Honnan tudni, hogy melyek a legjobb p�link�k?Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-26 21:06:41 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/31677
Címkék: Bihari h�rek
Hamarosan kider�l, hogy melyek a leg�jabb p�link�k, amelyekre �rdemes odafigyeln�nk, ha fontos sz�munkra az, hogy val�ban kiv�l� min?s�g? italokat fogyasszunk. A 20. Gyulai P�linkafesztiv�lon adj�k majd �t a Brillante-d�jakat, amelyekkel az orsz�g legkiv�l�bb p�link�it ismerik el a szakemberek. Na, de vajon hogyan der�l ki az, hogy melyek lesznek a legjobb p�link�k? Err?l k�rdezt�k Lovassy Gy�rgy�t, a Brillante verseny igazgat�j�t.

Tal�n nem meglep? az, hogy els?sorban az �rz�kszerveinkre kell hagyatkoznunk, ha szeretn�nk meghat�rozni egy ital min?s�g�t. Nincs ez m�sk�nt egy p�linkaversenyen sem, lesz�m�tva azt az apr� k�l�nbs�get, hogy az elb�r�l�st v�gz? szakemberek sz�m�ra egy pontosan meghat�rozott sk�la �s k�l�nb�z? szempontok seg�tenek a min?s�g meghat�roz�s�ban.

 

P�link�t inni csak sz�pen!Forr�s: gyulaipalinkafesztival.hu

Nyilv�n itt most nem a nagypapa �ltal �gy-�gy f?z�tt ker�t�sszaggat�kr�l van sz�, amelyet az ember igyekszik j�l inni, m�r csak az�rt is, hogy ne �rezzen bel?le semmit. K�zel sem. A legnemesebb p�link�k messze t�vol �llnak att�l, amit sokunk nagyapja a vas�rnapi eb�d mell� sz�nt. Ezek ugyanis val�di elit italok, v�logatott gy�m�lcs�kb?l, gondos odafigyel�ssel �s t�r?d�ssel minden egyes poh�rban. R�ad�sul a p�linka kateg�ri�j�t m�g a t�rv�ny is szab�lyozza: az italok kiz�r�lag hazai gy�m�lcsb?l k�sz�lhetnek.

A besorol�sa �s defin�ci�ja szerint a p�linka nem alapvet? �lelmiszer, hanem egy �n. �lelmiszer-jelleg? �lvezeti cikk. Olyan, amelyet a sz�nkon kereszt�l fogyasztunk el, �s �gy �lvezz�k a hat�sait. Ahhoz, hogy �rt�kelni tudjuk, meg kell hat�roznunk, hogy melyek azok a pontok, amelyek alkalmass� teszik arra, hogy �lvezni lehessen a fogyaszt�s�t.

Nos, ez az �z �s az illat - magyar�zza a gyulai p�linkaverseny, vagyis a Brillante igazgat�ja. Mivel a magas alkoholtartalm� folyad�kok - mint a p�linka is - ill�konyak, ez�rt k�nny? meg�rezni az illatukat. Emiatt a b�r�lat szab�lyait is az ital tulajdons�gai alapj�n �ll�tottuk fel, vagyis vizsg�ljuk az adott term�k illat�t, �z�t, text�r�j�t �s a perzisztenci�j�t, azaz azt, hogy milyen benyom�s, eml�k �sszk�p marad meg a fogyaszt�ban a k�stol�s ut�n, azaz mennyire kellemes a term�k - teszi hozz� Lovassy Gy�rgy.

 

A p�linka kiz�r�lag hazai gy�m�lcsb?l k�sz�lhetForr�s: gyulaipalinkafesztival.hu

A 20 pontos rendszerben vizsg�lj�k azt, hogy hib�s-e, tiszta-e a term�k, vagy sem. A poh�rba ker�l? p�link�t el?sz�r mozgat�s n�lk�l, majd picit megl�ty�gtetve megillatolj�k, ut�na k�stolj�k.

