Mitől f√©l√ľnk a legjobban otthon?Forr√°s: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-12 19:08:07 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30206
Címkék: Bihari hírek
A statisztik√°k szerint kis es√©llyel bek√∂vetkező k√°resetektől tartunk legink√°bb, otthonunk v√©delme √©rdek√©ben viszont igyeksz√ľnk mindenre kellően felk√©sz√ľlni ‚Äď der√ľlt ki a Groupama Biztos√≠t√≥ legfrissebb kutat√°s√°b√≥l, amely r√©szletesen felt√©rk√©pezte, hogy milyen f√©lelmeink vannak, ha otthonunkra gondolunk.

A Groupama Biztos√≠t√≥hoz csak az elm√ļlt napokban k√∂zel 3000 k√°rbejelent√©s √©rkezett a sz√©lsős√©ges időj√°r√°s miatt. A j√ļliust√≥l 1-j√©től elsősorban vihar, felhőszakad√°s, j√©geső miatt be√©rkezett k√°rok √©rt√©ke √∂sszess√©g√©ben meghaladja a 300 milli√≥ forintot. A legt√∂bb bejelent√©s B√°cs-Kiskun, Fej√©r, valamint Borsod-Aba√ļj-Zempl√©n megy√©ből √©rkezett.

A nők jobban f√©ltik otthonukat, mint a f√©rfiak

A legt√∂bben a tűz, elektromos hiba, be√°z√°s √©s csőt√∂r√©s okozta k√°rokt√≥l f√©ltik az otthonukat, ezt k√∂veti a bet√∂r√©s, illetve vihar okozta k√°rokt√≥l val√≥ f√©lelem ‚Äď der√ľlt ki a Groupama Biztos√≠t√≥ megb√≠z√°s√°b√≥l az NRC Marketingkutat√≥ √©s Tan√°csad√≥ Kft. √°ltal k√©sz√≠tett orsz√°gos kutat√°sb√≥l.

Mindenek előtt az nyugtalan√≠tja az embereket, hogy esetleg le√©g az otthonuk. Legyen sz√≥ azonban b√°rmilyen k√°resetről, a nők mindentől jobban tartanak, mint a f√©rfiak: a legnagyobb k√ľl√∂nbs√©g a lak√°stűz kapcs√°n mutatkozik meg: m√≠g a f√©rfiak harmada tart ettől, a nők k√∂z√ľl minden m√°sodik jel√∂lte meg, mint f√©lelemforr√°st.
A v√°laszokb√≥l kider√ľlt az is, hogy a viharok okozta k√°rokt√≥l a falun √©lők tartanak legink√°bb (47 sz√°zal√©k). Az alacsonyabb (havi 170 ezer forint alatti) j√∂vedelemmel rendelkezők a nagyobb anyagi csap√°st jelentő k√°resetek miatt agg√≥dnak, a list√°t itt is a lak√°stűz vezeti 47 sz√°zal√©kkal.

‚Äě√Črthető, hogy a nagy k√∂lts√©ggel, ak√°r az √©p√ľlet tot√°lk√°r√°val j√°r√≥ k√°rok bek√∂vetkezt√©től f√©lnek jobban az emberek, de a statisztika alapj√°n nem ettől kell legink√°bb tartanunk. A m√°sodik legt√∂bb lak√°sbiztos√≠t√°si szerződ√©st kezelő biztos√≠t√≥t√°rsas√°gk√©nt nagy tapasztalatunk van arr√≥l, hogy milyen t√≠pus√ļ k√°rok k√∂vetkeznek be leggyakrabban, √©s √ļgy l√°tjuk, hogy a lak√°s- vagy h√°ztulajdonosok nem att√≥l tartanak elsősorban, ami re√°lisan nagyobb es√©llyel be is k√∂vetkezhet. A f√©lelemlist√°t vezető lak√°stűz p√©ld√°ul szerencs√©re a k√°resetek egy sz√°zal√©k√°t sem teszi ki, a k√°rbejelent√©si statisztik√°inkat vezető vihark√°rokat viszont csak √∂t√∂dikk√©nt eml√≠tik meg" ‚Äď mondta el K√°d√°r P√©ter, a Groupama Biztos√≠t√≥ term√©kmenedzsment igazgat√≥ja.

