Minden nyolcadik hitelfelvevő pĂ©nzĂĽgyi analfabĂ©ta, Ă©s ennek megfizeti az árátForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-12 18:20:58 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30199
Címkék: Bihari hírek
Minden megvizsgált bank lakáshitel-szerződĂ©si feltĂ©teleiben talált valami olyat az MNB, amely egy perben tisztessĂ©gtelennek minősĂĽlhet. A bevásárlĂłkártyákat kĂ­nálĂł boltok Ă©s az árubemutatĂłn hitelt kĂ­nálĂł ĂĽgynökök is sok bajt okozhatnak.

Kiadta legfrissebb fogyasztóvédelmi jelentését az MNB, és nem mindenki lehet büszke arra, ami abban áll. A vizsgálat ugyanis azt állapította meg:
MĂ©g mindig gyakran megtörtĂ©nik, hogy a bankok vagy a biztosĂ­tĂłk nem hajlandĂłak megfelelő tájĂ©koztatást adni az ĂĽgyfĂ©lnek, mielőtt az hitelszerződĂ©st kötne.
A nagy üzletláncok többször is trükköznek bevásárlókártyáikkal.
Hiába tiltja törvény, hogy termékbemutatón kínáljanak hitelt, több ügynök is megpróbálkozott ezzel.
A hitelt felvevő magyar háztartások több mint negyede kerĂĽlhet könnyedĂ©n nagy bajba a törlesztőrĂ©szletekkel.
A 35 évnél fiatalabbak több mint 80 százaléka egész életében soha nem kapott még pénzügyi oktatást.

Sokszor elsunnyognák a bankok a tájékoztatást

A jegybank ellenőrei több hibát is találtak a bankok ĂĽgyfĂ©ltájĂ©koztatásánál. Főleg a lakáshiteleknĂ©l vannak bajok, egy 11 bankot Ă©rintő vizsgálatban

az MNB valamennyi bank esetĂ©ben azonosĂ­tott olyan általános szerződĂ©si feltĂ©teleket, amelyek egy közĂ©rdekű perben esetleg tisztessĂ©gtelennek minősĂĽlhetnek.

Többször is megtörtĂ©nik, hogy egy jelzáloghitel felvĂ©tele előtt az ĂĽgyfelek nem kapnak kellő tájĂ©koztatást arrĂłl, hogy milyen többletdĂ­jakat számol fel a pĂ©nzintĂ©zet, vagy Ă©pp arrĂłl, hogy milyen összegeket lehet előtörleszteni. A lakáshitel-szerződĂ©sekhez kapcsolĂłdĂł biztosĂ­tĂłválasztási szabályok, az indokolatlanul visszavont kamatkedvezmĂ©nyek Ă©s a szintĂ©n szĂĽksĂ©gtelenĂĽl felszámĂ­tott többletdĂ­jak is sok problĂ©mát okoznak.

A kĂ©zizálog-hitelezőknĂ©l a teljes hiteldĂ­jmutatĂł Ă©s a reprezentatĂ­v hitelpĂ©lda nem megfelelő feltĂĽntetĂ©sĂ©t, valamint a THM rossz számĂ­tását emlĂ­tette az MNB visszatĂ©rő hibakĂ©nt.
Fazekas István 

A jegybank 2017-ben a jelzáloghitel-felvĂ©telt megelőző jogsĂ©rtő tájĂ©koztatás miatt 21 pĂ©nzĂĽgyi intĂ©zmĂ©nyre összesen 19 milliĂł, a kĂ©zizáloghitelek kereskedelmi kommunikáciĂłjára vonatkozĂł hiányosságokĂ©rt 11 intĂ©zmĂ©nyre 65,5 milliĂł forint bĂ­rságot szabott ki. Emellett az MNB kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©re 11 bank mĂłdosĂ­totta az általános szerződĂ©si feltĂ©teleit.

Tavaly a bankokhoz, biztosĂ­tĂłkhoz Ă©s más pĂ©nzpiaci intĂ©zmĂ©nyekhez összesen mintegy 365,7 ezer lakossági ĂĽgyĂ©lpanasz Ă©rkezett. Ez azt jelenti, hogy ezer lakossági szerződĂ©sre átlagosan 8 panaszt tettek az ĂĽgyfelek.

Nem bevásárlókártya, hitelkártya

KĂĽlönösen nagy a fogyasztĂłvĂ©delmi kockázat a hitelkártya-szerződĂ©seknĂ©l. Az MNB ĂĽgyfĂ©lszolgálatára beĂ©rkezett fogyasztĂłi kĂ©relmek több mint hatoda ilyen szerződĂ©snĂ©l talált problĂ©mához kapcsolĂłdik.

