Már 100 milliárd forint minősĂ­tett fogyasztĂłbarát hitelt vettek felForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-11 18:51:37 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30192
Címkék: Bihari hírek
A minősĂ­tett fogyasztĂłbarát hitelek tarolnak az Ăşj hitelek piacán, Ă©s már minden második hitelfelvĂ©telnĂ©l a fix kamatozásĂş, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztĂłbarát minősĂ­tĂ©sĂ©nek megfelelő hitelt folyĂłsĂ­tanak - hangzott el a jegybank PĂ©nzĂĽgyi fogyasztĂłvĂ©delmi jelentĂ©sĂ©nek ismertetĂ©sĂ©n.

Tavaly szeptemberben indultak a minősĂ­tett fogyasztĂłbarát lakáshitelek (mfl), azĂłta az Ăşj hiteleknĂ©l gyors ĂĽtemben nő az arányuk, Ă©s május vĂ©gĂ©re a fix kamatozásĂş minősĂ­tett hitelek összege elĂ©rheti 100 milliárd forintot - mondta Freisleben Vilmos, a jegybank fogyasztĂłvĂ©delmi igazgatĂłságának vezetője. Mint hangsĂşlyozta, az MNB igyekszik a minĂ©l hosszabb futamidjű hitelek felĂ© tolni a fogyasztĂłkat, Ă©s a minősĂ­tett fogyasztĂłbarát hitelek arányát növelni, mivel a fix kamatozás jĂłval kiszámĂ­thatĂłbbá teszi a törlesztőrĂ©szleteket. Kiemelte, hogy a rĂ©gi lakáshiteleket is egyre többen alakĂ­tják át minőstett hitellĂ©, ennek azonban szerződĂ©smĂłdosĂ­tási ára van, a hitelciklus vĂ©gĂ©n már nem Ă©ri meg változtatni.

A minősĂ­tett hiteleknĂ©l a fix kamatok mellett maximáltak a folyĂłsĂ­tásig felmerĂĽlő költsĂ©gek, Ă©s nincsenek rejtett költsĂ©gek, jegybanki online oldal működik, amely könnyen összehasonlĂ­thatĂłvá teszi a banki ajánlatokat. Továbbá a jogszabályban rögzĂ­tett alacsonyabb elő- Ă©s vĂ©gtörlesztĂ©si dĂ­jakkal számolhatnak a hitelfelvevők.
Az minősĂ­tett hitelek rĂ©szesedĂ©se az Ăşj folyĂłsĂ­tásokon belĂĽl idĂ©n márciusra elĂ©rte az 50 százalĂ©kot, Ă©s a piaci verseny Ă©lĂ©nkĂĽlĂ©sĂ©hez vezetett.
A tisztessĂ©ges hitelezĂ©s Ă©rdekĂ©ben az MNB 21 jogszabálysĂ©rtő pĂ©nzĂĽgyi intĂ©zmĂ©nnyel szemben lĂ©pett fel Ă©s 19 milliĂł forint fogyasztĂłvĂ©delmi bĂ­rságot rĂłtt ki, illetve 11 banknál Ă©rte el a szerződĂ©si feltĂ©telek mĂłdosĂ­tását.

A fogyasztĂłk megfelelő tájĂ©koztatásának megsĂ©rtĂ©sĂ©Ă©rt 65,5 milliĂł forint bĂ­rságot rĂłttak ki, Ă©s továbbra is kiemelt kockázatkĂ©nt tartják számon a fogyasztĂłk tájĂ©koztatásának hiányosságait.
Az értékesítés során feltért jogsértések közül kiemelte a bevásárlókártyaként értékesített hitelkártyákat, illetve az árubemutatóval egybekötött termékeladás során nyújtott hiteleket.
Mint ismeretes, ma már tilos árubemutatóval összekapcsolni a termékértékesítés.
MinősĂ­tett FogyasztĂłbarát LakáshitelForrás: minositetthitel.hu

