Durván gyengül a forint, meg sem áll a mélypontig?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-12 18:42:34 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30202
Címkék: Bihari hírek
Már csaknem 322 forintot adnak egy euróért.

2015 Ăłta nem volt ilyen gyenge a forint: a napi kereskedĂ©sben egy euróért már majdnem 322 forintot adnak, a napi csĂşcs eddig 321,89 forint volt. Ez már nincs messze a mindenkori mĂ©lyponttĂłl, 2015 januárjátĂłl, amikor a svájci frank árfolyamának elengedĂ©se miatt rövid időre 327 forintra gyengĂĽlt a magyar fizetőeszköz, de mĂ©g a napi átfag is 323 forint körĂĽl mozgott.

A gyengĂĽlĂ©s rossz hĂ­r azoknak, akik most kĂ©szĂĽlnek a nyaralásra, kĂĽlönösen, hogy április közepĂ©n mĂ©g 310 forint körĂĽl jegyeztĂ©k az eurĂłt. AttĂłl azonban nem kell tartani, hogy Ă©rdemben tovább gyengĂĽlne a magyar deviza: MirĂł JĂłzsef, az Erste Bank vezető elemzője Ăşgy látja, a 322-es szint lehet a gyengĂĽlĂ©s vĂ©ge, ez egy olyan szint, ahonnan visszaerősödhet a forint.

Az elemző szerint a gyengĂĽlĂ©snek kĂĽlső okai vannak, a magyar makrogazdasági helyzet alapvetően rendben van. Érdekes lehet ugyanakkor az árfolyam szempontjábĂłl is az EurĂłpai Központi Bank csĂĽtörtöki ĂĽlĂ©se, amelyen megerősĂ­thetik a gazdaságĂ©lĂ©nkĂ­tĂ©st szolgálĂł eszközvásárlási program Ă©v vĂ©gi lezárását. A Magyar Nemzeti Bank egyelőre ezzel szembemegy, itt mĂ©g lazĂ­tás folyik, Ă©s MirĂł JĂłzsef szerint a mostani gyengĂĽlĂ©s ellenĂ©re sem változtat rövid távon ezen a jegybank. Az elemző emlĂ©keztetett: most teljesen más a helyzet, mint a 2010 körĂĽli forintgyengĂĽlĂ©snĂ©l, amikor a devizahitelek miatt is az árfolyamesĂ©s negatĂ­van hatott a gazdaságra, most erről nincs szĂł.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!