Ne hagyja elveszni ezt az adójóváírástForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-15 21:16:10 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/29985
Címkék: Bihari hírek
Május 22-Ă©n Ă©jfĂ©lkor jár le az szja-bevallás határideje, ami a nyugdĂ­jbiztosĂ­tási szerződĂ©ssel rendelkezőknek egyben 20 százalĂ©kos adĂłjĂłváírást is jelent, amennyiben időben, adĂłtartozás-mentesen Ă©s helyesen kitöltve nyĂşjtják be a bevallásukat. Évről Ă©vre ezt minden negyedik nyugdĂ­jbiztosĂ­tással rendelkező ĂĽgyfĂ©l felejti el megtenni, ami akár 130 ezer forintos kiesĂ©st is jelenthet számára – figyelmeztet a Magyar BiztosĂ­tĂłk SzövetsĂ©ge (MABISZ).

A nyugdĂ­jbiztosĂ­tások után 2014-től járĂł adĂłjĂłváírás már több mint 200 ezer ĂĽgyfelet Ă©rint az idei adĂłbevallásnál. Tavaly ez a szám az adĂłhatĂłság nyilvántartásai alapján mĂ©g csak közel 149 ezer fő volt.

A bevallás időszakára szĂłlĂł befizetĂ©sek 20 százalĂ©kát, maximum 130 ezer forintot a szemĂ©lyijövedelemadĂł-bevallás keretĂ©ben bevalláskor kell igĂ©nyelni.
Az adĂłhatĂłság a bevallás beĂ©rkezĂ©sĂ©től számĂ­tott 30 napon belĂĽl átutalja az összeget a biztosĂ­tĂłnál vezetett számlánkra, növelve ezáltal a nyugdĂ­jcĂ©lĂş megtakarĂ­tásokat.


Az adĂłjĂłváírás-igĂ©nylĂ©st a biztosĂ­tĂł által megkĂĽldött igazolás alapján kell kitölteni, amely legkĂ©sőbb február közepĂ©n kellett hogy megĂ©rkezzen az ĂĽgyfĂ©lhez. Aki esetleg nem rendelkezik ilyen igazolással, az a biztosĂ­tĂłja ĂĽgyfĂ©lszolgálatán keresztĂĽl tudja pĂłtolni.

Évről Ă©vre a jogosultak 25 százalĂ©ka esik el emiatt a befizetĂ©sĂĽk után járĂł visszatĂ©rĂ­tĂ©stől. Ugyanakkor, ha az Ă©rintett adĂłalany ezer forintnál nagyobb adĂł- vagy járulĂ©ktartozást halmozott fel, Ăşgy az adĂłhatĂłság visszatarthatja a fizetĂ©st a fennmaradás rendezĂ©sĂ©ig.
Az adójóváírás feltétele – a jogosultságon és az igény benyújtásán felül – az is, hogy az adózó éves adóbefizetése meghaladja az adójóváírás mértékét.

Abban az esetben, ha elfelejtettĂĽk feltĂĽntetni az adĂłjĂłváírási igĂ©nyĂĽnket, akkor azt az elĂ©vĂĽlĂ©si időn belĂĽl (adĂłbevallás Ă©vĂ©t követő 5 Ă©vig) önrevĂ­ziĂł keretein belĂĽl meg tudjuk tenni. Érdemes tehát utánanĂ©zi az elmĂşlt Ă©vek bevallásainak is.

2018-ban egy fontos változás lépett életbe az szja–törvényben. Így a munkáltató már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását, hanem az adóbevallást a NAV tölti ki mindazoknak, akik ügyfélkapu regisztrációval rendelkeznek.
Ezt ügyfélként nem kell külön kérelmezni, a NAV automatikusan elkészíti a tervezetet, így nekünk csak át kell néznünk, és jóvá kell hagynunk az adatokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!