Másodfokú riasztásokat is kiadtak a heves zivatarok miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-12 18:12:29 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30198
Címkék: Bihari hírek
Több Ă©szakkeleti járásra már másodfokĂş riasztást is kiadott a heves zivatarok veszĂ©lye miatt kedd dĂ©lután a meteorolĂłgiai szolgálat. Az Ă©rintett terĂĽleteken már a következő Ăłrákban olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket károkozĂł szĂ©l, nagymĂ©retű jĂ©g kĂ­sĂ©rhet.

Az Országos MeteorolĂłgiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszĂ©lyjelzĂ©sĂ©ben azt Ă­rta: dĂ©lután helyenkĂ©nt (elsősorban Ă©szakkeleten Ă©s Ă©szaknyugaton) alakulhatnak ki zivatarok. KĂ©ső dĂ©lutántĂłl, kora estĂ©től nyugat, dĂ©lnyugat felől zivatarrendszer lĂ©p az ország lĂ©gterĂ©be, amely kelet, Ă©szakkelet felĂ© halad, Ă©s Ă©jszaka átvonul az országon.

A heves zivatarokat – akár nagyobb terĂĽleten – károkozĂł (ĂłránkĂ©nti 90-100 kilomĂ©teresnĂ©l is erősebb) szĂ©lroham, nagy mĂ©retű (2-5 centimĂ©teres, kis esĂ©llyel annál is nagyobb) jĂ©g kĂ­sĂ©rheti. Felhőszakadás is valĂłszĂ­nű, amelynek során rövid idő alatt 30 millimĂ©ternyi, nĂ©hol 50 millimĂ©ternĂ©l is több eső eshet.

Heves zivatarok veszĂ©lye miatt a nap folyamán Budapesten, Pest megyĂ©ben, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-AbaĂşj-ZemplĂ©n, FejĂ©r, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, VeszprĂ©m Ă©s Zala megyĂ©ben adhatnak ki másodfokĂş (narancs) riasztásokat. Csongrád, HajdĂş-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok Ă©s NĂłgrád megyĂ©ben elsőfokĂş figyelmeztetĂ©s van Ă©rvĂ©nyben.

Emellett Budapesten Ă©s Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-AbaĂşj-ZemplĂ©n, FejĂ©r, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, NĂłgrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, VeszprĂ©m Ă©s Zala megyĂ©ben felhőszakadás veszĂ©lye miatt is elsőfokĂş figyelmeztetĂ©s van Ă©rvĂ©nyben.

KiemeltĂ©k továbbá, hogy az ország dĂ©li felĂ©n kedden 25-26 Celsius-fok körĂĽl alakulhat a napi közĂ©phőmĂ©rsĂ©klet. Baranya, Bács-Kiskun, BĂ©kĂ©s, Csongrád Ă©s Tolna megyĂ©ben a hősĂ©g miatt is elsőfokĂş figyelmeztetĂ©s van Ă©rvĂ©nyben.

Az országban a legmagasabb hőmĂ©rsĂ©klet 28 Ă©s 34 fok között alakul (Ă©szakkeleten lesz kevĂ©sbĂ© meleg). KĂ©ső estĂ©re 18 Ă©s 26 fok közĂ© hűl le a levegő.

A meteorolĂłgiai szolgálat azt Ă­rta: szerdára megszűnik a kánikula, de viharos szĂ©llel Ă©s jĂ©gesővel kĂ­sĂ©rt heves zivatarok Ă©s felhőszakadás továbbra is várhatĂł.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!