Els? k�rben az der�l ki, hogy van-e valami oda nem ill? illat, vagy szag, ami nem a gy�m�lcsre jellemz?. P�ld�ul van-e savany�, ecetes, vagy technokolra eml�keztet? szaga - mondja Lovassy. T�bb oka lehet annak, ha b�d�s a p�linka. Okozhatja maga az alapanyag, ha mondjuk nem friss gy�m�lcsb?l k�sz�lt, de �llhat m�g�tte erjed�si probl�ma - ha p�ld�ul t�l hossz� ideig t�rolt�k a cefr�t, vagy rosszul p�rolt�k le.

A k�vetkez? szempont a p�linka gy�m�lcs�s karaktere. Vagyis az, hogy mennyire jellemz? az adott gy�m�lcs �ze a term�kre, mennyire friss, �de �s eleg�ns. Ezt k�veti a text�ra vizsg�lata, amit nagyj�b�l �gy lehet le�rni, hogy minden olyan dolog, amelyet a sz�jban m�g �rz�kel�nk. Itt olyanokra kell gondolni, hogy mennyire telt, testes, selymes, l�gy, komplex, b�rsonyos vagy �ppen karcos, cs�p?s, sz�r�s, vagy letapad�s az ital, �sszess�g�ben teh�t milyen �rz�st kelt a sz�jban, milyen �rz�s marad ut�na a garatban.

 

A j� p�linka friss, gy�m�lcs�s, selymes �z? �s illat� - felejts�k el a "ker�t�sszaggat�t"Forr�s: gyulaipalinkafesztival.hu

Az �rt�kel�s utols� szempontja az ut��rz�s �perzisztencia", illetve a harm�nia. Ekkor azt pontozz�k, hogy milyen benyom�st tett a p�linka, mennyire hosszan marad meg az �ze, mennyire marad kellemes, mennyire �rzi �gy az ember, hogy legur�tana m�g egyet.

Ez az a n�gy f? kateg�ria, amelyekkel maximum 20 pontot �rhet el a p�linka a Brillant�-n. Ha egy term�k tiszta �s �tlagos, akkor kaphat a k�l�nb�z? szempontok szerint p�ld�ul 5-3-3-3, vagyis 12 pontot. Ez a bronz�remhez sz�ks�ges legkevesebb pontsz�m. Ha azonban a p�linka m�r k�t kateg�ri�ban jobb, mint az �tlag, akkor ez�st�rmes lehet. Az arany�rem pedig 18 pontt�l j�r - magyar�zza Lovassy.

A Brillante-versenyen a kereskedelmi f?zd�k k�l�n, �s k�l�n a mag�nf?z?k �s b�rf?zet?k, kisebbek �s nagyobbak is indulnak a legjobb p�linka c�m�rt. J� p�r k�l�nb�z? kateg�ri�ba sorolj�k a benevezett p�link�kat, p�ld�ul az alapj�n is, hogy milyen gy�m�lcsb?l k�sz�lt. Eszerint lehetnek almaterm�s?, �gyas �s vegyes p�link�k, csonth�jas term�s? gy�m�lcsb?l k�sz�lt, sz?l?- �s t�rk�ly, illetve vadon term? �s bogy�s gy�m�lcs�kb?l k�sz�lt p�link�k.

Alaposan gondolja meg valaki, ha mag�nf?z?k�nt indulna, a kert v�g�ben �sszegerebly�zett gy�m�lcs f?zete ugyanis biztosan nem tud labd�ba r�gni.
A gerebly�z�s �ltal�ban ink�bb a k�rment�st jelenti, vagyis hogy ne az eny�szet egye meg a rohad� gy�m�lcs�t. Ebb?l azonban nem lehet j� p�linka, hiszen az ital olyan �z?, mint maga a gy�m�lcs, amelyb?l k�sz�lt. Gondoljunk csak arra, hogy rohadt gy�m�lcs�t sem esz�nk, hiszen kellemetlen az �ze. Egy�rtelm?en csak j� alapanyagb�l lehet j� p�link�t f?zni - magyar�zza a Brillante versenyigazgat�ja.