A bevásárlĂłkártyakĂ©nt eladott hitelkártyák kapcsán az MNB több cĂ©lvizsgálatot is indĂ­tott. A Budapest Hitel- Ă©s FejlesztĂ©si Banknál a Tesco VásárlĂłkártyát, az Oney Magyarország Zrt.-nĂ©l pedig az Auchan bevásárlĂłkártyát Ă©rintette a vizsgálat. MindkĂ©t esetben megállapĂ­tották, hogy a bevásárlĂłkártyakĂ©nt hirdetett termĂ©kek valĂłjában hitelkártyatermĂ©kek, Ă­gy viszont nem volt megfelelő a tájĂ©koztatás, amelyet az ĂĽzletek adtak.

Az árubemutatĂłval egybekötött termĂ©kĂ©rtĂ©kesĂ­tĂ©ssel is sok naiv vásárlĂłt prĂłbálnak becsapni. Pedig 2015 vĂ©ge Ăłta már tilos is az árubemutatĂłn áruhitelt adni. Ennek ellenĂ©re az OTP Bank egy fĂĽggő ĂĽgynöke 16 alkalommal kĂ­nált áruhitelt egy ilyen bemutatĂłn, ami miatt a jegybank 12,8 milliĂł forintra bĂĽntette a bankot. A Zepter International Ungarn fĂĽggetlen közvetĂ­tőnĂ©l is találtak hasonlĂł törvĂ©nysĂ©rtĂ©st, de ott csak egymilliĂł forint lett a bĂ­rság.

A magyarok negyede sérülékeny


Az MNB megrendelt egy felmĂ©rĂ©st is, ebből kiderĂĽlt: a magyar fogyasztĂłk több, mint negyede, egĂ©sz pontosan 27,4 százalĂ©ka sĂ©rĂĽlĂ©kenynek számĂ­t a pĂ©nzĂĽgyi tudatossága, valamint a pĂ©nzĂĽgyi helyzete alapján.

A hitelt felvevő háztartások 3-8 százalĂ©ka tĂşlzottan eladĂłsodottnak számĂ­t, ennĂ©l azonban nagyobb baj az, hogy 15 százalĂ©k pĂ©nzĂĽgyileg sĂ©rĂĽlĂ©keny. Ez a megfogalmazás azt jelenti: ha a háztartás pĂ©nzĂĽgyi helyzetĂ©t egy sokk Ă©ri, pĂ©ldául valaki elveszĂ­ti az állását, vagy olyan váratlan kiadása lesz a családnak, amelyre muszáj azonnal költeni, bajba kerĂĽlhetnek a törlesztőrĂ©szletekkel. Rajtuk kĂ­vĂĽl van egy olyan csoport is – a hitelt felvevő háztartások 12,3 százalĂ©ka –, amely az anyagi helyzete alapján most nem számĂ­t ugyan sĂ©rĂĽlĂ©kenynek, de annyira közel esik ennek a határához, Ă©s annyira gyenge a pĂ©nzĂĽgyi tudatossága, hogy könnyen veszĂ©lybe kerĂĽlhet.

Az MNB egy másik, 35 év alattiakat célzó felmérése során kiderült, hogy a fiatalok több mint négyötöde semmilyen pénzügyi oktatásban vagy képzésben sem részesült eddigi élete során.

A számokból azonban kiderül az is: minél kevésbé tudatos valaki, annál sérülékenyebb pénzügyileg. Ennek megvan a pozitív oldala is, ahhoz, hogy egy háztartás pénzügyileg stabilabbá váljon, nem feltétlen muszáj több pénzt szerezniük, már az is nagy segítség, ha jobb oktatást kapnak. Nem véletlen, hogy az MNB kiadványa egy teljes fejezeten keresztül foglalkozik a pénzügyi tudatosságra neveléssel.

A „kifeszĂ­tett pĂ©nzĂĽgyi helyzetű” háztartások számára a rövid periĂłdusĂş lakáshitel kĂĽlönösen kockázatos lehet. Ha a kamatszint csak egy kicsivel, 1–3 százalĂ©kponttal változik, már az is drasztikusan, mintegy egyharmadával emelheti a törlesztĂ©si terheket – derĂĽl ki az elemzĂ©sből. Az MNB Ăşgy számol: egy ekkora kamatemelĂ©snĂ©l a referenciakamatlábhoz kötött szerződĂ©sek törlesztőrĂ©szlete mintegy 10–30 százalĂ©kkal is emelkedhet egy 10 milliĂł forintos, 20 Ă©ves futamidejű hitel esetĂ©n. EzĂ©rt a jegybank a változĂł kamatozásĂş termĂ©kek felvĂ©telĂ©t csak a kamatkockázattal tisztában levő, megfelelő jövedelmi helyzetű adĂłsoknak ajánlja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!