J√∂nnek a bankk√°rtya n√©lk√ľl műk√∂dő ATM-ekForr√°s: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-12 19:02:55 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30205
Címkék: Bihari hírek
Egyre elterjedtebb a mobilos fizet√©s, ez√©rt v√°rhat√≥an a k√∂zelj√∂vőben a legt√∂bb ATM-et is felszerelik ezzel a funkci√≥val, √≠gy t√∂bb√© nem lesz sz√ľks√©g bankk√°rty√°ra, ha p√©nz szeretn√©nk felvenni. A fiatalok k√∂r√©ben a k√©szp√©nzes fizet√©s h√°tt√©rbe szorul, hiszen a tin√©dzserek √©s a fiatal felnőttek m√°r ink√°bb a bankk√°rty√°t vagy a telefont haszn√°lj√°k a mindennapokban.

Napjainkban nagyj√°b√≥l minden fontosabb dolgot el lehet int√©zni egy okostelefon seg√≠ts√©g√©vel. A mobilos fizet√©s is egyre nagyobb teret h√≥d√≠t az elm√ļlt n√©h√°ny √©vben √©s az is elk√©pzelhető, hogy √©ppen ez a fizet√©si forma fogja majd lev√°ltani a k√©szp√©nzt √©s a bankk√°rty√°t. K√©nyelem szempontj√°b√≥l sem elhanyagolhat√≥, hogy ha egy berendez√©ssel - amely egy√©bk√©nt is ott lapul a legt√∂bb ember zseb√©ben - el lehet int√©zni a mindennapos v√°s√°rl√°sokat.

A Mastercard √©s a Diebold Nixdorf √ļj szolg√°ltat√°st ind√≠tanak k√∂z√∂sen Cardless ATM, azaz k√°rtyamentes ATM n√©ven. A Cardless ATM mellett a Mastercard m√©g tavaly jelentette be, hogy elind√≠tja a Cash Pick-up nevű szolg√°ltat√°st is, ez pedig a pontt√≥l-pontig (P2P, Peer-to-Peer) val√≥ fizet√©st teszi lehetőv√©.

A Cashless ATM haszn√°lat√°hoz pedig nem lesz t√∂bb√© sz√ľks√©g bankk√°rty√°ra, csup√°n egy QR k√≥dot,vagy a telefonra telep√≠tett alkalmaz√°st kell majd leolvastatni az automat√°val. Az előzetes regisztr√°ci√≥ ut√°n a Mastercard ellenőrzi a felhaszn√°l√≥t, majd ha minden rendben ment, el lehet felejteni a bankk√°rty√°t.

Emellett a Mastercard m√°r dolgozik egy olyan rendszeren, ahol az √ľgyfelek ujjlenyomat vagy arcfelismer√©s seg√≠ts√©g√©vel vehetn√©nek fel p√©nzt √©s fizethetn√©nek is.

Az Apple egy√©bk√©nt m√°r r√©g√≥ta haszn√°lja a biometrikus azonos√≠t√°st az Apple Pay szolg√°ltat√°sn√°l. A felhaszn√°l√≥k a telefontjukat az arcukhoz tartva enged√©lyezhetik a fizet√©st, r√©gebben pedig ujjlenyomat seg√≠ts√©g√©vel műk√∂d√∂tt a rendszer.

A Bank of America is nagy hangs√ļlyt fektet a mobilos fizet√©sre √©s azt √≠g√©rik, hogy az √©v v√©g√©re m√°r 5000 ATM-ben lehet p√©nzt felvenni az Android Pay seg√≠ts√©g√©vel. Annyit kell tenni, hogy egy √©rz√©kelőh√∂z √©rintj√ľk a telefonunkat. Ez a funkci√≥ m√°r most műk√∂dik 650 ATM-n√©l San Francisco-ban √©s k√∂rny√©k√©n, de a v√°llalat a h√≥nap v√©g√©re 2400 tov√°bbi helysz√≠nen szeretn√© bemutatni az √ļj√≠t√°st.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!