√ĀSZ: egy sz√°mjegyűre cs√∂kkenhet az szjaForr√°s: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-12 17:51:22 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30195
Címkék: Bihari hírek
T√∂bb l√©pcsőben a szem√©lyi j√∂vedelemad√≥ kulcsa egy sz√°mjegyűre cs√∂kkenhet, de ez nem elegendő a kisv√°llalkoz√°sok seg√≠t√©s√©hez: az adminisztrat√≠v k√∂nny√≠t√©sek √∂nmagukban is fel√©rn√©nek egy ad√≥cs√∂kkent√©ssel ‚Äď mondta Domokos L√°szl√≥, az √Āllami Sz√°mvevősz√©k (√ĀSZ) eln√∂ke a novekedes.hu-nak adott interj√ļj√°ban.

A kedden megjelent interj√ļban az eln√∂k elmondta, j√≥ l√©p√©snek tartja az Elektronikus k√∂z√ļti √°ruforgalom ellenőrző rendszer (ek√°er) bevezet√©s√©t, √©s helyesli azt is, hogy a ny√°ron indul az online sz√°mla-adatszolg√°ltat√°s. Kiemelte, hogy a Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal tervei k√∂z√∂tt szerepel a kisv√°llalkoz√≥i ad√≥bevall√°sok elk√©sz√≠t√©se is, ami pedig a munk√°ltat√≥i j√°rul√©kcs√∂kkent√©st illeti, a szoci√°lis hozz√°j√°rul√°si ad√≥ a terveknek megfelelően j√∂vőre 17,5 sz√°zal√©kra m√©rs√©klődik, √©s n√©gy √©v m√ļlva 11,5 sz√°zal√©kon √°llhat meg.

Az alacsonyabb ad√≥kulcsok kev√©sb√© cs√°b√≠tanak az ad√≥elker√ľl√©sre √©s az ad√≥hivatal innovat√≠v beszed√©si eszk√∂zei, valamint a kor√°bbin√°l √ľgyf√©lbar√°tabb hozz√°√°ll√°sa √©p√≠ti a bizalmat. √ćgy a megfesz√≠tett erővel dolgoz√≥, becs√ľletes v√°llalkoz√°sok azt √©rezhetik, hogy nem ker√ľlnek versenyh√°tr√°nyba a csal√≥kkal szemben. R√°ad√°sul a munkaerőpiaci folyamatok, a munkaerőhi√°ny azt id√©zik elő, hogy egyre kevesebben hajland√≥ak feket√©n dolgozni, ez√©rt nő a leg√°lis foglalkoztat√°s.

Hangs√ļlyozta, seg√≠teni kell a kis- √©s k√∂z√©pv√°llakoz√°sokat a fejlőd√©sben, √©s abban, hogy hitelk√©pess√© v√°ljanak. Erre eddig k√©t √ļt k√≠n√°lkozott: az egyik az, hogy megv√°rjuk, am√≠g h√°rom √©ven √°t nyeres√©get tudnak kimutatni, ekkor folyamodhatnak banki k√∂lcs√∂n√©rt. √Ām az √°ltal√°ban h√°rommilli√≥ forintos tők√©vel alakult kft-knek valamint a bt-knek nincs igaz√°n saj√°t vagyonuk, ez√©rt a hitel felv√©telekor sokszor a ‚Äúcsal√°di ez√ľst‚ÄĚ lesz a fedezet, nemfizet√©s eset√©n pedig erre teheti r√° a bank a kez√©t.

‚ÄúEz szerintem helytelen ir√°ny, mert minden l√©tsz√ľks√©gletet szolg√°l√≥ eszk√∂z fedezetk√©nt val√≥ megterhel√©s√©t √©letvesz√©lyesnek tartom. Gondoljunk csak a devizahitelez√©sre, ahol sok c√©gvezető mag√°nszem√©lyk√©nt vett fel k√∂lcs√∂nt a v√°llalkoz√°sa c√©ljaira. Ezek a gyenge l√°bakon √°ll√≥ kis c√©gek dőltek be elősz√∂r a 2008-as v√°ls√°g sor√°n, √©s teljes csal√°dok mentek t√∂nkre‚ÄĚ ‚Äď fogalmazott az eln√∂k.

A megold√°s a nyugat-eur√≥pai p√©lda lehet, a kezdő v√°llalkoz√°soknak ott sincs vagyonuk, de ha van egy j√≥ √∂tlet√ľk, akkor a bankok vagy m√°s befektetők megfinansz√≠rozz√°k azt, ak√°r √ļgy is, hogy megrendel√©st adnak az indul√≥ c√©gnek.

Domokos L√°szl√≥ szerint a tapasztalatok azt mutatj√°k, hogy az innov√°ci√≥ fő terepe a kisv√°llalkoz√≥i szf√©ra. A bank ebben √ļgy tud seg√≠teni, hogy p√©ld√°ul a j√∂vőbeni √°rbev√©tel terh√©re ny√ļjt forg√≥eszk√∂z- vagy megelőlegező k√∂lcs√∂nt az √≠g√©retes kisv√°llalkoz√°snak.

Ut√≥bbi teh√°t az √°rbev√©tel bizonyos sz√°zal√©k√°b√≥l fizeti vissza a hitelt, vagyis nem kell a saj√°t vagyon√°t, egzisztenci√°j√°t is kock√°ztatnia. Ezt sokkal j√°rhat√≥bb √ļtnak tartja, mint a mai hazai banki gyakorlatot, ahol a p√©nzint√©zet ingatlanfedezetet, vagy net√°n k√©szfizető kezess√©get k√∂vetel a v√°llalkoz√≥i k√∂lcs√∂n fej√©ben.

A megyei kamar√°k is seg√≠thetn√©nek abban, hogy havi n√©h√°ny ezer forintos b√©rleti d√≠j√©rt cser√©be minden kisv√°llalkoz√°s jelen lehessen egy internetes √©rt√©kes√≠t√©si, kereskedelmi fel√ľleten. Ugyanakkor a kamar√°k, vagy m√°s nonprofit szervezetek az ad√≥hat√≥s√°g √°ltal ellenőrz√∂tt k√∂nyvel√©si, illetve adminisztr√°ci√≥s szolg√°ltat√°st is ny√ļjthatn√°nak, hiszen a v√°llalkoz√≥k j√≥ r√©sze nem tanult sz√°mvitelt, nem tud eligazodni ebben a vil√°gban, √≠gy k√∂nnyen v√°lhat ad√≥csal√≥v√°.

√Ėsszess√©g√©ben teh√°t olyan felt√©teleket kell teremtenie a korm√°nynak √©s a bankszektornak, hogy ne vegy√©k el az emberek kedv√©t a v√°llalkoz√°st√≥l ‚Äď hangs√ļlyozta

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!