√≠t√°si d√≠jat k√∂vetelnek a buszos v√°llalkoz√°sokt√≥l.
A Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium (NFM) √ļgy v√©lte, az egyidejű, nagyar√°ny√ļ emel√©s miatt a kartellgyan√ļ vagy az erőf√∂l√©nnyel val√≥ vissza√©l√©s vizsg√°lata is indokolt lehet, ez√©rt √°prilisban egyeztet√©sre √©s vizsg√°latra k√©rte fel az √ľgyben hat√°sk√∂rrel rendelkező MNB √©s GVH vezetőit.

A NiT Hungary keddi k√∂zlem√©ny√©ben hangs√ļlyozta: a k√∂telező g√©pj√°rmű-felelőss√©gbiztos√≠t√°si d√≠j a g√©pj√°rmű-√ľzemeltet√©s √©s a szolg√°ltat√≥tev√©kenys√©g alapfelt√©tele, amely √°lland√≥ k√∂lts√©gk√©nt jelenik meg a v√°llalkoz√≥kn√°l.

Az aut√≥busz j√°rműkateg√≥ri√°ban a d√≠jak egyidejű √©s nagyar√°ny√ļ emel√©se a v√°llalkoz√°sok sz√°m√°ra s√ļlyos terhet jelent, amit hossz√ļ t√°von az utasok is meg√©rezhetnek, hiszen a v√°llalkoz√°sok a k√∂lts√©gek tov√°bbh√°r√≠t√°s√°ra k√©nyszer√ľlhetnek.

Az ipartest√ľlet a tervezhetős√©g szempontj√°b√≥l elsősorban az √©vi egyszeri, √©v v√©gi d√≠jtarifa-hirdet√©sre val√≥ vissza√°ll√°st, illetve a kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok (kkv) √©rdekeinek v√©delm√©ben a kedvezm√©nyekre jogos√≠t√≥ flotta meghat√°roz√°s√°n√°l a jelenlegi 5 j√°rműről 3 j√°rműre val√≥ cs√∂kkent√©st l√°tja megfelelőnek.

Dittel G√°bor, a NiT Hungary √ľgyvezető főtitk√°ra szerint vil√°gosan l√°tszik, hogy a j√°rműkateg√≥ri√°ra 2018-t√≥l alkalmazott d√≠jk√©pz√©s szempontrendszere √©s a d√≠jak kalkul√°ci√≥ja √°tl√°thatatlan √©s kisz√°m√≠thatatlan, emellett a biztos√≠t√≥i piac nagy r√©sze tudatosan, irre√°lis tarif√°k meghirdet√©s√©vel tartja t√°vol mag√°t ettől a szegmenstől.

A NiT Hungary továbbra is fontosnak tartja, hogy a biztosítói környezetben valós piaci verseny alakuljon ki, a jelenlegi díjajánlatok ugyanis a százezres és a több tízmilliós nagyságrend között mozognak.

A szervezet ind√≠tv√°nyozni fogja azt is, hogy a fel√ľgyeleti szervek vizsg√°lata terjedjen ki a teljes haszonj√°rmű-szegmens kgfb d√≠jainak v√°ltoz√°s√°ra - √≠rja k√∂zlem√©ny√©ben az ipartest√ľlet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!