 

� p�link�t csak j� alapanyagb�l lehet f?zniForr�s: gyulaipalinkafesztival.hu

Lovassy Gy�rgy �gy l�tja, hogy haz�nkban rohamosan fejl?dik a p�linkafogyaszt�s kult�r�ja. Egyre ig�nyesebbek �s k�v�ncsibbak a fogyaszt�k. R�ad�sul sokat seg�tett a p�linka n�pszer?s�g�n az is, hogy ma m�r kisebb berendez�seken ak�r otthon is f?zhet�nk 100 liternyit. Az adatok szerint 25 ezer h�ztart�sban van regisztr�lt, p�linkaf?z�sre alkalmas berendez�s. Nagyon sokan foglalkoznak teh�t a p�link�val, sokan k�z�l�k igyekeznek fejl?dni �s k�pezni magukat, ez pedig �ltal�noss�gban is j�t tesz a p�linka min?s�g�nek. Ma m�r nem ritka az sem, hogy eg�szen sz�p t�telek ker�lnek ki a h�zt�jib�l - mondja.

A p�linka helyes fogyaszt�s�val kapcsolatban Lovassy els?sorban a poh�rra h�vja fel a figyelmet. �rdemes tulip�n alak� poh�rb�l inni, amely az alj�n ki�bl�s�dik. Ez a forma ugyanis k�z�pre vezeti az illatokat. Emiatt �rdemes odafigyelni arra, hogy a poh�r legsz�lesebb keresztmetszet�ig t�lts�k az italt - ugyanis itt a legmagasabb a p�rolg� fel�let. �gy �rezhetj�k a legt�bb illatot. Term�szetesen az sem mindegy, hogy milyen h?fokon isszuk! 15-18 fok k�z�tt a legide�lisabb. Ha t�l meleg, akkor k�nnyen sz�r�ss� v�lhat a p�linka, ezen a h?m�rs�kleten azonban m�g ki tud p�rologni az illat an�lk�l, hogy kellemetlen lenne az �z.

Ahogy az alkoholos italok nagy r�sz�n�l, �gy itt is vannak �gymond f�rfiasabb �s n?iesebb t�telek. Azt mondan�m, hogy a magasabb alkoholtartalm� p�link�kat szok�s f�rfiasabbnak tartani. Ha hib�tlan a term�k, akkor egy bizonyos �szszer? hat�rig (max. 50-55%) az alkohol sz�r�s, cs�p?s jellege nem veszi el az �zeket, nem irrit�lja a ny�lkah�rty�t, s?t egy aromad�s term�k eset�ben m�g koncentr�ltabb �zeket �rezhet�nk - magyar�zza, hozz�t�ve, hogy ak�r szivar vagy k�v� mell� is t�k�letes v�laszt�s lehet. Aperitifnek azonban �rdemes alacsonyabb alkoholtartalm�t v�lasztani, ami "beind�tja az ember fant�zi�j�t �s nem marja a gyomrot.

Hogy �rdemes-e m�zes vagy �gyas p�link�kkal foglalkozni? Az �gyas p�link�k k�z�tt is lehetnek sz�p �zek de ugyanaz a helyzet a p�link�n�l is, mint a borokn�l. Aki megismeri a borokat, az ink�bb r�szokik a sz�raz t�telekre, hiszen ott sokkal jobban fel lehet fedezni a sz?l?t, valamint a bor�sz sz�nd�k�t. A cukor ink�bb �pol �s eltakar, vagyis r�gebben ink�bb a rossz p�link�t igyekeztek feljav�tani �gy. A m�z hozz�ad�s�val k�sz�lt term�keket nem lehet p�link�nak nevezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!