Kevesen √©s helytelen√ľl v√©grendelkeznek a magyarokForr√°s: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-07 07:01:16 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30813
Címkék: Bihari hírek
A magyarok 90 sz√°zal√©k√°nak nincs v√©grendelete, aki pedig r√∂gz√≠ten√© v√©gakarat√°t, nincs tiszt√°ban a v√©grendelkez√©s szab√°lyaival ‚ÄĒ der√ľlt ki a Magyar Orsz√°gos K√∂zjegyzŇĎi Kamara megb√≠z√°s√°b√≥l k√©sz√≠tett online felm√©r√©sbŇĎl. Sok a t√©vhit a sz√≥beli v√©grendelkez√©ssel √©s az √∂r√∂kl√©sbŇĎl val√≥ kitagad√°ssal kapcsolatban is.

 

Kevesen √©s helytelen√ľl v√©grendelkeznek a magyarok ‚ÄĒ √°llap√≠totta meg egy, a lakoss√°g v√©grendelettel kapcsolatos tud√°s√°t √©s szok√°sait vizsg√°l√≥, t√∂bb mint 500 fŇĎ r√©szv√©tel√©vel, a Magyar Orsz√°gos K√∂zjegyzŇĎi Kamara (MOKK) megb√≠z√°s√°b√≥l k√©sz√≠tett online felm√©r√©s.

A kutat√°sb√≥l kider√ľlt, hogy sz√°mos t√©vhit √©s f√©lre√©rt√©s √∂vezi a v√©grendelkez√©st. Az egyik leggyakoribb t√©ves elk√©pzel√©s a sz√≥beli v√©grendelethez kapcsol√≥dik: a magyarok k√©tharmada szerint a sz√≥ban tett √≠g√©ret egyen√©rt√©kŇĪ az √≠r√°sba foglalt v√©gakarattal. A Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyv szerint azonban sz√≥ban v√©grendelkezni csak speci√°lis esetekben lehets√©ges, ha az illetŇĎ az √©let√©t fenyegetŇĎ olyan rendk√≠v√ľli helyzetben van, amely √≠r√°sbeli v√©grendelet t√©tel√©t nem teszi lehetŇĎv√©. √ćgy √°ltal√°ban nem tekinthetŇĎ √©rv√©nyes v√©gakaratnak a csal√°di √∂sszej√∂veteleken elhangzott sz√≥beli √≠g√©ret.

Sok a bizonytalans√°g az √≠r√°sbeli v√©grendelkez√©ssel kapcsolatban is. Annak ellen√©re, hogy egyre t√∂bbsz√∂r k√©sz√≠ti szak√©rtŇĎ a v√©grendeletet, a k√∂zjegyzŇĎk tapasztalata szerint tov√°bbra is rengeteg az otthon k√©sz√≠tett, fi√≥k m√©ly√©n lapul√≥ v√©grendelet, melyek k√∂z√∂tt sok a hib√°s dokumentum. Pedig az √≠r√°sbeli v√©grendelkez√©sre vonatkoz√≥ szab√°lyok betart√°sa fontos felt√©tele annak, hogy a v√©grendeletet √©rv√©nyesnek fogadj√°k el a hagyat√©ki elj√°r√°s sor√°n vagy a b√≠r√≥s√°gon. A legjellemzŇĎbb f√©lre√©rt√©s a saj√°tkezŇĪleg k√©sz√≠tett v√©grendeletre vonatkozik: a v√°laszad√≥k k√©tharmada nem tudta, hogy egy al√°√≠rt, elej√©tŇĎl a v√©g√©ig saj√°t kezŇĪleg √≠rt v√©gakarat nem ig√©nyli tan√ļk jelenl√©t√©t √©s al√°√≠r√°s√°t, √°m amennyiben g√©ppel k√©sz√≠tik, minden oldal√°t al√° kell √≠rnia a tan√ļknak √©s a v√©grendelkezŇĎnek egyar√°nt.

A k√∂zjegyzŇĎk szerep√©vel kapcsolatosan is sok a f√©lre√©rt√©s. A megk√©rdezettek t√∂bb mint 60 sz√°zal√©ka elegendŇĎnek gondolja k√∂zjegyzŇĎn√©l let√©tbe helyezni v√©grendelet√©t, holott ez √∂nmag√°ban m√©g nem garancia arra, hogy tartalmilag is √©rv√©nyes. A MOKK eln√∂ke, dr. T√≥th √Ād√°m szerint a h√°zilag k√©sz√≠tett v√©grendeletekkel nem csak az a probl√©ma, hogy nagyr√©szt soha, vagy csak h√≥napokkal a hagyat√©ki elj√°r√°s lez√°r√°s√°t k√∂vetŇĎen ker√ľlnek elŇĎ, hanem az is, hogy igen magas k√∂zt√ľk az √©rv√©nytelen dokumentumok sz√°ma. A fŇĎv√°rosban 100-b√≥l t√∂bb mint 90 esetben szinte biztosan megt√°madj√°k az √©rv√©nytelen, alakilag hib√°s v√©grendeletet, vid√©ken ez az ar√°ny alacsonyabb. Hozz√°tette: ‚ÄěA k√∂zjegyzŇĎn√©l k√©sz√≠tett v√©gint√©zked√©s garanci√°t jelent a v√©grendelet formai √©s tartalmi √©rv√©nyess√©g√©re, valamint arra, hogy az biztosan elŇĎ is ker√ľl a hagyat√©ki elj√°r√°s sor√°n. A v√©gint√©zked√©s ugyanis beker√ľl a V√©grendeletek Orsz√°gos Nyilv√°ntart√°s√°ba (VONY), amelyet a k√∂zjegyzŇĎk minden esetben ellenŇĎriznek a hagyat√©ki elj√°r√°s sor√°n.‚ÄĚ

A kutat√°s arra is r√°mutat, hogy nem csak a v√©grendelkez√©s formai √©s tartalmi szab√°lyai ter√©n vannak hi√°nyoss√°gok: a magyarok 60 sz√°zal√©ka nem tudja, hogy az √∂r√∂kl√©sbŇĎl val√≥ kiz√°r√°s nem egyenlŇĎ a kitagad√°ssal. √Črv√©nyes kiz√°r√°s eset√©n a t√∂rv√©nyes √∂r√∂k√∂s√∂k meghat√°rozott k√∂r√©t megilleti a k√∂telesr√©sz (az a minimum r√©sz, amely az √∂r√∂k√∂s√∂knek a t√∂rv√©ny szerint j√°r), m√≠g a kitagadott felet nem ‚Äď √°m a kitagad√°snak t√∂rv√©nyben r√∂gz√≠tett, szigor√ļ felt√©telei vannak.

Nem meglepŇĎ a sok bizonytalans√°g, ha figyelembe vessz√ľk, hogy a kutat√°sban r√©sztvevŇĎk mintegy 90 sz√°zal√©k√°nak nincs v√©grendelete, b√°r a v√©grendelkez√©si hajland√≥s√°got tekintve kijelenthetŇĎ, hogy egyre tudatosabbak a magyarok. A k√©rdŇĎ√≠vet kit√∂ltŇĎk harmada √ļgy nyilatkozott, hogy a j√∂vŇĎben tervez v√©gint√©zked√©st tenni, a megk√©rdezettek 80 sz√°zal√©ka pedig szak√©rtŇĎi seg√≠ts√©get is ig√©nybe venne v√©grendelete elk√©sz√≠t√©s√©hez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!