Karbantart√°ssal tesz√ľnk a k√°rok elker√ľl√©s√©√©rt

A lak√°ssal kapcsolatos f√©lelmeik mellett a magyarok k√°rmegelőz√©si m√≥dszereit is felt√©rk√©pezte a kutat√°s. A k√°rok elker√ľl√©se √©rdek√©ben megtett int√©zked√©sek k√∂z√ľl a karbantart√°s, a megfelelő √©p√ľletg√©p√©szet a leggyakrabban eml√≠tett.
IllusztrációForrás: Origo

A magyar lakoss√°g a legfontosabbak k√∂z√∂tt tartja sz√°mon a megfelelő √©rt√©kre k√∂t√∂tt lak√°sbiztos√≠t√°st is, ennek megl√©te a dobog√≥ harmadik hely√©re ker√ľlt.
A bet√∂r√©s elleni v√©delemben a magas minős√©gű biztons√°gi ajt√≥ vezet, ehhez k√©pest j√≥val kevesebben tartj√°k elengedhetetlennek a tov√°bbi v√©delmi eszk√∂z√∂k ‚Äď pl. r√°cs, riaszt√≥, kamera ‚Äď alkalmaz√°s√°t.

‚ÄěB√≠ztat√≥nak tartjuk, hogy a v√°laszad√≥k felm√©rik a karbantart√°si munk√°k jelentős√©g√©t, term√©szetesen fontos ezek √ľtemez√©se is. Mindannyian hajlamosak vagyunk elsők√©nt a k√∂zvetlen√ľl l√°that√≥ √©p√ľletr√©szekre, p√©ld√°ul a burkolatra, ny√≠l√°sz√°r√≥kra k√∂lteni, holott p√©ld√°ul a lak√°st√ľzek z√∂me a nem a mai kor ig√©nyeire m√©retezett elektromos rendszerek elmaradt fel√ļj√≠t√°sa miatt k√∂vetkezik be. Nyakunkon a ny√°ri viharszezon is, √©s mivel a legt√∂bb lak√°sbiztos√≠t√°si k√°r a viharok miatt k√∂vetkezik be, nem győzz√ľk hangs√ļlyozni a k√°rmegelőz√©s ‚Äď pl. a csapad√©kvizet elvezető vezet√©kek, √°rkok karbantart√°s√°nak, a tetőzet időszakos ellenőrz√©s√©nek ‚Äď jelentős√©g√©t.
Tapasztalataink szerint egy felhőszakad√°s vagy j√©geső eset√©n is elker√ľlhető vagy minimaliz√°lhat√≥ a k√°rok egy r√©sze, √©s √ļgy l√°tjuk, ezzel az emberek tiszt√°ban is vannak, hiszen otthonuk karbantart√°s√°t jel√∂lt√©k meg legt√∂bben, mint k√°rmegelőz√©si int√©zked√©st‚Äě ‚Äď tette hozz√° K√°d√°r P√©ter.

Nem az ár a legfontosabb, ha lakásbiztosításról van szó

A szerződ√©ssel rendelkezők 81 sz√°zal√©ka a k√°rokkal szembeni v√©dekez√©s, illetve k√°renyh√≠t√©s fontos eszk√∂z√©nek tartja a lak√°sbiztos√≠t√°st. A szerződ√©ssel rendelkezők ‚Äď a magyarok hagyom√°nyosan emlegetett √°r√©rz√©kenys√©ge ellen√©re ‚Äď a megfelelő aj√°nlat kiv√°laszt√°s√°ban az √°rat az utols√≥ d√∂nt√©si szempontok k√∂z√© sorolt√°k. Sokkal fontosabbak olyan szempontok, mint a szem√©lyre szabhat√≥s√°g, vagy a gyors √©s korrekt k√°rrendez√©s.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!