Továbbra is jelentős kockázat a fogyasztĂłk megfelelő tájĂ©koztatása a pĂ©nzpiacokon. Az MNB tavalyi vizsgálatai számos sĂşlyos Ă©s kevĂ©sbĂ© sĂşlyos hibát tártak fel a pĂ©nzĂĽgyi intĂ©zmĂ©nyek jelzáloghitel-nyĂşjtást megelőző kommunikáciĂłjában, többek közt az előtörlesztĂ©si vagy a szerződĂ©shez kötődő biztosĂ­tĂłválasztási szabályok, az indokolatlanul visszavont kamatkedvezmĂ©nyek vagy felszámĂ­tott többletdĂ­jak, illetve az aránytalan okok miatt felmondott ĂĽgyfĂ©lszerződĂ©sek miatt.
A kĂ©zizálog-hitelezőknĂ©l egyebek mellett a teljes hiteldĂ­jmutatĂł (THM) Ă©s a reprezentatĂ­v hitelpĂ©lda nem megfelelő feltĂĽntetĂ©se, s a THM nem megfelelő számĂ­tása jelentett visszatĂ©rő hiányosságot.
Változatlanul kiemelt jegybanki kontroll szükséges a követelésvásárlási tevékenység esetén.

Az Ă©letbiztosĂ­tási piacon az MNB etikus biztosĂ­tási koncepciĂłjának hatására törtĂ©nt piactisztulás Ă©s költsĂ©gcsökkenĂ©s kedvező állapotának fenntartása a cĂ©l. A unit-linked befektetĂ©si Ă©letbiztosĂ­tásoknál az MNB elvárás a biztosĂ­tási időszak lejárta előtt az ĂĽgyfelek egyĂĽttműködő tájĂ©koztatása.

A lakásbiztosĂ­tásoknál a piaci verseny további erősĂ­tĂ©se, a kötelező gĂ©pjármű-felelőssĂ©gbiztosĂ­tásoknál pedig az elektronikus kapcsolattartást választĂł ĂĽgyfelek e-mailes (esetleg az ĂĽgyfĂ©l hibájábĂłl előállĂł) kommunikáciĂłjának zavarábĂłl előállĂł problĂ©mák fogyasztĂłbarát kezelĂ©se szĂĽksĂ©ges.

Változatlanul lényeges fogyasztóvédelmi feladat a hazai vagy külföldi pénzügyi felügyeletek hatókörébe sok esetben nem tartozó eszközök, így a kriptovalutákkal kapcsolatos ügyfélkockázatok tudatosítása.

Tavaly a pĂ©nzpiaci, biztosĂ­tási Ă©s tőkepiaci intĂ©zmĂ©nyekhez összesen mintegy 365,7 ezer lakossági ĂĽgyĂ©lpanasz Ă©rkezett. Mivel e szektorokban 2017 vĂ©gĂ©n közel 44 milliĂł lakossági szerződĂ©st tartottak nyilván, Ă­gy átlagosan ezer lakossági szerződĂ©sre 8 panaszt tettek az ĂĽgyfelek.
Az MNB-hez az előző Ă©vben közel 33 ezer fogyasztĂłvĂ©delmi kĂ©relem Ă©s ĂĽgyfĂ©lszolgálati megkeresĂ©s Ă©rkezett, ami csökkenĂ©s az előző Ă©vhez kĂ©pest.

Egy, az MNB által megrendelt felmérés szerint a magyar fogyasztók 27,4 százaléka tágabb értelemben sérülékenynek számít a pénzügyi tudatosságát, illetve pénzügyi helyzetét vizsgálva
. Ezt az arányt a továbbiakban a pĂ©nzĂĽgyi tudatosság erősĂ­tĂ©sĂ©vel lehet csökkenteni.

E cĂ©l elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben az MNB Ă©vi 5 tematikus fogyasztĂłvĂ©delmi kampánnyal, a PĂ©nzĂĽgyi Navigátor eszközrendszerrel, valamint valamennyi kommunikáciĂłs felĂĽletĂ©vel segĂ­ti a fogyasztĂłk döntĂ©sek előtti tájĂ©kozĂłdását.

Az idei Ă©vre immár országosan, minden megyeszĂ©khelyen – s rendszeres kitelepĂĽlĂ©sei rĂ©vĂ©n más telepĂĽlĂ©seken is – elĂ©rhetővĂ© vált
Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat, amely indulása óta több mint 50 ezer ügyfél megkeresését intézte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!